Pomladanska rižota s čemažem

    Juhu, pomlad je tu. Tržnice so vedno bolj založene, na naših vrtovih poganjajo prve sadike. Hrana dobiva sveže, izrazite okuse, v njej spet začutimo toploto sončnih žarkov. Pravi kulinarični pozdrav mladi pomladi je Pomladanska rižota s čemažem. Šparglji, da bomo očistili naše urinske poti, čemaž, da nas otrese zimske okorelosti, Arborio ali Carnaroli riž, da bomo pripravili kremasto, omakasto, sočno rižoto ob kateri si bomo obliznili prste.

    Takšna rižota zahteva tudi nekaj dela. Počasno prilivanje vroče tekočine in stalno mešanje, da le-ta sproti povre, je mala skrivnost njene priprave.

    Če nimate časa, da bi meditirali ob počasi nastajajoči rižoti, jo enostavno zalijte s polovico vode, zmanjšajte moč plamena in pokrijte s pokrovko. Čez nekaj časa preverite, če je voda že povrela in dodajte še malo vode. Rižoto lahko na polovici kuhanja tudi odstavite z ognja. Pod pokrovko se bo riž skuhal do popolnosti, le kremasti strukturi se bomo morali odpovedati.

    Rižota s špraglji
    Za 4 osebe:

    • 400 g zelenih špargljev
    • 1 jž oljčnega olja
    • 1 manjša čebula, drobno narezana
    • 1 srednje velik por, narezan na tenke kolobarčke
    • 1 skodelica mladega graha (lahko je zamrznjen)
    • 300 g riža Arborio ali Carnaroli
    • 1 dl belega suhega vina ali, še bolje, penine
    • Približno liter vroče vode ali zelenjavne jušne osnove
    • Sol in sveže mleti poper
    • 3 žlice kvasnega posipa (lahko ga nadomestite z naribanim parmezanom)
    • 1 jž gheeja ali masla
    • Šopek čemaža, drobno nasekljan

    Priprava:

    1. Beluš primemo v eno roko. Z drugo mu odlomimo oleseneli spodnji konec. Pravilo pravi, da se prelomi natanko tam, kjer je meja med mladim in olesenelim delom stebla. Belušem odrežemo nekaj cm vršička, ki je zelo nežen. Rižoti jih dodamo nekje na polovici kuhanja še raje pa jih le na hitro opečemo na žaru in z njimi obložimo zelenjavne sendvičke.
    2. V globoki posodi segrejemo olje, na najem opražimo čebulico.
    3. Dodamo vso zelenjavo in nekaj minut pražimo ob stalnem mešanju.
    4. Dodamo riž in nadaljujemo s praženjem, da postekleni.
    5. Zalijemo z vinom in na živahnem ognju mešamo, da vino povre.
    6. Postopoma z zajemalko prilivamo vročo juho in mešamo da jo riž vpije, preden prilijemo novo.
    7. Ko je riž že skoraj kuhan in je rižota še vedno sočna, vmešamo kvasni posip in ghee, posolimo in popopramo ter potresemo z narezanim čemažem.
    8. Rižoto pojejmo kar se da hitro, saj se bo v posodi kuhanje nadaljevalo, čeprav jo bomo odmaknili z ognja. Rižota se bo zgostila in posušila in ne bo več sočna in kremasta.
    9. Poleg rižote, kot po navadi pojemo še veliko skledo solate.
    Povejte svoje mnenje - kometirajte