Ekologija & okoljeOgnjeni tornado

Ognjeni tornado

MORDA VAS ZANIMA

Ognjeni tornado je pred nedavnim divjal po brazilskem mestu Aractuba, zaradi več kot tri-mesečne suše, ki je postavila idealne pogoje za ta redek fenomen.
Ognjeni tornado, požar, tornadoOmenjeni fenomen se zgodi, ko močan suh zračni tok pobere ogenj in tako ustvari vertikalni vrtinec. Ogneni tornado, prav tako znan kot ognjeni hudič, ima moč, da izkorenini tudi do 15m visoka drevesa, sam tornado pa je lahko velik od 10 – 50m in širok do nekaj metrov, divjanje takšnega tornada pa traja le nekaj minut.

- Oglas -

V redkih primerih se lahko pojavi tudi večji od 800m in traja več kot 20minut, divjajo pa so s hitrostjo 160 km/h. Večina večjih tornadov se ustvari, ko se ogenj v divjini poveže s toplim vzpenjajočim se tokom zraka. Eden izmed ekstremnejših primerov se je zgodil l. 1923 na Japonskem, med potresom. Ta je ustvaril ognjeni tornado v velikosti mesta, v času svojega pustošenja pa je ubil kar 38.000 ljudi v 15 minutah.

NAJNOVEJŠE

Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×