To je največja slabost vašega astrološkega znamenja …

Preverite, katera je največja slabost astrološkega znamenja, v katerem ste rojeni, in kako jo lahko premagate.

Bolečine v sklepih: 13 nasvetov za ublažitev težav

Bolečine v sklepih postajajo vse bolj razširjene. V določenih primerih so to zgolj začasne bolečine, vendar pa gre pogosto tudi za tipičen znak resnejših bolezni.

Vse, kar ste želeli vedeti o shujševalnih tabletah

Shujševalne tablete je mogoče razdeliti v dve osnovni skupini. Tako poznamo shujševalne tablete, ki vam jih lahko predpiše samo zdravnik, in tablete za hujšanje, ki jih je mogoče kupiti brez recepta.

Mikroplastika prvič odkrita tudi v človeški krvi

Mikroplastika je bila namreč prvič v zgodovini odkrita celo v človeški krvi.

Kakav pred vadbo za manj napora in več motivacije

Za pozitivne učinke kakava naj bi bili zaslužni predvsem flavanoli. Gre za izjemno koristne bioaktivne spojine, ki so znane po pozitivnem vplivu na prekrvavitev.

Težave s spanjem pri otrocih: 5 korakov do kakovostnejšega spanca

Kako lahko kot starši poskrbite, da bo motenj spanja pri vašem otroku čim manj?

Bulgurjeva solata z zelenjavo (tabbouleh)

Recept za odlično bulgurjevo solato z zelenjavo (tabbouleh).

Izkušnja skorajšnje smrti – več kot samo halucinacija

Opisi izkušnje skorajšnje smrti so malodane univerzalni, saj so si med sabo zelo podobni, ne glede na kulturno okolje in druge okoliščine.
Ekologija & okoljePesticidi v evropskih vodah

Pesticidi v evropskih vodah

MORDA VAS ZANIMA

Prisotnost pesticidov v okolju je večji problem, kot smo mislili doslej, opozarjajo izsledki študije, v kateri so raziskovalci preučili podatke o 500 organskih snoveh, najdenih v bazenih štirih večjih evropskih rek: Donave, Elbe, Šelde in Llobregate. 38 odstotkov teh snovi je prisotnih v količinah, ki bi lahko škodljivo vplivale na organizme.
Onesnažena vodaVečina snovi, ki so bile v študiji označene kot morebitno nevarne za okolje, so bili pesticidi, večji del le-teh pa ni bil na evropskem seznamu prednostnih snovi, ki jih je treba redno nadzorovati. Avtorji raziskave so zato pozvali, da je treba seznam onesnaževalcev, za katere je v okvirni direktivi Evropske unije o vodah določeno, da jih morajo nacionalne vlade nadzorovati, posodobiti. Cilj okvirne direktive je doseči dobro ekološko in kemijsko stanje voda do leta 2015, da se zaščitijo človeško zdravje, oskrba z vodo, naravni ekosistemi in biološka raznovrstnost.
Kemijsko stanje ocenjujejo na podlagi 33 onesnaževalcev, ki jih je treba prednostno nadzorovati. Na vrhu lestvice najnevarnejših je dietilheksil ftalat (DEHP), sredstvo za mehčanje, ki povzroča neplodnost in bo v EU po letu 2015 prepovedano. Na drugem mestu je še eno mehčalo, bisfenol A (BPA), ki prav tako vpliva na plodnost, sledita diklofenak in ibuprofen, farmacevtski učinkovini, ki sta prisotni v sredstvih za lajšanje bolečin.

- Oglas -

Avtorji raziskave pa so kot prednostne označili 73 nevarnih spojin. Najbolj problematični naj bi bili: pesticid diazinon, ki je v Avstriji in Nemčiji že prepovedan, ter v srednji Evropi še dovoljena azoksistrobin in terbutilazin. Nobeden od njih ni na seznamu 33 prednostnih onesnaževalcev. V alarmantnih količinah je v vodah štirih evropskih rek tudi HHCB (sintetični mošus), ki do zdaj ni veljal za nevarnega, uporablja pa se za odišavljanje sredstev za osebno nego.

NAJNOVEJŠE

Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×