0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Vrt & VrtnarjenjeOkenski zeliščni vrtiček

Okenski zeliščni vrtiček

MORDA VAS ZANIMA

Na okenski polici lahko gojimo paleto zelišč, ki nam bodo popestrila dom in okuse v kuhinji. Za okenski zeliščni vrtiček priporočamo majhne lončke. Zelišča namreč ni priporočljivo gojiti skupaj v istem lončku, saj jih pogosto menjamo s svežimi rastlinami. Nekatera zelišča lahko jeseni izkopljete iz vaših vrtov in presadite v lončke na okensko polico. Takšna sta denimo bazilika in ciprski origano.

- Oglas -

Zeliščni vrt v lončkih

Bazilika za menstrualne bolečine

Bazilika mora biti na toplem, v zavetju, zemlja mora biti vlažna, ampak ne ves čas premokra. Najbolje je, če jo obirate postopoma in ji sproti trgate vršičke. S tem preprečite cvetenje, bazilika pa se bo na ta način bogato razraščala.

Bazilika je nepogrešljiva v mediteranski kuhinji, poznamo pa okoli šestdeset njenih različic. Sveže, zamrznjene ali posušene liste lahko uporabljate kot dodatek k ribjim jedem, juham, jedem iz mletega mesa, v solate, omlete, tudi v rižote ali razne paradižnikove omake za testenine. Iz nje lahko naredimo tudi okusen in zelo zdrav pesto.

- Oglas -

Velikokrat pozabimo na njene zdravilne lastnosti, čaj iz bazilike je namreč izjemno zdravilen. Naredite ga tako, da dve čajni žlički posušene bazilike prelijete s skodelico vrele vode in pustite stati deset minut. Čaj precedite in ga pijte pri menstrualnih bolečinah, čaj bo pomagal tudi pri težavah v meni. Z izpiranjem in grgranjem tega čaja si lahko pomagate tudi pri zadahu iz ust in vnetem grlu.

Ciprski origano proti zobobolu

Najboljše bo uspeval v rodovitnih, dobro odcedenih tleh, ki zadržujejo dovolj vlage. Na vrtu je treba redno odstranjevati plevel, da ga ne zaduši. V lončku ga redno zalivamo, da bo ves čas v enakomerno vlažnih tleh.

Njegove liste lahko uporabimo sveže, zamrznjene ali jih sušimo. Tako kot pri baziliki jih trgamo sproti po potrebi. Uporabimo ga za nadeve, za mesne jedi, juhe in omlete.

Čaj naredimo tako, da dve žličke posušenega origana prelijemo s skodelico vrele vode in ga po desetih minutah precedimo. Lahko ga uporabite proti kašlju, v tem primeru mu dodajte med. Čaj sicer pomaga še pri driski in napenjanju. Lahko ga grgrate pri zobobolu ali pri vnetju grla in ustne votline.

Drobnjak za solatne prelive

Na okenski polici pa imamo lahko še številna druga zelišča, kot je denimo drobnjak. Zunaj gojenemu drobnjaku v jeseni propadejo vsi nadzemni deli in znova ga uzremo šele spomladi, ko poženejo novi listi. Drobnjaku redno odstranjujte razvijajoče se cvetne steble, saj boste tako spodbujali razvoj novih listov. Drobnjak imate lahko tudi v cvetličnem lončku, ki je poleti zunaj, jeseni ga odnesete v hišo. Tako bodo njegovi listi uporabni do sredine zime.

- Oglas -

Njegove liste uporabljamo za pripravo raznih prelivov za solate. Najenostavneje je, če svež drobnjak nasesekljamo in zmešamo s kislo smetano, oljčnim oljem in soljo. Liste uporabljamo tudi za izboljševanje okusa juh, omlet, sirovih namazov, lahko jih dodamo tudi v sendvič ali med krompir.

Peteršilj za imunski sistem

Tudi peteršilj lahko raste na vrtu in v lončku. Ustreza mu veliko svetlobe in toplote, morate pa ga redno zalivati, da bo zemlja vlažna. Tudi peteršilj trgamo po potrebi in ga še svežega uporabimo v kuhi. Peteršilj, ki ga boste gojili v hiši, bo bogato rodil tudi pozimi. Njegove liste pogosto uporabljamo v juhah, pri solatnih prelivih, omakah, veliko ga uporabljajo za okras k jedem.

Njegov čaj naredite tako, da veliko žlico peteršilja prelijete s skodelico vrele vode. Počakate pet minut in precedite. Čaj lahko uporabite za težave s prebavo, napihnjenostjo, krči ali pri zastajanju vode. Obenem čisti telo in krepi imunski sistem.

Timijan pa za obare

Tudi timijan lahko gojimo tako na vrtu kot v lončku, potrebuje pa veliko svetlobe, tla pa ne smejo biti preveč napita z vodo. Njegove liste ali sveže poganjke sproti trgamo, lahko jih posušimo ali zamrznemo.

Njegovi listi se uporabljajo za razne obare in mesne jedi. Če boste dodajali k jedem svež timijan, boste deležni tudi njegovega zdravilnega učinka. Timijan je antioksidant, poleg tega je bogat z manganom, ki ureja presnovo. Hkrati krepi in podpira možganske funkcije. Strokovnjaki zato svetujejo, da bi ga morali vključiti v prehrano starostnikov zaradi pešanja možganske funkcije in v prehrano otrok, ki imajo motnje pozornosti in so hiperaktivni.

.

NAJNOVEJŠE