Vse, kar ste želeli vedeti o shujševalnih tabletah

Shujševalne tablete je mogoče razdeliti v dve osnovni skupini. Tako poznamo shujševalne tablete, ki vam jih lahko predpiše samo zdravnik, in tablete za hujšanje, ki jih je mogoče kupiti brez recepta.

Mikroplastika prvič odkrita tudi v človeški krvi

Mikroplastika je bila namreč prvič v zgodovini odkrita celo v človeški krvi.

Kakav pred vadbo za manj napora in več motivacije

Za pozitivne učinke kakava naj bi bili zaslužni predvsem flavanoli. Gre za izjemno koristne bioaktivne spojine, ki so znane po pozitivnem vplivu na prekrvavitev.

Težave s spanjem pri otrocih: 5 korakov do kakovostnejšega spanca

Kako lahko kot starši poskrbite, da bo motenj spanja pri vašem otroku čim manj?

Bulgurjeva solata z zelenjavo (tabbouleh)

Recept za odlično bulgurjevo solato z zelenjavo (tabbouleh).

Izkušnja skorajšnje smrti – več kot samo halucinacija

Opisi izkušnje skorajšnje smrti so malodane univerzalni, saj so si med sabo zelo podobni, ne glede na kulturno okolje in druge okoliščine.

Večina ljudi misli, da se prehranjuje precej bolj zdravo, kot se v resnici

Ali menite, da je vaša prehrana zdrava? Verjetnost za to, da se motite, je precejšnja, vsaj če sklepamo po novi raziskavi.

Blazina, ki diha – nov izum za pomoč pri anksioznosti

Blazino so razvili raziskovalci z univerze v Bristolu. Osnovni cilj je bila izdelava splošno dostopne naprave za pomoč pri anksioznosti, ki jo bo mogoče uporabiti kadar koli in kjer koli.
ŽivaliTudi pes lahko zboli za epilepsijo

Tudi pes lahko zboli za epilepsijo

MORDA VAS ZANIMA

Epileptični napadi lahko prizadenejo tudi pse in mačke. Pri mačkah je epilepsija redek pojav, pri psih pa pogost. Vzroka velikokrat ni možno ugotoviti, bolezen pa se lahko pojavi kadarkoli.

- Oglas -

pes in epilepsija

En napad še ni epilepsija

Epilepsija pomeni ponavljajoče se napade in krče živali kot posledico nenormalne aktivnosti v možganih. Žival običajno pade na bok, prične veslati z nogami, se slini, joka, spusti pa lahko tudi vodo ali blato. Svojega početja se ne zaveda. Da veterinar potrdi, ali ima žival res epilepsijo, mora opraviti vrsto preiskav, saj so za napade lahko krivi drugi dejavniki.

Zakaj žival dobi epilepsijo?

Bolezen je bolj pogosta pri določenih pasmah. Najpogosteje se pojavi pri nemških ovčarjih, beaglih, belgijskih ovčarjih, koker španjelih in bernardincih ter je dedna. Vzrok je lahko tudi blažja poškodba možganov zaradi travme ali pomanjkanja kisika. Epilepsija se lahko v teh primerih pojavi leta po dogodku, zato je takšen vzrok zelo težko pripisati bolezni.

Kako škodljivi so epileptični napadi?

Napad za psa praviloma nima večjih posledic. Traja približno pet minut. Poškodbe so zelo redke, žival si lahko pregrizne jezik ali pa se kam udari. Čeprav je napad za lastnika mučen in ga težko opazuje, psi med napadom niso v življenjski nevarnosti. Izjema so napadi, ki trajajo dlje od običajnih –okoli deset minut—takrat nastopi nevarnost okvare možganov, saj živali med napadom praviloma ne dihajo in niso pri zavesti. Takrat vas ne slišijo in se ne odzivajo.

Lastnik naj ostane miren

- Oglas -

Veliko psov začuti, da bodo dobili epileptično napad, in to tudi pokažejo z obnašanjem, po navadi iščejo družbo lastnika. Ko se napad prične morate ostati mirni in poskrbeti, da se pes med napadom ne bi poškodoval – odstranite pohištvo, v katerega bi se lahko pes udaril, zaščitite ostre robove in pazite, da ne pade po stopnicah, iz kavča in podobno.

Zavedati se morate, da pes ni pri zavesti, zato tudi ne čuti bolečine. Zabeležite si čas trajanja napada. Psa takoj po napadu ne vozite k veterinarju, saj takšen prevoz predstavlja dodaten stres, pes pa si mora po napadu odpočiti. Nekateri psi bodo sicer takoj nadaljevali z normalnim obnašanjem, spet drugi pa lahko še nekaj časa kažejo znake zmedenosti. Obisk veterinarja je nujen, kadar napad ne preneha po petih minutah ali pa se ta v kratkih intervalih celo ponavlja.

Kako se bolezen pozdravi?

Epilepsija zelo redko preneha sama od sebe, obstajajo zdravila, ki jih mora pes, če se zanje odločite, jemati celo življenje. Zdravila napadov ne odpravijo vedno, možno je, da le zmanjšajo njihovo število. Ker lahko imajo stranske učinke, vam jih veterinar svetuje, kadar so napadi res pogosti. Psa morate potem voziti na preventivne preglede krvi.

NAJNOVEJŠE

Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×