ZgodbeZaradi razkužila za roke dobila hude opekline

Zaradi razkužila za roke dobila hude opekline

MORDA VAS ZANIMA

Večina ljudi se je še nedolgo tega z razkužili za roke srečevala zgolj občasno, na primer ob obiskih svojcev v bolnišnici. Novi koronavirus pa je to seveda drastično spremenil. Zaradi nevarnosti, da zbolimo za covidom-19, smo začeli razkužila uporabljati precej pogosteje. Tako so postala skorajda obvezen predmet v torbicah, nahrbtnikih, v naših domovih, na hodnikih stanovanjskih stavb itn. Skrb za čistočo rok je v teh časih nedvomno izjemno pomembna, vendar pa so lahko tudi z nečim navidezno tako nedolžnim, kot je uporaba razkužil za roke, povezane določene nevarnosti. To je na lastni koži – in to tudi povsem dobesedno – občutila Kate Wise, mlada mamica treh otrok, ki živi v ameriški zvezni državi Teksas. Ker pri uporabi razkužila ni bila dovolj pazljiva, je povzročila požar, zaradi katerega je steklenička z razkužilom eksplodirala, sama pa je staknila hude opekline …

Miren večer, a drobna napaka je spremenila vse …

- Oglas -

Na prvi pogled povsem običajen nedeljski večer se je spremenil v pravo nočno moro. Mlada mamica je uporabila razkužilo za roke, kar je nekaj, česar se je v zadnjih mesecih že povsem navadila. Nato pa je nič hudega sluteč prižgala svečo. Ker je bilo razkužilo preblizu, ga je hitro zajel ogenj, ki je povzročil eksplozijo stekleničke, Kate Wise pa so nato v hipu zajeli plameni. Dogodek sta spremljali dve izmed njenih hčerkic, ki sta v paniki stekli k sosedom po pomoč. Njuni mami je medtem na srečo nekako vendarle uspelo odstraniti goreča oblačila ter spraviti sebe, tretjo hčerko in hišne ljubljenčke iz stanovanja.

Mlada mamica upa, da bo njena zgodba v poduk drugim

Čeprav je Kate Wise v trenutku panike odreagirala racionalno in uspela zaščititi svoje življenje in življenje svojih najbližjih, bo posledice navidezno precej nedolžne napake najverjetneje občutila vse življenje. Opekline so bile namreč tako hude, da je morala biti hospitalizirana na intenzivni negi. Mlada mamica si zdaj želi predvsem tega, da bi njena zgodba dosegla čim več ljudi. Upa namreč, da bodo posledično bolj previdni tako pri uporabi razkužil kot pri samem nakupu razkužila za roke. Meni namreč, da je bilo za nesrečo deloma krivo tudi to, da ni uporabljala kakovostnega, preverjenega razkužila. Hkrati pa za Kate Wise opekline niti niso najhujša posledica dogodka. Še posebej je žalostna zaradi tega, da so bile tako strašljivemu dogodku priča tudi njene hčerkice. Boji se namreč, da jih je to zaznamovalo za vse življenje.

Razkužila zelo koristna, vendar morate upoštevati osnovne varnostne smernice

Zgodba Kate Wise seveda ne bi smela postati izgovor za neuporabo razkužil, še posebej ko ni možnosti za umivanje rok. Hkrati pa niti ni potreben pretiran strah oziroma panika. Vendar pa je po drugi strani nujno, da razkužila uporabljamo previdno in da pri tem upoštevamo, da gre za snovi, ki so precej vnetljive. Upoštevati je treba predvsem t. i. plamenišče, torej temperaturo, pri kateri določena tekočina odda dovolj hlapov, da se ti hlapi, pomešani z zrakom, v primeru stika s plamenom vnamejo. Plamenišče razkužil za roke na osnovi alkohola je običajno pri približno 17 stopinjah Celzija. Paziti morate torej na to, da se razkužilo ne bo preveč segrelo in da ne bo ostajalo odprto, še posebej pa na to, da ne bo nikoli v bližini ognja. Hkrati pa je pomembno, da po tem, ko uporabite razkužilo, vedno počakate, da se roke dobro posušijo, preden na primer uporabite vžigalnik ali vžigalice.

NAJNOVEJŠE