[prijava_mob]
[prijava]
0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

RubrikeZanimivostiPlanckov teleskop posnel našo galaksijo

Planckov teleskop posnel našo galaksijo

MORDA VAS ZANIMA

Pred nedavnim je bila objavlena prva fotografija galaksije, kot ga je posnel Planckov teleskop.
Omenjeni satelit stane 600 milijonov evrov, v vesolje pa so ga izstrelili lani in sicer preko Evropske vesoljske agencije. Na misijo so ga poslali več kot 1.600.000 kilometrov globoko v vesolje, da bi posnel sam nastanek vesolja.

- Oglas -

Septembra prejšnje leto je teleskop začelpošiljati prve posnetke, ki so pokazali tako rekoč trakove starodavne svetlobe, sedaj pa je teleskop razkril še celotno sliko Rimske oziroma Mlečne ceste. Na posnetku dominira osrčje galaksije, svetla horizontala črta je dejansko osrednji disk galaksije na katerem se nahajamo. Vidni pa so tudi veliki izpusti hladnega prahu, ki se nahajajo več tisoč svetlobnih let nad galaktično ploščadjo.

Na fotografiji je tako vidna celotna struktura naše galaksije, plinov in prahu, kar znanstvenikom pove veliko o tem kaj se dogaja tudi v bližini Sonca, prav tako pa bodo sedaj znanstveniki lažje razumeli kako se galaksije formirajo.

NAJNOVEJŠE

Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji. Podrobne informacije in nastavitve: nastavitve .
V redu
Več ×
×