Osebna rastOsamljeni, čeprav ste pogosto obdani z ljudmi?

Osamljeni, čeprav ste pogosto obdani z ljudmi?

MORDA VAS ZANIMA

Osamljenost ni nujno povezana s pomanjkanjem stikov. Ljudje, ki večino časa preživijo sami, so lahko povsem zadovoljni, po drugi strani pa lahko tiste, ki so praktično na vsakem koraku obdani z ljudmi, mučijo precej hudi občutki osamljenosti. Socialne interakcije so namreč zelo različne: če so večinoma površne, lahko poglobijo občutek, da vas nihče ne razume. Rešitev seveda ni v umiku, ampak v predrugačenju vaših trenutnih navad, povezanih s socialnimi stiki.

1. Osebi, s katero se pogovarjate, posvetite vso svojo pozornost

- Oglas -

Pogosto prejemamo tisto, kar dajemo. Če med pogovori vaša pozornost pogosto uhaja k telefonu in k drugim dražljajem, je pristna medčloveška interakcija praktično nemogoča. Stiki s soljudmi ostajajo tako zelo površni, posledično pa se občutki osamljenosti le še poglabljajo. Ne pozabite: najpomembnejši element uspešne komunikacije je aktivno poslušanje. Ko se z nekom pogovarjate, poskušajte biti resnično zbrani in prisotni tudi mentalno, ne samo fizično. Ta navada bo imela izjemno pozitiven vpliv na vaše odnose. Že petminutni pogovor, med katerim sta obe osebi zares osredotočeni na temo pogovora, je vreden mnogo več od dolgih ur mimobežnih interakcij.

2. Odpirajte teme, ki se odmikajo od vsakodnevnih površinskih pogovorov

Ne zadovoljite se s površnimi pogovori o vsakodnevnih banalnostih. To je med drugim zelo pomembno v partnerskih odnosih. Še posebej pari, ki imajo majhne otroke, se pri pogovorih pogosto omejijo le na logistično plat družinskega življenja. Tako je pomembno, da si vsaj enkrat tedensko vzameta časa za malce drugačne pogovore oziroma za globlje teme. Podoben princip velja tudi v drugih odnosih. Če sta se na primer s prijateljico ujeli v zanko opravljanja in pogovorov o dietah, poskušajte naslednjič načrtno usmeriti pogovor k pomembnejšim temam, ki se dotikajo tistega, kar v življenju resnično šteje. To bo okrepilo vez med vama ter vam pomagalo pri premagovanju občutka nerazumljenosti in osamljenosti.

3. Bodite bolj pozorni na ljudi, ki jih dojemate kot samoumevne

Ko hitite od enega opravka do drugega, najverjetneje srečujete precej ljudi, ki jih dojemate skorajda kot nekakšno kuliso – ne kot kompleksne osebe iz mesa in krvi. V mislih imamo prodajalce, natakarje, različne uslužbence itn. Čeprav z njimi morda ne boste spletli resnično intimnih povezav, ne smete zanemariti tovrstnih stikov. Osebo, ki jo srečujete pogosto, vsaj občasno vprašajte, kako ji gre. Ne iz navade ali vljudnosti, ampak poskušajte pokazati iskreno zanimanje. Odziv bo tako najverjetneje presegal vsakodnevno kramljanje, posledično pa se bo krepil občutek povezanosti z ljudmi, ki vas obdajajo.

4. Razmislite o svoji uporabi družbenih omrežij

Občutek osamljenosti kljub pogostim interakcijam je še posebej pogost pri osebah, ki preživijo ogromno časa na družbenih omrežjih. Čeprav imate tam morda veliko prijateljev ali sledilcev, se globoko v sebi najverjetneje zavedate, da večinoma ne gre za pristna prijateljstva, po katerih najbrž hlepite. Seveda to še ne pomeni, da se morate uporabi družbenih omrežij povsem odpovedati, vendar je smiselno, da razmislite o tem, kako razdeliti svoj čas. Če boste malce omejili čas, ki ga preživite v virtualnem svetu, vam bo ostalo več časa, predvsem pa energije za neposredne stike z ljudmi, s čimer se odpre možnost za bolj poglobljene odnose.

5. Naučite se uživati v lastni družbi

- Oglas -

Socialne interakcije so nekaj, kar ljudje nedvomno potrebujemo, toda to ne bi smelo biti zamenjava za pristen odnos s samim sabo. Če iščete družbo ljudi predvsem zato, ker se bojite samote, ni presenetljivo, da ste na koncu pogosto razočarani. Ljudi, ki znajo uživati v lastni družbi, je precej manj strah samote. Tako ne iščejo stikov za vsako ceno, ampak so nekoliko bolj izbirčni. Posledično lažje ocenijo, kdo so tisti ljudje, katerih družba lahko resnično obogati njihovo življenje.

NAJNOVEJŠE

Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×