Osnove trajnostnega prehranjevanja

Kako z okolju prijaznim načinom prehranjevanja zmanjšati svoj ogljični odtis? Obstaja kar nekaj neprijetnih resnic, povezanih z globalnim segrevanjem – ena se nanaša tudi na vzrejo živali, ki predstavlja velik ekološki problem. Vsak kilogram govedine proizvede kar 96 kilogramov Co2. Poprečni Američan na leto poje približno 44 kilogramov govedine, kar pomeni 4,2 toni CO2 letno. Vzreja živali v namene prehranske industrije je odgovorna za proizvodnjo večje količine toplogrednih plinov kot ves svetovni transport.

Razdalja, ki jo mora hrana, preden se znajde na naših krožnikih, prepotovati, ravno tako predstavlja velik problem. Večina sadja in zelenjave v naših trgovinah ima žal za sabo na tisoče kilometrov. Prav zato ne moremo dovolj poudariti tega, kako pomembno je spodbujanje lokalne pridelave. Zavojček špinače, ki je k nam priletel z drugega konca sveta, proizvede na primer 3 kilograme Co2.

Pomembno je tudi, kako je hrana pridelana. Organsko pridelana hrana namreč prispeva kar do 26 % emisij manj od konvencionalno pridelane hrane. Če redno jemo lokalno in organsko pridelano hrano, lahko svoj prehranski ogljični odtis zmanjšamo za skoraj 0,4 tone letno.

Eko

Jejte manj mesa

Človek, ki poje veliko mesa, a se vozi s kolesom, ima večji ogljični odtis od vegana, ki vozi varčen avtomobil. A ne nadomestite mesa zgolj s tofujem ali jajci. Obstaja toliko različnih brezmesnih receptov, ob katerih se vam bodo zagotovo začele cediti sline. Raziskave pravijo, da naj bi vegetarijanci redkeje zbolevali za rakom in živeli dlje. Če se ne morete ločiti od mesa, takrat, ko si ga privoščite, izberite organsko pridelano meso, za proizvodnjo katerega ni bilo treba uničevati tropskega deževnega gozda.

Jejte manj mleka in mlečnih izdelkov ter jajc

Tudi preveč mleka, mlečnih izdelkov in jajc zagotovo ne doprinese k dobremu zdravju. Za začetek lahko en dan v tednu jeste popolnoma rastlinsko hrano. Spoznavajte nova živila in začnite ustvarjati v kuhinji.

Izberite organsko pridelana živila

Organsko kmetovanje zahteva 63 % manj energije kot konvencionalna pridelava, poleg tega pa ne proizvaja nič emisij dušikovega oksida ter v prsti shranjuje od 15 do 28 % ogljika. Organsko pridelana hrana vsebuje več antioksidantov. Dovolj razlogov za to, da razmislite o tem, kako je bila proizvedena hrana, ki jo imate pravkar pred seboj na krožniku.

Postanite samooskrbni

Na lastnem vrtu lahko zase pridelate dovolj hrane zase – naši predniki so počeli natanko to. Začnite raziskovati različne načine kmetovanja. Kompostirajte ostanke hrane, listje in travo ter tako poskrbite, da boste zemljo na svojem vrtu lahko pognojili z zares kakovostnim organskim gnojilom. Zmanjšate lahko tudi porabo energije za pripravo hrane – uporabite solarni kuhalnik ali hrano pripravite v loncu na zvišan pritisk.

Kupujte lokalno

Več hrane ko kupujete od lokalnih pridelovalcev, manjši bo vaš ogljični odtis –vaša hrana pa bo bolj sveža in zdrava. Če primerjamo dve podobni božični večerji – pri tisti, kjer so jedli uvoženo hrano, je bila količina emisij stokrat večja kot pri tisti večerji, kjer je bila na mizi hrana lokalnega izvora. Če ponazorimo s številkami: 11,89 kilograma emisij proti 0,12 kilograma.

Prav tako je zelo pomembno, da hrane ne mečete stran. V Evropi zavržemo kar do polovico vse hrane, kar je res popolnoma nesprejemljivo.

Pojdite v akcijo!

  • Izračunajte si svoj ogljični odtis.
  • Obiščite lokalno tržnico in tokrat kupite lokalno pridelano hrano.
  • Priskrbite si kuharsko knjigo z brezmesnimi recepti.
  • Vsaj enkrat na teden ne jejte mesa.
  • Hrano začnite pridelovati sami.