Preprost trik za vse, ki zvečer težko zaspite

Koliko časa običajno mine od vašega odhoda v posteljo do trenutka, ko potonete v zaslužen spanec?

Se je 6. množično izumrtje že začelo?

Naš planet je bil priča petim množičnim izumrtjem, ki so bila povezana z naravnimi fenomeni, neodvisnimi od človeka.

Služila s prodajo svojih vetrov, na koncu pa pristala v bolnišnici

Stephanie Matto, ki je zaslovelav priljubljeni resničnostni oddaji 90 dni do poroke, se je pred nedavnim lotila zelo nenavadne poslovne dejavnosti.

Za multiplo sklerozo je najverjetneje kriv virus Epstein-Barr

Multipla skleroza je kompleksna avtoimunska bolezen, za katero je značilno propadanje mielinskih ovojnic, ki obdajajo živčne celice. Imunski sistem začne namreč mielin zaznavati kot...

Katera zelišča odpravijo kandido?

Kandida pa v telesu sprošča strupe, kar lahko privede do različnih črevesnih težav, kot so vnetja, izmenične diareje in zaprtja.

Blaž Švab: Peti je treba tudi o odnosu do dežele, v kateri živiš

Blaž Švab, ki je z nastopanjem povezan že od mladih let, je skozi svoje delo dozorel in vlogi pevca dodal tudi mnoge druge kvalitete, zaradi katerih je priljubljen tako pri mlajših kot starejših generacijah.

Vpliv kemikalij na delovnem mestu na plodnost

V zadnjih desetletjih se v strokovni in laični javnosti vse več govori o številnih primerih neplodnosti, ki prizadene pare v reproduktivni dobi.

Ateroskleroza precej razširjena med odraslimi

Ateroskleroza je izjemno razširjena težava pri odraslih – tudi pri tistih brez diagnosticirane srčne bolezni oziroma očitnih simptomov.
Zdravilne rastlineOdvajalo, ki poleni črevo

Odvajalo, ki poleni črevo

MORDA VAS ZANIMA

Navadna krhlika (Frangula alnus) raste kot grm in je v Sloveniji pogosta, najdemo jo med grmovjem na robu gozdov. Skorja navadne krhlike (Frangulae cortex) sodi med najbolj znana in uporabljana odvajala ali laksative rastlinskega izvora.

- Oglas -

navadna krhlika

Skorjo vej in mlajših stebel nabiramo od maja do julija. Na zunanji strani je temno bleščeča, na notranji pa svetlo oranžna ali rumenkasta. Ima neprijeten, grenkosladkast okus. Sveže nabrane skorje ne smemo uporabljati, antracenski derivati so namreč v sveži skorji v takšni kemijski obliki, da povzročijo draženje želodčne sluznice in bruhanje. Zato moramo drogo postarati, kar pomeni, da jo za eno leto shranimo na suhem ali pa jo eno do dve uri segrevamo v pečici pri 100 stopinjah Celzija.

Odvajala, ki vsebujejo antracenske derivate ali antrakinone, so danes verjetno najbolj pogosto uporabljana za lajšanje akutnega, trdovratnega zaprtja in za čiščenje črevesa pred raznimi medicinskimi preiskavami (kolonoskopija). Skorjo navadne krhlike lahko uporabljamo kot sestavino odvajalnih čajev ali pa jo v obliki izvlečka vgradimo v tablete, kjer je odmerjanje natančnejše in učinek bolj predvidljiv.

Pomembno je vedeti, da odvajal z antrakinonskimi glikozidi (navadna krhlika, kozja češnja, sena, kitajska rabarbara in aloa) ne smemo uporabljati dolgotrajno, ker lahko povzročijo drisko in tako imenovano ‘leno črevo’. To pomeni, da se črevesna sluznica začne odzivati le na dražljaj, ki ga povzroči odvajalo, in je bistveno močnejši od tistega, ki ga povzroči črevesna vsebina – prebavljena hrana. To povzroči ponovno zaprtje po prenehanju jemanja odvajala. Zato ne smemo hujšati s pomočjo odvajalnih čajev in jih smemo uporabljati največ deset dni. Pripravki iz navadne krhlike pospešujejo izločanje žolča. Dnevni odmerek je 0,5 grama suhe skorje krhlike, na kar moramo biti pozorni. V primeru, da moramo odvajala uživati dalj časa, ker je tako odredil zdravnik, je potrebno med dolgotrajnim jemanjem napraviti premore, ki naj trajajo nekaj dni. Prebavo in peristaltiko skušajmo spodbujati tudi z gibanjem, pitjem zadostne količine vode in s hrano, ki vsebuje veliko prehranskih vlaknin.

NAJNOVEJŠE

Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×