Preprost trik za vse, ki zvečer težko zaspite

Koliko časa običajno mine od vašega odhoda v posteljo do trenutka, ko potonete v zaslužen spanec?

Se je 6. množično izumrtje že začelo?

Naš planet je bil priča petim množičnim izumrtjem, ki so bila povezana z naravnimi fenomeni, neodvisnimi od človeka.

Služila s prodajo svojih vetrov, na koncu pa pristala v bolnišnici

Stephanie Matto, ki je zaslovelav priljubljeni resničnostni oddaji 90 dni do poroke, se je pred nedavnim lotila zelo nenavadne poslovne dejavnosti.

Za multiplo sklerozo je najverjetneje kriv virus Epstein-Barr

Multipla skleroza je kompleksna avtoimunska bolezen, za katero je značilno propadanje mielinskih ovojnic, ki obdajajo živčne celice. Imunski sistem začne namreč mielin zaznavati kot...

Katera zelišča odpravijo kandido?

Kandida pa v telesu sprošča strupe, kar lahko privede do različnih črevesnih težav, kot so vnetja, izmenične diareje in zaprtja.

Blaž Švab: Peti je treba tudi o odnosu do dežele, v kateri živiš

Blaž Švab, ki je z nastopanjem povezan že od mladih let, je skozi svoje delo dozorel in vlogi pevca dodal tudi mnoge druge kvalitete, zaradi katerih je priljubljen tako pri mlajših kot starejših generacijah.

Vpliv kemikalij na delovnem mestu na plodnost

V zadnjih desetletjih se v strokovni in laični javnosti vse več govori o številnih primerih neplodnosti, ki prizadene pare v reproduktivni dobi.

Ateroskleroza precej razširjena med odraslimi

Ateroskleroza je izjemno razširjena težava pri odraslih – tudi pri tistih brez diagnosticirane srčne bolezni oziroma očitnih simptomov.
Zdravje & prehrana5 koristi vsakodnevnega pitja soka rdeče pese

5 koristi vsakodnevnega pitja soka rdeče pese

MORDA VAS ZANIMA

Pesin sok velja za izjemno zdrav napitek. Po mnenju mnogih strokovnjakov za zdravo prehrano ga je priporočljivo uživati čim bolj pogosto, po možnosti vsak dan. Če vam okus pesinega soka ni najbolj všeč, lahko poskusite peso kombinirati z drugimi sestavinami, na primer z jabolki in korenčkom. To bo nekoliko prekrilo okus, vaše telo pa bo oskrbljeno s številnimi koristnimi snovmi, ki jih vsebuje pesin sok. Ta lahko pomaga celo pri lajšanju določenih težav, povezanih z zdravjem in počutjem …

1. Več energije in povečana vzdržljivost

- Oglas -

Skupina, med katero je pesin sok še posebej priljubljen, so športniki – tako rekreativni kot profesionalni. Napitek namreč poskrbi za več energije, posledično pa za boljše rezultate. Tako si je pesin sok zelo priporočljivo privoščiti pred intenzivnejšim treningom ali pred tekmo. Tovrstni učinki naj bi bili povezani s povečanjem količine nitratov v plazmi. Pesa pa ne vpliva samo na telesno pripravljenost, ampak vam lahko pomaga tudi pri tem, da boste imeli več energije za spopadanje z najrazličnejšimi miselnimi izzivi. Tako je lahko sok, pripravljen iz rdeče pese, tudi odlična zamenjava za kavo oziroma za kofein. Učinek bo precej dolgotrajnejši oziroma bolj enakomeren, brez naglega povečanja in nato še hitrejšega upada energije, ki je značilen za pitje kofeinskih napitkov.

2. Manj nevarnosti za povišane vrednosti škodljivega holesterola

Povišane vrednosti LDL-holesterola so nekaj, s čimer se spopada vse več ljudi. Gre za t. i. škodljivi oziroma slabi holesterol, ki lahko, če se začne v telesu kopičiti v čezmernih količinah, poveča nevarnost za bolezni srca in ožilja. Eden izmed pozitivnih učinkov rednega uživanja soka rdeče pese je prav zmanjšano tveganje za povišan holesterol, zato lahko s to navado prispevate k zaščiti svojega srčno-žilnega sistema.

Sok rdeče pese

3. Pomoč pri povišanem krvnem tlaku

Poleg previsokih vrednosti LDL-holesterola v krvi je eden glavnih dejavnikov tveganja za srčno-žilno obolenja tudi previsok krvni tlak. Če gre za kronično težavo, govorimo o hipertenziji. Izsledki raziskav kažejo, da je pitje soka rdeče pese ena najboljših naravnih metod za zniževanje krvnega tlaka. Napitek pomaga tako pri zniževanju sistoličnega kot diastoličnega tlaka, zasluge za to pa je mogoče ponovno pripisati nitratom, s katerimi je bogata rdeča pesa. Ti se namreč v telesu pretvorijo v dušikov oksid, ki pomaga pri razširitvi krvnih žil.  Prav zaradi tovrstnih učinkov pa sok rdeče pese ni najprimernejši za ljudi, ki imajo že v osnovi pogosto težave s prenizkim krvnim tlakom. Hkrati pa pesin sok, ki je za večino sicer zelo zdrav, ni najbolj priporočljiv za tiste, ki ste imeli morda v preteklosti težave z nastajanjem ledvičnih kamnov. Pesa namreč vsebuje precej oksalatov, iz katerih se lahko tvorijo kamni iz kalcijevega oksalata.

4. Oskrba telesa s folati – naravno obliko folne kisline

Med najpomembnejša hranila v rdeči pesi zagotovo sodijo tudi folati, znani tudi kot vitamin B9. Ti so pravzaprav naravna oblika folne kisline. Čeprav je za vse ljudi zelo pomembno, da poskrbimo za zadosten vnos folatov, pri čemer nam lahko pomaga prav redno pitje soka rdeče pese, pa so folati seveda še posebej pomembni za nosečnice oziroma za razvijajoči se plod. Tako je folna kislina skorajda obvezen dodatek v obdobju nosečnosti.

5. Zmanjšano tveganje za demenco

- Oglas -

Nitrati v rdeči pesi naj bi prispevali tudi k boljši prekrvavljenosti možganov, posledično pa k izboljšanju različnih kognitivnih sposobnosti oziroma k preprečevanju pešanja teh sposobnosti. Tako gre za napitek, ki lahko pomaga celo pri zmanjševanju nevarnosti za demenco, ki je vedno pogostejša težava med starostniki.

Preberite tudi: Rdeče zelje – še malce bolj zdrava različica klasičnega zelja!

NAJNOVEJŠE

Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×