Blaž Švab: Peti je treba tudi o odnosu do dežele, v kateri živiš

Blaž Švab, ki je z nastopanjem povezan že od mladih let, je skozi svoje delo dozorel in vlogi pevca dodal tudi mnoge druge kvalitete, zaradi katerih je priljubljen tako pri mlajših kot starejših generacijah.

Vpliv kemikalij na delovnem mestu na plodnost

V zadnjih desetletjih se v strokovni in laični javnosti vse več govori o številnih primerih neplodnosti, ki prizadene pare v reproduktivni dobi.

Ateroskleroza precej razširjena med odraslimi

Ateroskleroza je izjemno razširjena težava pri odraslih – tudi pri tistih brez diagnosticirane srčne bolezni oziroma očitnih simptomov.

Psihobiotiki – probiotiki, ki so še posebej koristni za možgane in duševno zdravje

Psihobiotiki so probiotiki, ki imajo še posebej pozitiven vpliv na naše možgane oziroma kognitivne sposobnosti.

Damjana Bakarič: Premagati tesnobo?! Ni lahko, vendar se da!

Damjana Bakarič o tem, kako preživeti in živeti po izkušnji, ki je ne bi privoščili niti najhujšim sovražnikom.

Ana Praznik: Bodite prijazni do drugih, in drugi bodo prijazni do vas

Z Ano Praznik, voditeljico oddaje Delovna akcija, sva se pogovarjali med snemanjem oddaje, kjer so prenavljali stanovanje družine v stiski.

Sindrom Petra Pana: ko oseba nikoli zares ne odraste …

Ali ste že slišali za »sindrom Petra Pana«? Čeprav ne gre za uradno diagnozo, je to težava, s katero se spopada vedno več ljudi.

Vlažilnik zraka v spalnici – da ali ne?

Vlažilnik zraka v spalnici se zdi tako odlična rešitev, toda če se odločite za nakup, morate upoštevati nekaj pomembnih napotkov.
Ekologija & okoljePesticidi v evropskih vodah

Pesticidi v evropskih vodah

MORDA VAS ZANIMA

Prisotnost pesticidov v okolju je večji problem, kot smo mislili doslej, opozarjajo izsledki študije, v kateri so raziskovalci preučili podatke o 500 organskih snoveh, najdenih v bazenih štirih večjih evropskih rek: Donave, Elbe, Šelde in Llobregate. 38 odstotkov teh snovi je prisotnih v količinah, ki bi lahko škodljivo vplivale na organizme.
Onesnažena vodaVečina snovi, ki so bile v študiji označene kot morebitno nevarne za okolje, so bili pesticidi, večji del le-teh pa ni bil na evropskem seznamu prednostnih snovi, ki jih je treba redno nadzorovati. Avtorji raziskave so zato pozvali, da je treba seznam onesnaževalcev, za katere je v okvirni direktivi Evropske unije o vodah določeno, da jih morajo nacionalne vlade nadzorovati, posodobiti. Cilj okvirne direktive je doseči dobro ekološko in kemijsko stanje voda do leta 2015, da se zaščitijo človeško zdravje, oskrba z vodo, naravni ekosistemi in biološka raznovrstnost.
Kemijsko stanje ocenjujejo na podlagi 33 onesnaževalcev, ki jih je treba prednostno nadzorovati. Na vrhu lestvice najnevarnejših je dietilheksil ftalat (DEHP), sredstvo za mehčanje, ki povzroča neplodnost in bo v EU po letu 2015 prepovedano. Na drugem mestu je še eno mehčalo, bisfenol A (BPA), ki prav tako vpliva na plodnost, sledita diklofenak in ibuprofen, farmacevtski učinkovini, ki sta prisotni v sredstvih za lajšanje bolečin.

- Oglas -

Avtorji raziskave pa so kot prednostne označili 73 nevarnih spojin. Najbolj problematični naj bi bili: pesticid diazinon, ki je v Avstriji in Nemčiji že prepovedan, ter v srednji Evropi še dovoljena azoksistrobin in terbutilazin. Nobeden od njih ni na seznamu 33 prednostnih onesnaževalcev. V alarmantnih količinah je v vodah štirih evropskih rek tudi HHCB (sintetični mošus), ki do zdaj ni veljal za nevarnega, uporablja pa se za odišavljanje sredstev za osebno nego.

NAJNOVEJŠE

Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×