DomovZdravje & prehranaPizette za vse okuse

Pizette za vse okuse

Obiฤajno speฤem eno veliko pico, ki ima en del bogato zabeljen z rdeฤim paradiลพnikom, drugi posut z olivami, tretji obloลพen z buฤkami. Ko jo razreลพemo, skrbno pazimo, da na delu z olivami sluฤajno ne bi ostalo kaj buฤk, na paradiลพnikovem pa nikakor ne sme biti nobene olive. Salomonska reลกitev so male pizzette z razliฤnimi nadevi.
Naj vas spomnim, da so moji recepti dolgi zato, ker podrobno razloลพim prav vsako podrobnost in ne zato, ker bi bili zapleteni. ๐Ÿ™‚

Picete

Za 9 pizzett:

Kvaลกeno testo:
Italijanski picopeki peฤejo pice iz ยปzrelegaยซ vzhajanega testa. To je testo, ki je v hladilniku poฤasi vzhajalo kar 18 ur. Kadar testo pripravljam v naprej, ga tako brez slabe vesti shranim v veฤji posodi, jo temeljito ovijem s samolepilno plastiฤno folijo in shranim v hladilniku. Preden priลพgem peฤico, testo vzamem iz hladilnika, ga razdelim na hlebฤke in pustim ลกe enkrat vzhajati pribliลพno pol ure. Testo razreลพem in oblikujem zelo na hitro in ga ฤim manj gnetem.

  • 300 g mehke pirine ali pลกeniฤne moke
  • 15 g sveลพega kvasa
  • 1 ฤajna ลพliฤka sladkorja
  • 1/3 ฤajne ลพliฤke soli
  • 2 juลกni ลพlici oljฤnega olja
  • 200 โ€“ 300 ml mlaฤne vode
  • Oljฤno olje, da se testo med vzhajanjem ne bo prijelo na posodo

Paradiลพnikova omaka:

  • 1 ฤajna ลพliฤka oljฤnega olja
  • 250 ml vloลพenih pelatov z omako vred
  • 2 stroka ฤesna
  • 1 strok suhega peperonฤina
  • ยฝ ฤajne ลพliฤke rjavega sladkorja
  • ยฝ ฤajne ลพliฤke balzamiฤnega kisa
  • ล ฤepec soli
  • Vejica sveลพe bazilike

Obloga iz buฤk z baziliko:

  • 3 drobne mlade ฤebulice
  • 3 manjลกe buฤke
  • 1 jลพ oljฤnega olja
  • Sol, sveลพe mleti poper
  • Vejica sveลพe bazilike

ล pinaฤna obloga

  • 300 g mlade, sveลพe ลกpinaฤe
  • 1 jลพ oljฤnega olja
  • 4 stroki ฤesna
  • Sol in sveลพe mleti poper
  • Vejica sveลพe bazilike

Poleg tega pa ลกe:

  • Polnozrnati pirin ali pลกeniฤeni zdrob za pekaฤ in za desko za gnetenje
  • 3 mocarele, narezane na kocke
  • 5 jลพ naribanega parmezana
  • Pest dobrih, v olje vloลพenih oliv brez koลกฤic (meni najljubลกe so taggiasce)
  • Oprana in osuลกena rukola
  • Oljฤno olje

Priprava kvaลกenega testa:

  1. V veฤjo skledo presejemo moko, jo posolimo in ji dodamo sladkor. Z roko na hitro premeลกamo in oblikujemo jamico, v katero stresemo kvas.
  2. Moko okoli jamice pokapljamo z oljem in prilijemo pribliลพno 150 ml mlaฤne vode. Priฤnemo meลกati z meลกalnikom in postopoma prilivamo vodo. Ko oblikujemo kepo testa, ki se gladko loฤi od stepalk, ฤe jih dvignemo, prenehamo s stepanjem z meลกalnikom.
  3. Testo stresemo na pomokano desko in nadaljujemo z roฤnim gnetenjem. Vztrajnost pri gnetenju je dobro nagrajena. Bolj je testo obdelano, boljลกe bodo naลกe pizzette.
  4. Testo je gotovo, ko pod rokami zaฤutimo gladko in voljno teksturo.
  5. Z oljem namastimo roke in neลพno pogladimo dobljeni hlebฤek.
  6. Testo preloลพimo v veฤjo skledo, ki jo ovijemo s plastiฤno folijo. Testo naj vzhaja vsaj eno uro, da bo veฤ kot podvojilo svoj volumen.
  7. Med tem pripravimo obloge.
  8. Vzhajano testo razdelimo na 9 enakih delov, na hitro oblikujemo majhne hlebฤke, ki jih razporedimo po deski, posuti z zdrobom. Hlebฤki naj bodo vsaj 5 cm vsak sebi, da bodo imeli prostor, da narastejo.

Priprava paradiลพnikove omake:

  1. V kozici blago segrejemo olje. Na njem opraลพimo ฤesen in peperonฤino. ฤŒesen ne sme porjaveti, paฤ pa naj le omamno zadiลกi. ฤŒe ne maramo pikantnih jedi, peperonฤino odstranimo iz kozice, ลกe preden prilijemo paradiลพnikovo omako. Dlje, ko ga bomo kuhali, bolj bo pekoฤa omaka.
  2. Prilijemo drobno narezane pelate z omako vred, posladkamo, dodamo kis in posolimo.
  3. Na blagem ognju poฤasi kuhamo vsaj pol ure, da se omaka zgosti.
  4. Na koncu omaki dodamo natrgane listiฤe bazilike.

Priprava obloge iz buฤk z baziliko:

  1. ฤŒebulicam odreลพemo koreninice in temni del zelenja. Operemo jih in nareลพemo na tanke rezine.
  2. Buฤkam odreลพemo oba skrajna konca, jih operemo in grobo naribamo.
  3. V ponvi segrejemo olje, na njem opraลพimo ฤebulico, nato dodamo ลกe buฤke. Posolimo in praลพimo nekaj minut, da sok, ki so ga izloฤile buฤke, povre.
  4. Popopramo in zaฤinimo z natrganimi listiฤi bazilike.

Priprava ลกpinaฤne obloge:

  1. ล pinaฤo temeljito operemo.
  2. V globoki ponvi blago segrejemo olje. Na njem opraลพimo ฤesen, ki ne sme porjaveti, paฤ pa naj le lepo zadiลกi.
  3. Dodamo ลกpinaฤo, jo posolimo in na ลพivahnem ognju duลกimo nekaj minut, da se ลกpinaฤa zmehฤa, voda, ki jo je spustila, pa povre.
  4. Popopramo s sveลพe mletim poprom.

Priprava pizzett:

  1. Peฤico ogrejemo na 250 stopinj.
  2. Pekaฤa ne namastimo, paฤ pa ga posujemo z zdrobom.
  3. Vsak hlebฤek testa sploลกฤimo z dlanjo, nato ga s prsti raztegnemo na ลพeleno velikost.
  4. Testa poloลพimo na pekaฤ in preverimo, da se na nobeni toฤki ne prijema ploฤevine. ฤŒe je potrebno, pod testo posujemo ลกe malo zdroba, da testo neovirano drsi po povrลกini, ฤe ga premaknemo z roko.
  5. 3 pizzette obilno namaลพemo s paradiลพnikovo omako in vsako obloลพimo z 1/3 mocarele, narezane kocke.
  6. Naslednje tri obloลพimo z buฤkami in mocarelo ter potresemo s parmezanom, preostale pa s ลกpinaฤo, mocarelo, parmezanom in olivami.
  7. Pizzette peฤemo pribliลพno 10 minut, da se robovi zlato zapeฤejo.
  8. Peฤene okrasimo z rukolo in pokapljamo z oljฤnim oljem.
Katja Mrzel
Katja Mrzel
Katja Mrzel je ustanoviteljica slovenskega Zelenega ponedeljka. Je tudi uฤiteljica priprave presne hrane, ki ลกiri idejo zdravega prehranjevanja na svojih teฤajih presnega gurmanstva.

NAJNOVEJล E