0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Zdravje & prehrana5 »čustvenih stanj« imunskega sistema

5 »čustvenih stanj« imunskega sistema

MORDA VAS ZANIMA

Močan imunski sistem bo letošnjo zimo še pomembnejši kot v preteklih letih. Prav zaradi pojava novega koronavirusa so začeli mnogi posvečati precej več pozornosti krepitvi imunskega sistema kot običajno. Čeprav so osnovne funkcije naših imunskih sistemov podobne, pa vendarle obstajajo določene specifike. Tako je to še ena izmed mnogih stvari, na podlagi katerih se razlikujemo. Podobno kot vi sami, je unikaten in neponovljiv tudi vaš imunski sistem, ki se obenem vseskozi spreminja (vsakih 10 sekund na primer nastane kar približno milijon novih belih krvničk). Nekateri strokovnjaki tako menijo, da lahko tudi pri imunskem sistemu govorimo o različnih »osebnostih« oziroma o prevladujočih »čustvenih stanjih«. S pomočjo ustrezne umestitve lahko ugotovimo, kaj so tisti ukrepi, ki so še posebej koristni za nas …

- Oglas -

1. Jezen imunski sistem

Za ljudi, katerih imunski sistem je pogosto »jezen«, so značilne težave, kot sta pogosta utrujenost, ne glede na količino spanja oziroma počitka, in slaba koncentracija. Tako imate lahko večkrat občutek, da je vse, kar se dogaja okoli vas, čudno oddaljeno in megleno, zato dajete vtis nezainteresiranosti in morda celo lenobe. Hkrati so pri tem tipu »osebnosti« imunskega sistema pogoste bolečine v sklepih. Ni sicer nujno, da so težave, tipične za imunski sistem, ki je pogosto »jezen«, tako hude, da bi poiskali zdravniško pomoč, vendar lahko začnejo postopoma vse bolj negativno vplivati na različna področja vašega življenja. Pri tem tipu naj bi bila zelo pomembna urejena prehrana. Priporoča se, da na svoj jedilnik pogosteje vključite različne križnice in česen. Koristen je lahko tudi zeleni čaj. Pozitivne spremembe pa naj bi bilo mogoče obenem doseči tudi s prekinitvenim postom.

2. Občutljiv imunski sistem

Nadpovprečno občutljiv imunski sistem prepoznamo po tem, da se zelo intenzivno odzove že na navidezno precej nedolžne dražljaje. Pri ljudeh s tem tipom imunskega sistema so tako zelo pogoste različne oblike alergij. Pojavljajo se lahko tudi izpuščaji in druge kožne težave, zaradi preobčutljivega imunskega sistema pa se lahko poveča tudi nevarnost za težave s prebavili. Za občutljiv imunski sistem je zelo pomemben zadosten vnos probiotikov in vlaknin (te predstavljajo primarni vir hrane za probiotike, torej koristne bakterije). Pomaga lahko tudi povečan vnos s kvercetinom bogatih živil. Izredno pomembno pa je tudi, da se izogibate kajenju in čezmernim količinam alkohola.

3. Apatičen imunski sistem

Imate občutek, da vaš imunski sistem ne opravlja niti osnovnih nalog, ki bi jih moral? Eden izmed najbolj očitnih znakov, da je imunski sistem precej »apatičen«, so pogosti prehladi in sorodna obolenja, katerih simptomi lahko v primeru brezvoljnega imunskega sistema obenem trajajo precej dlje, kot je običajno sicer. Prvi ukrep bi moral biti ta, da poskrbite za več spanca. Hkrati pazite na dovolj gibanja. Koristno pa je lahko tudi dodajanje cinka in vitamina C.

- Oglas -

4. Zmeden imunski sistem

Imunski sistem, ki je pogosto zmeden, se lahko začne obnašati povsem nasprotno od apatičnega – postane torej pretirano aktiven oz. aktiven v neprimernih trenutkih. S tem se poveča nevarnost za najrazličnejša avtoimunska obolenja. Za ta tip imunskega sistema so še posebej pomembne zadostne količine vitamina D, ki pomagajo pri »odpravi zmede«. Hkrati pa uživajte čim več protivnetnih živil in začimb.

5. Uravnovešen imunski sistem

Imunski sistem, ki ve, kdaj se mora odzvati in kdaj je čas za počitek, je seveda ideal. Če menite, da je vaš imunski sistem trenutno precej »čustveno uravnovešen«, je seveda to po eni strani razlog za veselje. Vendar pa pazite, da boste tudi v prihodnje skrbeli za ohranjanje zdravih navad, sicer se lahko vaš imunski sistem hitro razjezi, zmede ali začne kazati druge znake »nestabilnosti«.

Preverite tudi: Kako okrepiti svoj imunski sistem?

.

NAJNOVEJŠE