Ali so edinci zares sebični in razvajeni?

V prejšnjem stoletju je doktor medicine in psiholog Alfred Adler zasnoval teorijo, v skladu s katero naj bi vrstni red rojstva vplival na naše osebnostne značilnosti.

Maska iz kave in medu za sijočo polt

Bi radi osvežili svoj obraz, nahranili kožo in odstranili odmrle celice? Maska je odlična tudi, ko je vaša koža videti utrujena ali obraz nekoliko zabuhel.

Zaščita las pred spanjem: 5 nasvetov za preprečevanje nepotrebnih poškodb las

Ali ste vedeli, da so poškodbe las med spanjem zelo pogoste, še posebej pri dolgih laseh?

5 nasvetov za kuhinjo brez odpadkov

Kuhinja brez odpadkov se zdi praktično neuresničljiv cilj. Ponujamo vam nekaj idej, kako se lotiti tega projekta.

Hujšanje za različne tipe telesa

Kako shujšati oziroma kaj jesti in kako se gibati, lahko ugotovite precej preprosto, če poznate svoj telesni tip in njegove lastnosti.

Krema za britje za občutljivo kožo

Britje lahko kožo precej razdraži, še posebej občutljivo. Pomagamo si lahko z domačo kremo, po kateri bo koža mehka in gladka.

Hujšanje z Luno – je vesolje naklonjeno vitki postavi?

V poplavi takšnih in drugačnih diet ste zagotovo že slišali tudi za Lunino dieto oz. hujšanje z Luno.

Luskavica – kožna težava, ki jo lahko precej omilimo

Luskavica je ena tistih bolezni, ki niso nalezljive in ne ogrožajo življenja, vsekakor pa bolnike zelo prizadenejo.
Zdravilne rastlineOdvajalo, ki poleni črevo

Odvajalo, ki poleni črevo

MORDA VAS ZANIMA

Navadna krhlika (Frangula alnus) raste kot grm in je v Sloveniji pogosta, najdemo jo med grmovjem na robu gozdov. Skorja navadne krhlike (Frangulae cortex) sodi med najbolj znana in uporabljana odvajala ali laksative rastlinskega izvora.

- Oglas -

navadna krhlika

Skorjo vej in mlajših stebel nabiramo od maja do julija. Na zunanji strani je temno bleščeča, na notranji pa svetlo oranžna ali rumenkasta. Ima neprijeten, grenkosladkast okus. Sveže nabrane skorje ne smemo uporabljati, antracenski derivati so namreč v sveži skorji v takšni kemijski obliki, da povzročijo draženje želodčne sluznice in bruhanje. Zato moramo drogo postarati, kar pomeni, da jo za eno leto shranimo na suhem ali pa jo eno do dve uri segrevamo v pečici pri 100 stopinjah Celzija.

Odvajala, ki vsebujejo antracenske derivate ali antrakinone, so danes verjetno najbolj pogosto uporabljana za lajšanje akutnega, trdovratnega zaprtja in za čiščenje črevesa pred raznimi medicinskimi preiskavami (kolonoskopija). Skorjo navadne krhlike lahko uporabljamo kot sestavino odvajalnih čajev ali pa jo v obliki izvlečka vgradimo v tablete, kjer je odmerjanje natančnejše in učinek bolj predvidljiv.

Pomembno je vedeti, da odvajal z antrakinonskimi glikozidi (navadna krhlika, kozja češnja, sena, kitajska rabarbara in aloa) ne smemo uporabljati dolgotrajno, ker lahko povzročijo drisko in tako imenovano ‘leno črevo’. To pomeni, da se črevesna sluznica začne odzivati le na dražljaj, ki ga povzroči odvajalo, in je bistveno močnejši od tistega, ki ga povzroči črevesna vsebina – prebavljena hrana. To povzroči ponovno zaprtje po prenehanju jemanja odvajala. Zato ne smemo hujšati s pomočjo odvajalnih čajev in jih smemo uporabljati največ deset dni. Pripravki iz navadne krhlike pospešujejo izločanje žolča. Dnevni odmerek je 0,5 grama suhe skorje krhlike, na kar moramo biti pozorni. V primeru, da moramo odvajala uživati dalj časa, ker je tako odredil zdravnik, je potrebno med dolgotrajnim jemanjem napraviti premore, ki naj trajajo nekaj dni. Prebavo in peristaltiko skušajmo spodbujati tudi z gibanjem, pitjem zadostne količine vode in s hrano, ki vsebuje veliko prehranskih vlaknin.

NAJNOVEJŠE

Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×