Znanstveniki zaobrnili gensko mutacijo, povezano z avtizmom

Znanstvenikom, ki se ukvarjajo z iskanjem rešitve za avtizem, je uspel pomemben preboj.

7 dragocenih lekcij, povezanih s težkimi preizkušnjami

Težke preizkušnje so v življenju praktično neizogibne. Vendar se lahko tudi iz situacij, ki se zdijo na prvi pogled izključno negativne, naučimo ogromno.

5 osebnostnih lastnosti, ki lahko pokopljejo razmerje

Katere so torej tiste malce manj očitne lastnosti, ki se jih je pametno znebiti, če želite, da odnos obstane?

Zaradi globalnega segrevanja tudi vse več težav s spanjem

Ena od manj očitnih posledic globalnega segrevanja so vse pogostejše težave s spanjem.

Osvežitev doma po meri vašega astrološkega znamenja

Če trenutno niste najbolj zadovoljni s svojim domom, vendar ne veste, kako ga osvežiti, da se boste v njem počutili bolje, vam lahko pri tem pomagajo zvezde.

Zakisanost oceanov nam krade kisik

Drobni, na vodi plavajoči organizmi, ki človeštvu zagotavljajo kar približno eno petino vsega kisika, so vse bolj ogroženi.

Okužba s tem parazitom vas lahko naredi bolj privlačne

Raziskovalci so odkrili, da lahko ta parazit vpliva na povečanje privlačnosti okužene osebe.

Ali pogosto opažate ponavljajoče se številke? Preverite, kaj pomenijo …

Vas praktično na vsakem koraku spremlja ponavljajoč se vzorec številk? Morda se zdi, da gre za naključje, vendar so numerologi prepričani, da bi morali tovrstnim znamenjem posvetiti več pozornosti.
Ekologija & okoljeNa tone ogljikovega dioksida v zraku

Na tone ogljikovega dioksida v zraku

MORDA VAS ZANIMA

Kljub ukrepom za zmanjšanje izpustov ogljikovega dioksida, ki jih izvajajo skoraj vse industrijsko razvite države, so se izpusti tega najbolj razširjenega toplogrednega plina v zadnjih dveh desetletjih povečali kar za 45 odstotkov.

- Oglas -

co2 ogljikov dioksid

Leta 2010 so dosegli rekordnih 33 milijard ton. K temu so prispevala vsa glavna gospodarsko intenzivna območja, na čelu s Kitajsko, ki je k povečanju svetovnih izpustov prispevala 10 odstotkov, sledijo Indija z devetimi, Združene države Amerike s štirimi in Evropska unija s tremi odstotki.

Vendar so izpusti skupine 27 držav v EU s štirimi milijardami ton ogljikovega dioksida v letu 2010 vendarle ostali manjši kot leta 2007, ko so države v zrak izpustile 4,2 milijarde ton tega toplogrednega plina. Obenem so se svetovne emisije ogljikovega dioksida lani po enoodstotnem zmanjšanju leta 2009 ponovno povečale kar za pet odstotkov, kar je več kot kadarkoli poprej v zadnjih dveh desetletjih.

Največ izpustov ogljikovega dioksida na prebivalca trenutno pridelajo ZDA, in sicer 16,9 tone na leto, kar je dvakrat več kot v EU, ki je na drugem mestu z 8,1 tone ogljikovega dioksida na prebivalca na leto. Kitajska z najštevilčnejšim prebivalstvom je po povprečnih letnih izpustih tega toplogrednega plina na prebivalca s 6,8 tone za zdaj še pod povprečjem EU. Svetovna gibanja, ki jih ugotavlja poročilo, opozarjajo na nadaljevanje rasti izpustov ogljikovega dioksida. Vzrok je predvsem v proizvodnji energije in cestnem prometu, in to tako v razvitih državah kot v državah v razvoju.

- Oglas -

Podatki so bili objavljeni v poročilu Dolgoročno gibanje svetovnih izpustov ogljikovega dioksida, ki sta ga pripravila Skupni raziskovalni center evropske komisije in Nizozemska agencija za oceno okolja.

Prejšnji članekPesticidi v evropskih vodah
Naslednji članekPita iz jajčevcev

NAJNOVEJŠE

Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×