0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Zdravje & prehranaNožne razjede lahko zdravimo tudi z naravnimi zdravili

Nožne razjede lahko zdravimo tudi z naravnimi zdravili

MORDA VAS ZANIMA

Nožna razjeda, ki se noče zaceliti, slabo vpliva na kakovost življenja. Nekateri jo poskušajo zaceliti tudi s pomočjo zelišč, pri čemer najpogosteje posegajo po divjem kostanju, ognjiču, drobnocvetnem lučniku in azijskem vodnem popnjaku.

- Oglas -

Nožne razjede

Treba je vedeti, da je koža okoli nožne razjede občutljivejša za dermatitis in izpuščaje. Zato morate zeliščno zdravilo preskusiti zunanje 24 ur prej, preden ga zares uporabite, in to le na koščku kože. Če se razvije neugoden odziv, ga ne uporabljajte. Pazljivi bodite tudi z odprtimi ranami, da z domačim zdravljenjem ne povzročite okužbe.


- Oglas -

Divji kostanj – s tradicijo nad nožne razjede

Divji kostanj

Majhen klinični preskus je pokazal, da je standardizirani izvleček navadnega divjega kostanja (Aesculus hippocastanum) pospešil medicinsko zdravljenje nožne razjede. Avstralski raziskovalci so ugotovili, da so ljudem, ki so jemali ta izvleček, obveze na nogi menjali manj pogosto kot tistim, ki so dobivali placebo (navidezno zdravilo), kar je znatno zmanjšalo stroške zdravljenja. Učinki so verjetno povezani z delovanjem navadnega divjega kostanja na periferni krvni obtok, saj kar okoli polovico razjed povzroča kronično vensko popuščanje (krčne žile).

V ta namen lahko jemljete komercialne tablete ali kapsule izvlečka navadnega divjega kostanja s standardizirano količino escina. Poiščite izdelek, ki zagotovi 100 do 200 miligramov escina na dan. Izvleček vedno jemljite skupaj s hrano.

Izvleček navadnega divjega kostanja občasno povzroči stranske učinke, kot so prebavne težave, slabost, glavobol in srbečica ter vzdraženost kože. Poleg tega se osebe z alergijo na lateks pogosto alergično odzivajo tudi na divji kostanj. Če imate sladkorno bolezen, težave z jetri ali ledvicami, trebušno ali črevesno bolezen ali pa jemljete zdravila proti strjevanju krvi (antitrombotike ali antikoagulante), izvleček navadnega divjega kostanja jemljite le pod nadzorom zdravstvenega strokovnjaka. Če ste noseči ali dojite, navadni divji kostanj jemljite le po nasvetu zdravstvenega strokovnjaka. Doma pripravljenih pripravkov navadnega divjega kostanja ne uživajte, ker lahko vsebujejo strupene sestavine.

- Oglas -

Celjenje z azijskim vodnim popnjakom

Azijski vodni popnjak (Centella asiatica, Hydrocotyle asiatica) ali gotu kola bolje poznajo in radi uporabljajo v indijski tradicionalni (ajurvedski) medicini tudi za nožne razjede. Vsebuje učinkovine, ki spodbujajo rane, razjede in brazgotine, da se celijo. V ta namen je zelišče mogoče uporabljati notranje in zunanje. Če ga jemljete notranje, torej ga uživate, pomaga tudi pri simptomih kroničnega venskega popuščanja, tako da podobno kot izvleček navadnega divjega kostanja lahko pomaga tudi pri celjenju razjed.

Jemljete lahko komercialno pripravljene tablete ali kapsule izvlečka azijskega vodnega popnjaka po navodilih proizvajalca. Za zunanjo rabo ga lahko dodate osnovi za kremo ali mazilo (oziroma v kremo ali mazilo, ki ga že uporabljate) in ga nanesete na prizadeto območje dva- do trikrat na dan. Če ste noseči ali dojite, ga lahko jemljete le po nasvetu zdravstvenega strokovnjaka.

Koži prijazni ognjič

Ognjič in ognjičevo mazilo

Mazilo iz ognjiča (Calendula officinalis) je bilo nedavno predmet majhnega kliničnega preskusa, ki je pokazal, da ima lahko dragoceno vlogo pri celjenju nožnih razjed. V tej raziskavi so nožne razjede tri tedne zdravili z obvezami, ki so vsebovale ognjičevo mazilo ali slano raztopino. Na koncu poskusa so se razjede, ki so jih zdravili z ognjičevim mazilom, zmanjšale za 40 odstotkov, razjede, zdravljene s slano raztopino, pa le za 15 odstotkov.

Ognjičevo mazilo lahko nanesete na prizadeto območje dva- do trikrat na dan ali pa obvezo namočite z ognjičevo tinkturo in jo privežite na to mesto. Lahko naredite tudi obkladek s svežimi ognjičevimi cvetovi. Če je koža poškodovana, rano prej razkužite. Če ste alergični na rastline iz družine Asteraceae (na primer na marjetice, krizanteme in ehinacejo), bodite previdni z ognjičem.

Drobnocvetni lučnik

Pripravki drobnocvetnega lučnika (Verbascum thapsus), namenjeni zunanji uporabi, lahko pomagajo pri celjenju ureznin in razjed na nogi ter pomirjajo vzdraženo kožo.  Za celjenje ureznin in razjed na nogi ter za umirjanje vzdražene kože lahko uporabljate obkladke. Pripravite jih tako, da tri žličke posušene rastline namakate v 300 mililitrov hladne vode 30 minut, nato jih zavrete in precedite. Kos tkanine namočite v pripravek in ga dvakrat na dan položite na prizadeto mesto.  Doslej niso znani strupeni ali neželeni stranski učinki drobnocvetnega lučnika, vendar je kljub temu priporočljivo, da se pred njegovo uporabo posvetujete z zdravnikom.

NAJNOVEJŠE