0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Dom & EnergijaDomiselne možnosti uporabe pomarančnih olupkov

Domiselne možnosti uporabe pomarančnih olupkov

MORDA VAS ZANIMA

Pomaranče so izjemno zdrav sadež, bogat z vitaminom C in mnogimi drugimi pomembnimi hranili. Ker vitamin C pripomore h krepitvi našega imunskega sistema, so pomaranče skoraj obvezne v zimskem času. Uporaba pomaranč pa ni omejena le na to, da jih zaužijemo. Zelo uporaben je lahko tudi olupek pomaranče, ki ga večina ljudi takoj zavrže. Tudi sami nimate prave ideje, kaj bi lahko storili s pomarančnimi olupki? Potem vsekakor berite dalje – za vas smo namreč zbrali nekaj izvirnih idej. Pri uživanju seveda pazimo, da so olupki od pomaranč iz ekološke pridelave.

- Oglas -

Pomarančni olupki uporaba

Preprečite sprijemanje sladkorja

Se vam pogosto dogaja, da postane sladkor grudast oziroma da se začne sprijemati? To je posledica vlage, ki jo veže nase. Proces lahko uspešno preprečite z zelo preprosto metodo. Vse, kar morate storiti, je, da sladkorju dodate pomarančno lupinico. To bo preprečilo strjevanje sladkorja, obenem pa bo imel sladkor čisto poseben vonj in okus.

Solatni preliv s sladkim priokusom

Tisti, ki radi spajate različne okuse in ustvarjate izvirne, rahlo eksotične kulinarične kombinacije, boste zagotovo navdušeni tudi nad tem solatnim prelivom, ki bo poskrbel za ščepec sladkega priokusa in veliko svežine, značilne za citruse. Pomarančne olupke najprej posušite, nato pa nekaj koščkov dodajte svojemu priljubljenemu solatnemu olju.

- Oglas -

Naravna gobica za čiščenje

V pomarančni lupinici najdemo precej eteričnih olj – vsaj toliko časa, dokler se ne izsuši. Izkoristite to in uporabite koščke lupine kot povsem naravno »dišečo« gobico. Z njo lahko na primer počistite masten pult ali pa pomivalno korito.

Nič več smradu v koših za smeti

Tudi če koše za smeti redno praznite, se verjetno težko izognete občasnim neprijetnim vonjavam. Težavo lahko rešite kar s pomarančnimi olupki. Namesto da pristanejo med biološkimi odpadki, jih razporedite na dno različnih košev oziroma vrečk za smeti. To bo poskrbelo za svež vonj. Ob menjavi vrečke oziroma izpraznitvi koša olupke preprosto nadomestite z novimi.

Pomarančni olupek

Osvežitev zraka v vašem domu

Zakaj bi kupovali osvežilce zraka, ko pa jih lahko izdelate kar iz »odpadkov«? Seveda je pomembna prednost tovrstnih naravnih osvežilcev tudi ta, da so bolj prijazni do zdravja in okolja. Pomarančne olupke dodajte vodi, ki jo nato zavrite. Po želji lahko dodate še malce cimeta, eteričnega olja po izbiri ipd. Znižajte temperaturo in počakajte, da vaš dom preplavi omamen vonj.

Odprava neprijetnih vonjav v hladilniku

Tudi v hladilniku se lahko kljub rednemu čiščenju razvijejo neprijetne vonjave. Da bi to preprečili, si lahko pomagate z različnimi naravnimi rešitvami – na primer s kavo ali s sodo bikarbono. Ena od možnosti pa so tudi pomarančni olupki, ki jih razporedite po poličkah v hladilniku. Če gre za dovolj velik kos olupka, ga lahko uporabite tudi kot nekakšno skodelico, v katero nasujte sodo bikarbono, kavo ali sol, preden jo položite v hladilnik.

- Oglas -

Osnova za dišečo kopel

Pomarančne olupke najprej posušite, nato pa jih zmeljite v prah. Ko si boste naslednjič zaželeli prijetne, sproščujoče kopeli, ki bo vključevala tudi nekaj aromaterapije, preprosto dodajte malce tega »pomarančnega prahu« vodi, s katero ste napolnili kad.

Odganjanje mravelj in komarjev

Insekti niso največji oboževalci vonja pomaranč. Tako lahko s pomarančnimi olupki uspešno zaščitite svoj dom pred vdori mravelj. Pomagate si lahko sicer tudi z eteričnim oljem pomaranče. Podobno velja tudi za zaščito pred komarji – namesto uporabe potencialno nevarnih repelentov vam priporočamo uporabo naravnih alternativ, kakršna je na primer ta, da kožo natrete s pomarančnimi olupki.

.

NAJNOVEJŠE