0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Vrt & VrtnarjenjeLepe lončnice v zimskem času

Lepe lončnice v zimskem času

MORDA VAS ZANIMA

Za lepe lončnice, ki nam bodo v okras in ponos, velja eno glavno vodilo in to je, da jih redno in skrbno pregledujemo. Med temi rednimi pregledi smo posebej pozorni na prisotnost škodljivcev in bolezni, odstranjujemo suhe, poškodovane in kako drugače spremenjene liste ter odcvetele cvetove. Hitro ukrepanje, predvsem ko odkrijemo škodljivce, je pomembno tudi zato, da se ne okužijo drugih rastlin. Predvsem v zimskih mesecih pa je zaradi kurjave za večino rastlin navadno tudi premalo vlage.

- Oglas -

Lončnice

Naj vam predstavimo nekaj preprostih nasvetov, kako do lepih in zdravih sobnih rastlin.

  • Redno jih pregledujte glede prisotnost bolezni ali škodljivcev. Na rastlinah se posebej v jesensko-zimskih časih kaj rade pojavijo bolezni ali pa tudi škodljivci. Eden takih škodljivcev so listne uši. Le-te so lahko oranžne, rjave, zelene in bele barve. Znebimo se jih tako, da si pripravimo blago milnico, ki jo nanesemo neposredno na liste in cvetove. Po potrebi postopek čez en teden ponovimo. Z blago milnico se lahko uspešno spopadete tudi z večino drugih škodljivcev.
  • Redno odstranjujte suhe, poškodovane ali kako drugače spremenjene liste ter odcvetele cvetove. Poleg lepega videza je to potrebno tudi za preprečevanje pojava plesni. Odpadlo listje pa je lahko tudi idealno skrivališče škodljivcev.
  • Če opazite, da korenine silijo skozi luknje na dnu lončka ali da je lonček zaradi korenin postal nepravilnih oblik, je skrajni čas, da rastlino presadite v večji lonec. Pri tem pa pazite na izbiro lončka in zemlje. Lonček naj ima drenažne luknje. Priporočamo, da so le-te velike za približno pol debeline palca. Na dno položimo nekaj manjših kamnov ali peska. Zmotno je mišljenje, da ne potrebujemo lukenj v lončku, če damo v lonček drenažo. Pri izbiri substrata pazimo tudi na to, da izberemo ustrezno mešanico (namenjeno posamezni lončnici), predvsem pa, da je ustrezen pH.
  • Kdaj je primeren čas za zalivanje, preverimo s prstom. Ko je en centimeter pod površjem zemlja suha, je potrebno rastlino zaliti. Zalivajte s postano vodo, ki je take temperature, kot je zrak v prostoru, kjer je rastlina. Zalivajte redko, vendar takrat obilno. Ne zalivajte pogosto in takrat v majhni količini. Pri zalivanju upoštevajte, da je za rastlino enako škodljivo, če ima pomanjkanje vode ali če voda zastaja. Če voda zastaja, lahko pride do gnitja korenin, zaradi česar lahko rastlina propade. Največkrat je voda zastaja v loncu pri tistih, ki nimajo urejenega odtoka. Vzrok za to pa je velikokrat tudi v našem strahu, ker mislimo, da je bolje, da zalijemo preveč kot premalo. Ob zalivanju dodajajte tudi nekaj tekočega gnojila za sobne rastline. V zimskem času naj rastline mirujejo, zato ni potrebno, da so odmerki gnojil veliki oziroma večino lončnic pozimi ne gnojimo. Pozimi gnojimo tiste rastline, ki cvetijo ali rastejo v tem času, to so božična zvezda, božični kaktus, lahko tudi orhideja, če cveti …
  • V zimskih mesecih je zaradi kurjave v prostorih navadno premalo vlage za večino rastlin. To pomanjkljivost pri vzgoji rastlin odpravite tako, da lonček z rastlino postavite v nekoliko večji lonček, v vmesni prostor pa nasujete šoto, mivko ali mah. Vmesni prostor naj bo vedno tudi vlažen. Če pa nimate odvečnih lončkov, pa na podstavek natrosite nekaj manjših kamenčkov, na katere postavite lonček s sobno rastlino. Dno podstavka naj bo vedno pokrito s plastjo vode, ki pa naj ne sega do roba lončka, kajti ta voda je namenjena povečevanju vlage v okolju rastline.
  • Prav tako pa so sobne rastline pogosto občutljive na preveliko nihanje temperature v prostoru. Pogosto namreč mislimo, da so rastline občutljive na visoke temperature, vendar večina okrasnih rastlin izvira iz toplih krajev. Zelo pa so občutljive na nihanje temperatur, zato jih vedno postavite tudi tako, da niso izpostavljene prepihu.
  • Ko postanejo zaprašene, jih stuširajte. Odnesite jih pod tuš in jim z vodo (sobne temperature) z listov sperite prah. Lahko pa imate pripravljeno pršilo, s katerim takoj na mestu osvežite rastline. Rastline, ki imajo večje liste, pa obrišete z mokro krpo, pri čemer bodite seveda zelo previdni, da rastlin ne poškodujete. Prav tako pa redno vlaženje koristi pri okrasnih rastlinah, ki izvirajo iz tropskih predelov.
  • Pomembna pa je tudi svetloba. Tudi tu morate paziti, da je svetlobe dovolj. Izogibati se morate neposredni sončni svetlobi. Ravno svetloba je velikokrat razlog, da nadobudni navdušenci, ki si želijo veliko lepih rastlin v zaprtih prostorih, obupajo. Zato priporočamo, da si priskrbite ustrezno – namensko razsvetljavo.
  • Ob nakupu rastline vedno shranite priporočila za nego rastline, ki jih navadno dobite na zatiču ob rastlini. Tako jih lahko večkrat pregledate, da se s tem ognete napakam pri oskrbi.
  • Večina težav z rastlinami izvira iz dejstva, da so daleč od njihovega okolja in idealnih rastnih pogojev. V notranjih prostorih moramo zato za dobro uspevanje rastlin čim bolj posnemati pogoje, ki vladajo v naravnem okolju.

Preberite si tudi, kako lahko ustvarite čajni vrt v svojem stanovanju.

.
Prejšnji članek
Naslednji članek

NAJNOVEJŠE