Obiฤajno speฤem eno veliko pico, ki ima en del bogato zabeljen z rdeฤim paradiลพnikom, drugi posut z olivami, tretji obloลพen z buฤkami. Ko jo razreลพemo, skrbno pazimo, da na delu z olivami sluฤajno ne bi ostalo kaj buฤk, na paradiลพnikovem pa nikakor ne sme biti nobene olive. Salomonska reลกitev so male pizzette z razliฤnimi nadevi.
Naj vas spomnim, da so moji recepti dolgi zato, ker podrobno razloลพim prav vsako podrobnost in ne zato, ker bi bili zapleteni. ๐
Za 9 pizzett:
Kvaลกeno testo:
Italijanski picopeki peฤejo pice iz ยปzrelegaยซ vzhajanega testa. To je testo, ki je v hladilniku poฤasi vzhajalo kar 18 ur. Kadar testo pripravljam v naprej, ga tako brez slabe vesti shranim v veฤji posodi, jo temeljito ovijem s samolepilno plastiฤno folijo in shranim v hladilniku. Preden priลพgem peฤico, testo vzamem iz hladilnika, ga razdelim na hlebฤke in pustim ลกe enkrat vzhajati pribliลพno pol ure. Testo razreลพem in oblikujem zelo na hitro in ga ฤim manj gnetem.
- 300 g mehke pirine ali pลกeniฤne moke
- 15 g sveลพega kvasa
- 1 ฤajna ลพliฤka sladkorja
- 1/3 ฤajne ลพliฤke soli
- 2 juลกni ลพlici oljฤnega olja
- 200 โ 300 ml mlaฤne vode
- Oljฤno olje, da se testo med vzhajanjem ne bo prijelo na posodo
Paradiลพnikova omaka:
- 1 ฤajna ลพliฤka oljฤnega olja
- 250 ml vloลพenih pelatov z omako vred
- 2 stroka ฤesna
- 1 strok suhega peperonฤina
- ยฝ ฤajne ลพliฤke rjavega sladkorja
- ยฝ ฤajne ลพliฤke balzamiฤnega kisa
- ล ฤepec soli
- Vejica sveลพe bazilike
Obloga iz buฤk z baziliko:
- 3 drobne mlade ฤebulice
- 3 manjลกe buฤke
- 1 jลพ oljฤnega olja
- Sol, sveลพe mleti poper
- Vejica sveลพe bazilike
ล pinaฤna obloga
- 300 g mlade, sveลพe ลกpinaฤe
- 1 jลพ oljฤnega olja
- 4 stroki ฤesna
- Sol in sveลพe mleti poper
- Vejica sveลพe bazilike
Poleg tega pa ลกe:
- Polnozrnati pirin ali pลกeniฤeni zdrob za pekaฤ in za desko za gnetenje
- 3 mocarele, narezane na kocke
- 5 jลพ naribanega parmezana
- Pest dobrih, v olje vloลพenih oliv brez koลกฤic (meni najljubลกe so taggiasce)
- Oprana in osuลกena rukola
- Oljฤno olje
Priprava kvaลกenega testa:
- V veฤjo skledo presejemo moko, jo posolimo in ji dodamo sladkor. Z roko na hitro premeลกamo in oblikujemo jamico, v katero stresemo kvas.
- Moko okoli jamice pokapljamo z oljem in prilijemo pribliลพno 150 ml mlaฤne vode. Priฤnemo meลกati z meลกalnikom in postopoma prilivamo vodo. Ko oblikujemo kepo testa, ki se gladko loฤi od stepalk, ฤe jih dvignemo, prenehamo s stepanjem z meลกalnikom.
- Testo stresemo na pomokano desko in nadaljujemo z roฤnim gnetenjem. Vztrajnost pri gnetenju je dobro nagrajena. Bolj je testo obdelano, boljลกe bodo naลกe pizzette.
- Testo je gotovo, ko pod rokami zaฤutimo gladko in voljno teksturo.
- Z oljem namastimo roke in neลพno pogladimo dobljeni hlebฤek.
- Testo preloลพimo v veฤjo skledo, ki jo ovijemo s plastiฤno folijo. Testo naj vzhaja vsaj eno uro, da bo veฤ kot podvojilo svoj volumen.
- Med tem pripravimo obloge.
- Vzhajano testo razdelimo na 9 enakih delov, na hitro oblikujemo majhne hlebฤke, ki jih razporedimo po deski, posuti z zdrobom. Hlebฤki naj bodo vsaj 5 cm vsak sebi, da bodo imeli prostor, da narastejo.
Priprava paradiลพnikove omake:
- V kozici blago segrejemo olje. Na njem opraลพimo ฤesen in peperonฤino. ฤesen ne sme porjaveti, paฤ pa naj le omamno zadiลกi. ฤe ne maramo pikantnih jedi, peperonฤino odstranimo iz kozice, ลกe preden prilijemo paradiลพnikovo omako. Dlje, ko ga bomo kuhali, bolj bo pekoฤa omaka.
- Prilijemo drobno narezane pelate z omako vred, posladkamo, dodamo kis in posolimo.
- Na blagem ognju poฤasi kuhamo vsaj pol ure, da se omaka zgosti.
- Na koncu omaki dodamo natrgane listiฤe bazilike.
Priprava obloge iz buฤk z baziliko:
- ฤebulicam odreลพemo koreninice in temni del zelenja. Operemo jih in nareลพemo na tanke rezine.
- Buฤkam odreลพemo oba skrajna konca, jih operemo in grobo naribamo.
- V ponvi segrejemo olje, na njem opraลพimo ฤebulico, nato dodamo ลกe buฤke. Posolimo in praลพimo nekaj minut, da sok, ki so ga izloฤile buฤke, povre.
- Popopramo in zaฤinimo z natrganimi listiฤi bazilike.
Priprava ลกpinaฤne obloge:
- ล pinaฤo temeljito operemo.
- V globoki ponvi blago segrejemo olje. Na njem opraลพimo ฤesen, ki ne sme porjaveti, paฤ pa naj le lepo zadiลกi.
- Dodamo ลกpinaฤo, jo posolimo in na ลพivahnem ognju duลกimo nekaj minut, da se ลกpinaฤa zmehฤa, voda, ki jo je spustila, pa povre.
- Popopramo s sveลพe mletim poprom.
Priprava pizzett:
- Peฤico ogrejemo na 250 stopinj.
- Pekaฤa ne namastimo, paฤ pa ga posujemo z zdrobom.
- Vsak hlebฤek testa sploลกฤimo z dlanjo, nato ga s prsti raztegnemo na ลพeleno velikost.
- Testa poloลพimo na pekaฤ in preverimo, da se na nobeni toฤki ne prijema ploฤevine. ฤe je potrebno, pod testo posujemo ลกe malo zdroba, da testo neovirano drsi po povrลกini, ฤe ga premaknemo z roko.
- 3 pizzette obilno namaลพemo s paradiลพnikovo omako in vsako obloลพimo z 1/3 mocarele, narezane kocke.
- Naslednje tri obloลพimo z buฤkami in mocarelo ter potresemo s parmezanom, preostale pa s ลกpinaฤo, mocarelo, parmezanom in olivami.
- Pizzette peฤemo pribliลพno 10 minut, da se robovi zlato zapeฤejo.
- Peฤene okrasimo z rukolo in pokapljamo z oljฤnim oljem.