[prijava]
0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Šport & Rekreacija8 razlogov za pohodništvo in 5 nasvetov za začetnike

8 razlogov za pohodništvo in 5 nasvetov za začetnike

MORDA VAS ZANIMA

Pohodništvo je pri nas priljubljeno že od nekdaj. Lahko smo veseli, da živimo v deželi, kjer imamo na voljo mnogo prečudovite narave. Po prekrasnih dolinah in mestih se vijejo zelene reke, lesketajo se jezera in zviška nas opazujejo vrhovi gora. Gore in hribe imamo skoraj na dosegu roke, zato ni nič čudnega, da je pohodništvo vedno bolj priljubljena oblika rekreacije. Če misel na gore navdušuje tudi vas, preberite še nekaj razlogov, ki vas bodo spodbudili v tovrsten način preživljanja časa v naravi.

Pohodništvo z družino

Pohodništvo je oblika sprostitve

- Oglas -

Pohodništvo je prijetna oblika sprostitve. Zelena neokrnjena narava, čist gorski zrak in  občutek svobode so zagotovo dejavniki, zaradi katerih se boste sprostili in začasno usmerili svoje misi drugam.

Pohodništvo je oblika rekreacije

Gibanje je pomemben del življenja. Če vam intenzivne vadbe ali treninig niso najbolj ljubi, vam bo morda všeč pohodništvo in hoja v naravi. S hojo v klanec krepite celotno telo.

Pohodništvo julijske alpe

Neprecenljivi razgledi

Najlepši del pri pohodništvu je zagotovo ta, da vas najslajša nagrada običajno čaka na vrhu. Neprecenljivi razgledi na druge gore in v dolino so tisti, ki navdušijo pohodnike in jih motivirajo, da hodijo v hribe.

Prijaznost ljudi

Pohodniki, ki obožujejo naravo, gore in gibanje, skorajda ne morejo biti slabi ljudje. Na planinah in v gorah boste srečali mnogo ljudi, ki vas bodo veselo pozdravljali. Zdi se, da so planinci vesela skupnost.

Planinske koče

- Oglas -

Planinske koče imajo poseben čar. Prijazni gostitelji, posebno vzdušje in dobra, domača hrana so tisto, zaradi česar so osvojeni vrhovi še posebno očarljivi, zaradi česar je pohodništvo še bolj priljubljeno kot kateri izmed drugih oblik rekreacije.

Velika planina

Svež gorski zrak

Svež gorski zrak je zagotovo nekaj, zaradi česar boste izboljšali svoje počutje. Nadihajte se ga s polnimi pjuči!

Pohodništvo nam razkriva raznovrstno narava

Gorski svet je zanimiv: opazite lahko planinske pašnike, gorske potočke, zimzelene gozdove, na višjih predelih pa skalovje in melišča. Če ob tem opazite še kakšno žival, je idila popolna.

Pohodništvo je dobra ideja za druženje ali zmenek

Pohodništvo je super ideja za preživljanje prostega časa z družino, prijateji ali partnerjem. Kaj je lepšega, kot se pogovarjati brez motenj, kot jih imamo doma?

Izlet v Blejski vintgar

Pohodništvo: Nasveti za pohodnike začetnike

Preverite svojo zmogljivost

Pomembno je, da se v gore odpravite le ustrezno opremljeni in v dobri psiho-fizični kondiciji. Nikar se v gore ne odpravljajte, če niste predhodno dovolj aktivni. V tem primeru svojo formo najprej stestirajte na daljših sprehodih in manjših hribih, nato pa zahtevnost pohodov postopoma višajte. Pomembno je namreč, da imate veliko športne zmogljivosti.

Izbira izletne točke

Vrh, ki ga želite osvojiti, izberite na podlagi svojih izkušenj, telesne zmogljivosti in vremenskih razmer. Začnite z manjšimi vrhovi in z lažjimi potmi. Nikar ne izbirajte zahtevnejših poti, kjer je potrebno tudi plezati, če za to niste usposobljeni. Še posebno pozimi pazljivo izbirajte lažje poti.

Oprema za pohodništvo

Prava oprema

Nujno je, da se v gore na pohodništvo odpravite ustrezno opremljeni. Vedno preverite vremenske razmere. Upoštevajte dejstvo, da v gorah vladajo drugačni zakoni; če je v dolini že toplo ali celo vroče, so v gorah lahko še zimske razmere, zato se ustrezno pripravite. S seboj imejte vedno zadostno količino vode in hrane. Planinske koče so lahko zaprte, lahko se izgubite ali izgubite moči, zato s seboj vedno nosite zalogo. Pri sebi imejte tudi prvo pomoč, obliže in kremo z zaščitnim faktorjem. Oblecite se vremenu primerno, s seboj pa vedno imejte ustrezna oblačila. Najboj pomembna je ustrezna obutev. Navadni športni copati namreč niso dovolj, pomembno je imeti prave pohodniške čevlje, v pomoč pa vam bodo tudi pohodniške palice, čelada, ki bo prav prišla na planinskih poteh, kjer so možnosti padajočega kamenja ali trka z glavo v skalo. S seboj imejte tudi dereze in čelno svetilko. Plezalni pas in cepin so nujna oprema za zahtevnejše poti in izurjene planince.

Raziščite pot

- Oglas -

Na pohodništvo se je potrebno dobro pripraviti, kljub dobro označenim potem se lahko zgodi, da se izgubite. S seboj imejte natisnjene poti, zemljevide ali priročnike. V gorah namreč ni vedno signala, lahko vam ugasne baterija ai izgubite telefon, zato je dober star način še vedno ‘in’.

Smeti nesite s seboj v dolino

Narava je lepa in naj taka tudi ostane. Smeti, ki vam ostanejo, nesite s seboj v dolino in poskrbite, da okoje v gorah ostane čisto.

Kaj, če se zgodi nesreča?

Ob nesreči pokličete center za obveščanje na številko 112 in navedete naslednje podatke:

  • kdo kliče,
  • kaj in kje se je zgodilo,
  • kdaj se je zgodilo,
  • koliko je ponesrečencev in kakšne so poškodbe,
  • kakšne so okoliščine na kraju nesreče (pomembno v primeru helikopterskega reševanja),
  • kakšno pomoč potrebujete.

Na pomoč lahko pokličete s pomočjo mobilnega telefona ali UKV radijske postaje, ki se nahajajo v planinskih kočah.

Na spletni strani Planinske zveze Slovenije svetujejo: »O vsaki turi obvestite partnerja, prijatelja ali znanca. Obvestilo naj vsebuje podatke o načrtovani poti, morebitne rezervne cilje in okviren čas vrnitve. Priporočljivo je, da na vidnem mestu v avtu pustite listek s podatki o načrtovani turi. Vpisujte se v vpisne knjige na kočah in vrhovih, ki bodo v veliko pomoč gorskim reševalcem v primeru poizvedovanja.«

Gore so čudovite, poskrbite, da bo obisk gora tudi varen!

Morda vas zanima tudi: Kolesarjenje nas vabi k raziskovanju Slovenije

NAJNOVEJŠE

Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji. Podrobne informacije in nastavitve: nastavitve .
V redu
Več ×
×