DomovEkologija & OkoljeOsnove trajnostnega prehranjevanja

Osnove trajnostnega prehranjevanja

Kako z okolju prijaznim naฤinom prehranjevanja zmanjลกati svoj ogljiฤni odtis? Obstaja kar nekaj neprijetnih resnic, povezanih z globalnim segrevanjem โ€“ ena se nanaลกa tudi na vzrejo ลพivali, ki predstavlja velik ekoloลกki problem. Vsak kilogram govedine proizvede kar 96 kilogramov Co2. Popreฤni Ameriฤan na leto poje pribliลพno 44 kilogramov govedine, kar pomeni 4,2 toni CO2 letno. Vzreja ลพivali v namene prehranske industrije je odgovorna za proizvodnjo veฤje koliฤine toplogrednih plinov kot ves svetovni transport.

Razdalja, ki jo mora hrana, preden se znajde na naลกih kroลพnikih, prepotovati, ravno tako predstavlja velik problem. Veฤina sadja in zelenjave v naลกih trgovinah ima ลพal za sabo na tisoฤe kilometrov. Prav zato ne moremo dovolj poudariti tega, kako pomembno je spodbujanje lokalne pridelave. Zavojฤek ลกpinaฤe, ki je k nam priletel z drugega konca sveta, proizvede na primer 3 kilograme Co2.

Pomembno je tudi, kako je hrana pridelana. Organsko pridelana hrana namreฤ prispeva kar do 26 % emisij manj od konvencionalno pridelane hrane. ฤŒe redno jemo lokalno in organsko pridelano hrano, lahko svoj prehranski ogljiฤni odtis zmanjลกamo za skoraj 0,4 tone letno.

Jejte manj mesa

ฤŒlovek, ki poje veliko mesa, a se vozi s kolesom, ima veฤji ogljiฤni odtis od vegana, ki vozi varฤen avtomobil. A ne nadomestite mesa zgolj s tofujem ali jajci. Obstaja toliko razliฤnih brezmesnih receptov, ob katerih se vam bodo zagotovo zaฤele cediti sline. Raziskave pravijo, da naj bi vegetarijanci redkeje zbolevali za rakom in ลพiveli dlje. ฤŒe se ne morete loฤiti od mesa, takrat, ko si ga privoลกฤite, izberite organsko pridelano meso, za proizvodnjo katerega ni bilo treba uniฤevati tropskega deลพevnega gozda.

Jejte manj mleka in mleฤnih izdelkov ter jajc

Tudi preveฤ mleka, mleฤnih izdelkov in jajc zagotovo ne doprinese k dobremu zdravju. Za zaฤetek lahko en dan v tednu jeste popolnoma rastlinsko hrano. Spoznavajte nova ลพivila in zaฤnite ustvarjati v kuhinji.

Izberite organsko pridelana ลพivila

Organsko kmetovanje zahteva 63 % manj energije kot konvencionalna pridelava, poleg tega pa ne proizvaja niฤ emisij duลกikovega oksida ter v prsti shranjuje od 15 do 28 % ogljika. Organsko pridelana hrana vsebuje veฤ antioksidantov. Dovolj razlogov za to, da razmislite o tem, kako je bila proizvedena hrana, ki jo imate pravkar pred seboj na kroลพniku.

Postanite samooskrbni

Na lastnem vrtu lahko zase pridelate dovolj hrane zase โ€“ naลกi predniki so poฤeli natanko to. Zaฤnite raziskovati razliฤne naฤine kmetovanja. Kompostirajte ostanke hrane, listje in travo ter tako poskrbite, da boste zemljo na svojem vrtu lahko pognojili z zares kakovostnim organskim gnojilom. Zmanjลกate lahko tudi porabo energije za pripravo hrane โ€“ uporabite solarni kuhalnik ali hrano pripravite v loncu na zviลกan pritisk.

Kupujte lokalno

Veฤ hrane ko kupujete od lokalnih pridelovalcev, manjลกi bo vaลก ogljiฤni odtis โ€“vaลกa hrana pa bo bolj sveลพa in zdrava. ฤŒe primerjamo dve podobni boลพiฤni veฤerji โ€“ pri tisti, kjer so jedli uvoลพeno hrano, je bila koliฤina emisij stokrat veฤja kot pri tisti veฤerji, kjer je bila na mizi hrana lokalnega izvora. ฤŒe ponazorimo s ลกtevilkami: 11,89 kilograma emisij proti 0,12 kilograma.

Prav tako je zelo pomembno, da hrane ne meฤete stran. V Evropi zavrลพemo kar do polovico vse hrane, kar je res popolnoma nesprejemljivo.

Pojdite v akcijo!

  • Izraฤunajte si svoj ogljiฤni odtis.
  • Obiลกฤite lokalno trลพnico in tokrat kupite lokalno pridelano hrano.
  • Priskrbite si kuharsko knjigo z brezmesnimi recepti.
  • Vsaj enkrat na teden ne jejte mesa.
  • Hrano zaฤnite pridelovati sami.
Bodi Eko
Bodi Eko
Na uredniลกtvu s skupnimi moฤmi pripravljamo ลกtevilne ฤlanke in prispevke za zdravje in zdravo ลพivljenje, ekologijo ter nasvetov za dom ter uฤinkovito rabo energije ลฝe veฤ kot 20 let spremljamo in raziskujemo omenjena podroฤja ter se ves ฤas izobraลพujemo in nadgrajujemo svoje znanje.

NAJNOVEJล E