Kako z okolju prijaznim naฤinom prehranjevanja zmanjลกati svoj ogljiฤni odtis? Obstaja kar nekaj neprijetnih resnic, povezanih z globalnim segrevanjem โ ena se nanaลกa tudi na vzrejo ลพivali, ki predstavlja velik ekoloลกki problem. Vsak kilogram govedine proizvede kar 96 kilogramov Co2. Popreฤni Ameriฤan na leto poje pribliลพno 44 kilogramov govedine, kar pomeni 4,2 toni CO2 letno. Vzreja ลพivali v namene prehranske industrije je odgovorna za proizvodnjo veฤje koliฤine toplogrednih plinov kot ves svetovni transport.
Razdalja, ki jo mora hrana, preden se znajde na naลกih kroลพnikih, prepotovati, ravno tako predstavlja velik problem. Veฤina sadja in zelenjave v naลกih trgovinah ima ลพal za sabo na tisoฤe kilometrov. Prav zato ne moremo dovolj poudariti tega, kako pomembno je spodbujanje lokalne pridelave. Zavojฤek ลกpinaฤe, ki je k nam priletel z drugega konca sveta, proizvede na primer 3 kilograme Co2.
Pomembno je tudi, kako je hrana pridelana. Organsko pridelana hrana namreฤ prispeva kar do 26 % emisij manj od konvencionalno pridelane hrane. ฤe redno jemo lokalno in organsko pridelano hrano, lahko svoj prehranski ogljiฤni odtis zmanjลกamo za skoraj 0,4 tone letno.
Jejte manj mesa
ฤlovek, ki poje veliko mesa, a se vozi s kolesom, ima veฤji ogljiฤni odtis od vegana, ki vozi varฤen avtomobil. A ne nadomestite mesa zgolj s tofujem ali jajci. Obstaja toliko razliฤnih brezmesnih receptov, ob katerih se vam bodo zagotovo zaฤele cediti sline. Raziskave pravijo, da naj bi vegetarijanci redkeje zbolevali za rakom in ลพiveli dlje. ฤe se ne morete loฤiti od mesa, takrat, ko si ga privoลกฤite, izberite organsko pridelano meso, za proizvodnjo katerega ni bilo treba uniฤevati tropskega deลพevnega gozda.
Jejte manj mleka in mleฤnih izdelkov ter jajc
Tudi preveฤ mleka, mleฤnih izdelkov in jajc zagotovo ne doprinese k dobremu zdravju. Za zaฤetek lahko en dan v tednu jeste popolnoma rastlinsko hrano. Spoznavajte nova ลพivila in zaฤnite ustvarjati v kuhinji.
Izberite organsko pridelana ลพivila
Organsko kmetovanje zahteva 63 % manj energije kot konvencionalna pridelava, poleg tega pa ne proizvaja niฤ emisij duลกikovega oksida ter v prsti shranjuje od 15 do 28 % ogljika. Organsko pridelana hrana vsebuje veฤ antioksidantov. Dovolj razlogov za to, da razmislite o tem, kako je bila proizvedena hrana, ki jo imate pravkar pred seboj na kroลพniku.
Postanite samooskrbni
Na lastnem vrtu lahko zase pridelate dovolj hrane zase โ naลกi predniki so poฤeli natanko to. Zaฤnite raziskovati razliฤne naฤine kmetovanja. Kompostirajte ostanke hrane, listje in travo ter tako poskrbite, da boste zemljo na svojem vrtu lahko pognojili z zares kakovostnim organskim gnojilom. Zmanjลกate lahko tudi porabo energije za pripravo hrane โ uporabite solarni kuhalnik ali hrano pripravite v loncu na zviลกan pritisk.
Kupujte lokalno
Veฤ hrane ko kupujete od lokalnih pridelovalcev, manjลกi bo vaลก ogljiฤni odtis โvaลกa hrana pa bo bolj sveลพa in zdrava. ฤe primerjamo dve podobni boลพiฤni veฤerji โ pri tisti, kjer so jedli uvoลพeno hrano, je bila koliฤina emisij stokrat veฤja kot pri tisti veฤerji, kjer je bila na mizi hrana lokalnega izvora. ฤe ponazorimo s ลกtevilkami: 11,89 kilograma emisij proti 0,12 kilograma.
Prav tako je zelo pomembno, da hrane ne meฤete stran. V Evropi zavrลพemo kar do polovico vse hrane, kar je res popolnoma nesprejemljivo.
Pojdite v akcijo!
- Izraฤunajte si svoj ogljiฤni odtis.
- Obiลกฤite lokalno trลพnico in tokrat kupite lokalno pridelano hrano.
- Priskrbite si kuharsko knjigo z brezmesnimi recepti.
- Vsaj enkrat na teden ne jejte mesa.
- Hrano zaฤnite pridelovati sami.