Znanstveniki zaobrnili gensko mutacijo, povezano z avtizmom

Znanstvenikom, ki se ukvarjajo z iskanjem rešitve za avtizem, je uspel pomemben preboj.

7 dragocenih lekcij, povezanih s težkimi preizkušnjami

Težke preizkušnje so v življenju praktično neizogibne. Vendar se lahko tudi iz situacij, ki se zdijo na prvi pogled izključno negativne, naučimo ogromno.

5 osebnostnih lastnosti, ki lahko pokopljejo razmerje

Katere so torej tiste malce manj očitne lastnosti, ki se jih je pametno znebiti, če želite, da odnos obstane?

Zaradi globalnega segrevanja tudi vse več težav s spanjem

Ena od manj očitnih posledic globalnega segrevanja so vse pogostejše težave s spanjem.

Osvežitev doma po meri vašega astrološkega znamenja

Če trenutno niste najbolj zadovoljni s svojim domom, vendar ne veste, kako ga osvežiti, da se boste v njem počutili bolje, vam lahko pri tem pomagajo zvezde.

Zakisanost oceanov nam krade kisik

Drobni, na vodi plavajoči organizmi, ki človeštvu zagotavljajo kar približno eno petino vsega kisika, so vse bolj ogroženi.

Okužba s tem parazitom vas lahko naredi bolj privlačne

Raziskovalci so odkrili, da lahko ta parazit vpliva na povečanje privlačnosti okužene osebe.

Ali pogosto opažate ponavljajoče se številke? Preverite, kaj pomenijo …

Vas praktično na vsakem koraku spremlja ponavljajoč se vzorec številk? Morda se zdi, da gre za naključje, vendar so numerologi prepričani, da bi morali tovrstnim znamenjem posvetiti več pozornosti.
Zdravje & prehranaOsnovne sestavine za peko brez mleka in jajc

Osnovne sestavine za peko brez mleka in jajc

MORDA VAS ZANIMA

Si ne predstavljate peke okusnih slaščic brez mleka in jajc? Danes se vse več ljudi odpoveduje uživanju živalskih izdelkov – zaradi etičnih razlogov, alergij ipd. To pa še ne pomeni, da se morate odpovedati tudi peki. Z nekaj osnovnimi sestavinami lahko brez večjih težav nadomestite jajca, maslo in podobne sestavine. Okus in tekstura sladic ne bosta bistveno drugačna, bodo pa te sladice večinoma precej bolj zdrave.

- Oglas -

Peka brez mleka in jajc

Lanena semena

Glavna funkcija jajc v mnogih receptih je ta, da predstavljajo vezivo. Danes je sicer na voljo vse več mešanic, ki nadomeščajo vezivno vlogo jajc pri peki slaščic, vendar je lahko rešitev tudi precej bolj preprosta. Vse, kar potrebujete, so pravzaprav lanena semena. Kupite lahko mleta ali pa jih zmeljete sami. Nato jih za krajši čas namočite v topli vodi, da se ustvari sluz. Tako pripravljena mešanica lahko v mnogih receptih zelo uspešno nadomesti jajca in poveže druge sestavine.

Aquafaba – voda stročnic

Kadar potrebujete predvsem nadomestek za beljake, je odlična izbira voda stročnic, pogosto imenovana tudi aquafaba. Ko odprete konzervo čičerike ipd. ali ko skuhate stročnice, ne zavrzite vode. Če ji dodate sladkor in jo stepete, dobite strukturo, ki zelo spominja na stepene beljake.

Margarina ali kokosova maščoba

Maslo lahko v večini receptov brez težav zamenjate z margarino. Mnoge margarine sicer vsebujejo tudi živalske maščobe (npr. pinjenec), zato vam svetujemo, da vedno natančno preberete deklaracijo. Še bolj zdrava alternativa pa je, da maslo v receptih nadomestite s kokosovo maščobo.

- Oglas -

Lanena semena

Rastlinsko mleko

Nekateri recepti zahtevajo tudi uporabo rastlinskega mleka. Večinoma jih lahko brez težav zamenjate z rastlinskimi napitki – na primer s sojinim, ovsenim, riževim, mandljevim ipd. Te napitke lahko zelo enostavno pripravite kar sami.

Namig za boljši okus: jabolčni kis + sojino mleko

Da bi okus slaščic čim bolj spominjal na tistega, ki ste ga navajeni, lahko skodelici sojinega mleka (cca. 2,5 decilitra) dodate 1 žlico jabolčnega kisa. Kislina v kisu poskrbi, da dobi sojino mleko podoben okus in teksturo, kot jo ima pinjenec.

Temna čokolada

Priporočamo, da poskusite mlečno čokolado v receptih zamenjati z jedilno ali s temno čokolado. Okus bo tako še bogatejši, slaščica pa bo obenem veliko bolj zdrava, saj je temna čokolada odličen vir antioksidantov. Kupite lahko tudi čokoladne kapljice iz temne čokolade ipd.

Tofu + limona = nadomestek za kislo smetano

V receptih, kjer je kot sestavina navedena kisla smetana, poskusite z uporabo mešanice tofuja in limone. Še posebej dobra izbira je svilnati tofu. V mešalnik stresite tofu in dodajte malce limoninega soka. Dobro premešajte.

Kokosova smetana

Namesto sladke smetane za stepanje uporabite kokosovo smetano ali katero drugo smetano, ki vsebuje zgolj rastlinske sestavine. Tudi tu je pomembno, da se pred nakupom prepričate, da izbrani izdelek zares ne vsebuje sestavin živalskega izvora.

NAJNOVEJŠE

Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×