Lepota & kozmetikaKaj o vašem zdravju povedo vaši lasje?

Kaj o vašem zdravju povedo vaši lasje?

MORDA VAS ZANIMA

To vprašanje imejte mislih takrat, ko se boste naslednjič jezili, zakaj lasje nočejo stati tako, kot ste si zamislili. Večina od nas svoje lasje dojema kot nek ločen del telesa, vendar pa so tako kot nohti, tudi lasje nek podaljšek našega telesa, ki nam lahko veliko sporoča o našem zdravstvenem stanju. Predstavljamo vam štiri znake, ki vam sporočajo, da je lahko z vašim zdravjem nekaj narobe.

- Oglas -

Če ste nekoč na primer imeli goste in močne lase, danes pa so postali krhki in lomljivi, se vprašajte, kaj ste z njimi počeli v preteklosti. Mogoče ste veliko plavali v klorirani vodi? Ste si lase pred kratkim pobarvali? Te stvari, poleg ostalih, lahko povzročijo, da vaši lasje izgubijo svoj lesk. Lomljivi in suhi lasje so lahko tudi znak hipotiroidizma oziroma premalo delujoče žleze ščitnice. V tem primeru žleza ščitnica ne proizvaja dovolj hormonov, zaradi česar se upočasni vaš metabolizem. Drugi znaki hipotiroidizma je tudi nenadno povečanje telesne mase, nepojasnjena utrujenost in stalen občutek mrazenja. Če sumite, da je vzrok za vaše težave hipotiroidizem, čim prej obiščite svojega osebnega zdravnika. Če vam ščitnica resnično premalo deluje, vam bo lahko zdravnik predpisal določena zdravila, s katerimi naj bi uravnali delovanje te žleze.

Lasje zdravje

Veliko ljudi ima težave s prhljajem, ki ga je sicer zelo preprosto odstraniti z različnimi šamponi za odstranjevanje prhljaja. Če pa se prhljaj spremeni v kot luske velike kosme, lahko to nakazuje na pojav luskavice (psoriaze), avtoimunskega obolenja, ki se kaže kot pojav rdečkastim okroglih madežev z jasnim robom. Luskavica v zahodnem svetu sicer prizadene od 1 do 3 % prebivalstva. Če trpite še za katero drugo avtoimunsko boleznijo, kot sta na primer multipla skleroza ali Crohnova bolezen, je možnost za pojav luskavice veliko večja.

Poprečna oseba na dan izgubi približno 100 las (le poglejte na svojo krtačo za lase). Taka izguba las je nekaj popolnoma normalnega in zaradi tega ne bodo vaši lasje videti nič bolj redki. Če pa vaši lasje postajajo opazno bolj tanki ali če vam začnejo izpadati  v celih šopih, pa je to lahko že znak za preplah. Na povečano izpadanje las lahko vpliva močan stresor, kot sta na primer ločitev ali izguba zaposlitve. V drugih primerih lahko povečano izpadanje las kaže tudi na hipotiroidizem ali je znak hormonskega neravnovesja (na primer sindrom policističnih jajčnikov). Obstajajo tudi zdravila, med katerimi so tudi nekatere vrste kontracepcijskih tabletk, katerih stranki učinek je tudi povečano izpadanje las.

- Oglas -

Vzrokov za izpadanje las je lahko več, zato je v tem primeru najbolje, da čim prej obiščete svojega osebnega zdravnika, s katerim se bosta pogovorila o vaših simptomih. Če mislite, da so vzrok za vaše težave določena zdravila, se s svojim zdravnikom pogovorite o možni alternativi.
Še en znak, ki lahko kaže na resne zdravstvene težave, pa so tudi suhi in lomljivi lasje. Naše lase in nohte gradi beljakovina keratin. Če zaužijete premalo beljakovin, lahko to vpliva na kakovost vaših las. Suhi in krhki lasje pa lahko kažejo tudi na težave s ščitnico, zato se o teh težavah obvezno posvetujte s svojim zdravnikom.

Nasvet za trdnejše, bujnejše in bolj sijoče lase

Svojim lasem občasno privoščite hranilno masko iz jajčnega rumenjaka. Rumenjak namreč vsebuje ključni aminokislini za tvorbo keratina. Surov rumenjak nanesite na lase in pustite delovati približno eno uro.

Olivno olje proti izpadanju las

S kakovostnim olivnim oljem lahko preprečite izpadanje las. Če mu dodate še katero drugo rastlinsko olje, kot so na primer mandljevo, rožmarinovo ali repično olje ter kajenski poper, pa boste poskrbeli še za bolj globinsko nego las.

NAJNOVEJŠE

Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×