Zdravje & prehranaPekoča stopala: možni vzroki in najboljša naravna pomoč

Pekoča stopala: možni vzroki in najboljša naravna pomoč

MORDA VAS ZANIMA

Imate v zadnjem času večkrat občutek, da vam koža na stopalih skorajda »gori«? Razlogi za pekoča stopala so lahko zelo različni. Včasih gre za precej očiten razlog: preveč hoje ali stanja na nogah, po možnosti v neprimerni obutvi. Seveda pa so lahko vzroki za pekoča stopala tudi resnejši …

Zakaj koža na stopalih peče?

- Oglas -

Kaj se lahko torej skriva za pekočim občutkom, povezanim s kožo na stopalih, ki ne mine? V nekaterih primerih je to lahko posledica poškodb ali nepravilnega delovanja živčnega sistema. Težava je včasih povezana tudi z diabetesom, prekomernim uživanjem alkohola ali pa z izpostavljenostjo škodljivim snovem. Med pogoste razloge za pekočo kožo na stopalih sodijo še pomanjkanje vitaminov iz skupine B, glivice na stopalih, piki insektov, bolezni ledvic in težave z žilami. Za začetek lahko poskusite z naravno pomočjo. Če težava ni zelo resna, je ta pristop pogosto zelo učinkovit.

Kopeli z grenko soljo za pekoča stopala

Grenka sol lahko poskrbi za hitro olajšanje, če imate pekoča stopala. Pomaga namreč pri ublažitvi vnetij in bolečine. Magnezij, ki ga grenka snov vsebuje, pa je med drugim nujen tudi za pravilno delovanje živčnega sistema. Manjšo plastično kad napolnite z vodo, dodajte nekaj žlic grenke soli in v mešanici namakajte stopala vsaj 10 minut. Ponavljajte vsak dan, dokler ne začutite izboljšanja.

Jabolčni kis

Nekaterim je pri reševanju težav s pekočo kožo na stopalih zelo uspešno pomagal tudi jabolčni kis. Priporočamo, da vsak dan popijete kozarec tople vode, ki ste ji dodali žličko ali dve nefiltriranega jabolčnega kisa. Poleg tega pa lahko jabolčni kis uporabite tudi za pripravo kopeli za stopala, podobno kot grenko sol.

Kurkuma

V kurkumi se nahaja snov, imenovana kurkumin, ki pomaga pri izboljšanju prekrvavitve in pri blaženju vnetij. Tako je kurkuma med drugim odlična za vse, ki imate pekoča stopala in  z njimi povezane težave. Vzemite 2 žlici kurkume, ki ji nato primešajte toliko vode, da dobite gosto pasto. To pasto potem namažite na problematične predele. Počakajte vsaj pol ure, preden izperete.

Timijan

- Oglas -

Zeliščarji za odpravo pekočih stopal pogosto priporočajo timijan. Tudi timijan pomaga pri spodbujanju prekrvitve, še posebej koristen pa je v primeru, da je pekoč občutek povezan z glivicami na stopalih, saj deluje protimikrobno. Potrebujete dve manjši plastični kadi. V vsako stresite za pest svežega timijana. V prvo kad nato natočite vročo vodo, v drugo pa hladno. Stopala najprej za približno 3 minute potopite v prvo kad. Nato jih pomočite še v drugo, napolnjeno z mrzlo vodo. Postopek ponovite še dvakrat. Izvajajte vsak dan, dokler se stanje ne izboljša.

NAJNOVEJŠE

Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×