Ko pride poletje, čudovito poletje, ki s seboj prinaša dolge dneve, lahkotna oblačila in čas za piknik! Piknik, ki lahko traja pozno v noč, na katerih loparji za badminton, frizbi in balinčki ne poznajo oddiha in kjer slastne hrane ne zmanjka. Za številne med nami pa so ključna sestavina piknikov tudi čevapčiči in nabodala! Če citiram mojo močnejšo polovico: Piknik brez mesa? To je bolj pašnik!
Tradicionalni slovenski piknik res ni najbolj prijazen do vegetarijancev in veganov. Mlada čebula, malo narezane paprike in osoljen paradižnik pa tudi hitro izgubijo svoj čar, če jih ne spremlja še nekaj sestavin. In ajvar tudi ni nadomestilo za svežo, sočno, pisano solato. Čas je, da razbijemo monotonost in predstavljamo vam nekaj idej, kako se je lotiti.
Žarim, žariš
Če tudi za vas ni piknika brez žara, potem imamo nekaj brezmesnih idej, ki so kot nalašč za vas. Priprava zelenjave za piknik na žaru je hitra in enostavna, hrana je okusna, možnosti je neskončno, to pa pomeni, da imate lahko piknik skoraj vsak dan – pa četudi na domačem balkonu ali vrtu.
Na žaru lahko pripravite pravzaprav skoraj vse vrste zelenjave, najpogosteje pa srečamo popečene bučke, paprike in jajčevce. Priporočljivo je, da jih pečete pri nizki temperaturi in kratek čas, ravnajte pa se predvsem po svojem okusu. Na žaru popečeno zelenjavo lahko uporabite v solatah, kot prilogo k drugim jedem ali pa jo lahno popršite ali premažete s prijetno pekočim gorčičnim oljem in potresete z zelišči po lastnem okusu.
[quote_box_center]Kapusnice so bogate z vitamini, minerali in antioksidanti, vsebujejo pa tudi glukozinolate, ki naj bi pomagali ščititi telo pred določenimi vrstami rakavih obolenj.[/quote_box_center]
Zelenjavni čips za piknik
Ob nogometni noriji nam oglasi na vsakem koraku ponujajo večinoma ocvrt krompirjev čips v številnih okusih, vendar pa so za prijetno hrustanje primerne tudi številne vrste zelenjave. Tako lahko pripravite čips na žaru (ali v pečici) npr. iz korenja, pastinaka ali sladkega krompirja. Na tanke lističe jih najlažje narežete kar s pomočjo lupilca za krompir. Okusen in hrustljav pa je tudi čips iz kapusnic.
Potrebujete:
- 2 kg dobro opranih listov kapusnic (ohrovt, špinača, blitva, rdeče zelje …)
- olje iz grozdnih pešk
- sol
Priprava:
- Plinski žar ogrejte na nizko temperaturo. Če uporabljate žar na oglje, pa boste potrebovali malo žerjavice, rahlo prekrite s pepelom.
- Nežno premažite vsak list z oljem in malo posolite. Liste položite na žar, pokrijte s pokrovom in pecite do hrustljavosti, približno 30‒45 minut.
[quote_box_center]Olje iz grozdnih pešk je zelo zdravo, bogato je z vitaminoma C in E ter nenasičenimi maščobnimi kislinami. Vsebuje visoko koncentracijo linolne kisline, ki je ena od esencialnih maščobnih kislin, ki je naše telo ni sposobno proizvesti samo in jo mora dobiti s hrano. Primerno je tako za kuhanje kot za v solate. Opozoriti pa velja, da ga ne smemo uživati pod vplivom alkohola ali droge, ker je v tej kombinaciji močno poživilo.[/quote_box_center]
Šparglji na žaru
Potrebujete:
- sveže zelene šparglje,
- oljčno olje,
- sol in poper po okusu,
- parmezan
Priprava:
Šparglje na spodnjem delu nežno upognite, da se bodo sami prelomili. Tako boste odstranili spodnje olesenele dele. Na tanko jih premažite z oljčnim oljem. Pecite jih na srednje ogretem žaru, vsake tri minute jih obrnite, dokler ne postanejo tako mehki, kot jih želite. Malo preden jih vzamete z žara, jih lahko potresete še s sveže naribanim parmezanom.
Pripravite lahko tudi pico na žaru, za kar potrebujete samo nekaj lepinj, paradižnikovo omako za pico, zelenjavo in sir po lastnem izboru ter neomejeno domišljije.
[quote_box_center]Šparglji so dober vir kalija in vitaminov A, B in C. Delujejo kot diuretik (pospešujejo izločanje vode) in ugodno vplivajo na delovanje ledvic ter tako pomagajo čistiti telo. Zaradi visoke vsebnosti rutina krepijo stene krvnih žil in kapilar, vsebujejo pa tudi folno kislino, zaradi česar so priporočljivi tudi za nosečnice. Imajo tudi sloves afrodiziaka, že Rimljani pa so sok špargljev mešali v svoje ljubezenske napitke.[/quote_box_center]
Sveže je osvežilno
Piknik nudi tudi neomejeno možnosti za pripravo različnih solat. Lahko jih v celoti pripravite že vnaprej ali pa pripravite zgolj različne sestavine in pustite gostom, da si sami izbirajo kombinacije, ki jim najbolj ustrezajo. Tudi če se boste odločili za pripravo solat vnaprej, je priporočljivo, da jim dodate preliv, tik preden jih postrežete, pred tem pa jih hranite na hladnem, najsi bo to v senci, v vodi ali pa v hladilni torbi.
Potrebujete:
- 60 dag stročjega fižola,
- 3 srednje velike paradižnike,
- 1 skodelico kuhane ajdove kaše,
- 2 stroka česna,
- 3 žlice balzamičnega kisa,
- 1 zavojček sira brie,
- po nekaj vejic krebuljice, peteršilja, bazilike in koriandra
- sol in poper.
Stročjemu fižolu porežete konce in ga skuhate. Paradižnik narežite na kocke. Na malo olja dobrih pet minut pražite nasekljan česen in paradižnik, dodajte balzamični kis ter začinite s soljo in poprom po okusu, nato pa odstavite in ohladite.
Peteršilj, krebuljico, baziliko in koriander drobno nasekljajte in zmešajte z nekaj žlicami oljčnega olja. Odcejen stročji fižol zmešajte s paradižnikom, ajdovo kašo in zeliščno polivko ter potresite z na kocke narezanim briejem.
[quote_box_center]Stročji fižol vsebuje veliko vitamina C, folne kisline in železa, zaradi česar je zelo priporočljiv tudi v nosečnosti. Pospešuje presnovo in je velik vir energije, lahko pomaga pri preprečevanju bolezni sečil, pri slabokrvnosti in pri težavah z dihanjem. Zaradi teh lastnosti je zlasti primeren tudi med odraščanjem in v starejših letih. Ajdova kaša ima izredno skladno hranilno sestavo in vsebuje kakovostne beljakovine z aminokislinsko sestavo, ki je primernejša za naš organizem kot beljakovine mesa, mleka ali soje.[/quote_box_center]
Riževa solata
- 1 skodelica rjavega riža
- 2 paradižnika
- 1 kumara
- 1 rdeča paprika
- 1 zelena paprika
- 1 kavna skodelica kuhanega mladega graha
Riž skuhajte in ohladite, zelenjavo narežite na kocke ter vse skupaj dobro premešajte s prelivom.
Za preliv zmešajte kislo smetano ali jogurt, oljčno olje, jabolčni kis, sol po okusu ter dodajte še malo balzamičnega kisa, nasekljan svež peteršilj, baziliko in zeleno.
[quote_box_center]Rjavi riž je v nasprotju z belim rižem bogat z vlakninami, vitamini in minerali. V njem se skrivajo kalcij, železo, magnezij, fosfor, kalij, mangan in selen. Je odličen vir energije, obenem pa pomaga pri razstrupljanju telesa.[/quote_box_center]
Namazi
Sveži namazi so hitro pripravljeni, odlično se podajo k hrani z žara, vanje lahko pomakate na paličice narezan svež korenček in stebelno zeleno ali pa jih enostavno namažete na kruh.
Avokadov namaz
Potrebujete:
- 1 zrel avokado
- strok česna
- malo soli
- oljčno olje
- sok limone
Avokado olupite in ga pretlačite z vilico, dodajte na drobno nasekljan česen, dve žlici oljčnega olja in sol po okusu ter dobro premešajte. Ker avokado hitro oksidira, mu dodajte še žličko limoninega soka in ga shranite v hladilniku, da bo ohranil lepo zeleno barvo.
Zrel avokado je prijetno mehak na dotik, njegovo meso pa je mehko in v ustih pusti svilnat okus. Mnogi mu pravijo kar zdrava majoneza, evropski mornarji pa so ga bojda uporabljali kar namesto masla. Avokadi, ki jih dobimo v trgovinah, največkrat niso še povsem zreli, zato potrebujejo še kakšen dan ali dva zorenja na sobni temperaturi, da dosežejo pravo mehkobo.
[quote_box_center]Avokadi so odličen vir kalija, ki ga za pravilno delovanje potrebujejo naše celice, tkiva in organi. Kalij je ključnega pomena za delovanje srca ter za gladko krčenje mišic, kar je zelo pomembno za normalno prebavno in mišično delovanje.[/quote_box_center]
Jagodičevje
Ste se odpravili na piknik v naravo? Sprehodite se malo naokoli, gotovo najdete vsaj kakšen grm ali dva divjega jagodičevja. Gozdne jagode, maline, borovnice in robide so odlični viri antioksidantov, vitaminov, mineralov, vlaknin in folatov, poleg tega pa so še slasten, a nizkokaloričen prigrizek.
Za žejo
Če ste bili pridni in že pripravili bezgov sirup ali šabeso, se osvežite z njima, lahko pa pobrskate po reviji in najdete recepte za osvežilne napitke za vroče dni. Odlični so tudi kompoti iz mešanega jagodičja. Najboljša od vsega pa je kakopak voda, ki v vročih dnevih učinkovito vlaži telo in sveža iz čistega izvira je še posebno osvežilna.
Pa še nekaj idej za eko piknik:
- PIKNIKIRAJTE LOKALNO – izberite lokacijo, do katere lahko pridete peš ali s kolesom. Prihranili boste na gorivu, zmanjšali ogljični odtis in bolje spoznali svoje okolje.
- JEJTE LOKALNO – izberite organsko sadje in zelenjavo, ki jo ponujajo lokalni pridelovalci. Če jeste meso, naj bo tudi to organsko. Lahko pa ga tudi nadomestite s seitanom, vegetarijanskimi hrenovkami in drugimi podobnimi možnostmi.
- PRIBOR & POSODA – namesto plastičnih in papirnatih posod, pribora in serviet izberite pripomočke, ki jih lahko večkrat uporabite ali pa poiščite takšne, ki jih je moč reciklirati.
- RECIKLIRAJTE – tako boste pomagali ohranjati vire, energijo in okolje.
- KAR PRINESETE, TUDI ODNESITE – zapustite naravo takšno, kot ste jo našli. Po koncu piknika pospravite tudi vse smeti.
- ZAŠČITITE NARAVO – izberite okolje, kjer se lahko igrate otroci, odrasli in domače živali.
- ZAŠČITITE SEBE – izberite naravne odganjalce mrčesa (sivka dela čudeže) in zaščito pred soncem. Hvaležno vam bo okolje, pa tudi vaša koža.
- OPAZUJTE IN RAZISKUJTE – poleg športnih rekvizitov vzemite s seboj še daljnogled, pozanimajte se o vrstah rastlin, ptic in živali, ki živijo v vašem okolju, in jih opazujte ter se učite. Otroci obožujejo, če se lahko igrajo raziskovalce, vi pa boste tudi izvedeli veliko novega.