Ekologija & OkoljeNov korak v izkoriščanje odvečne energije

Nov korak v izkoriščanje odvečne energije

MORDA VAS ZANIMA

Približno 60% energije, ki jo danes proizvedejo goriva ali pa elektrarne se izgubi kot odvečna energija.

- Oglas -

Računalniki, avtomobili ter mobilni telefoni prav tako oddajajo odvečno energijo, da ne pregorijo. Ali ne bi bilo torej bolje, da se ta energija uporabi v boljše namene, kot pa da enostavno izpuhteva iz vseh teh naprav?

Uporaba odvečne toplote za proizvodno elektrike

Raziskovalci na slavnem inštitutu MIT verjamejo, da so odkrili način, kako ‘zajeziti’ to odvečno toploto in jo spremeniti v elektriko.
Takšen napredek glede zajezitve odvečne energije bi lahko proizvedli prenosni računalniki in mobilni telefoni, kot tudi visoko zmogljive energijske tovarne, avtomobili ter letala.

Ekipa raziskovalcev se je zato odločila, da bo izvedla serijo poskusov, da bodo lahko videli kako blizu Carnotove limite so (teoretična najvišja možna učinkovitost pri pretvorbi toplote v električno energijo).

Kaj kaže za prihodnost?

Trenutne naprave so danes zmožne proizvesti le desetino limita. Vendar pa lahko z uporabo termalnih diod raziskovalci dosežejo kar 40%, prepričani pa so, da bodo lahko v prihodnosti zajezili tudi do kar 90% energije.

- Oglas -

Skrivnost do tega novega nivoja izkoristka energije je bilo zmanjšanje količine prostora med vročo površino ter konverzijsko napravo.
Trenutno se je za to novo obliko energije zavzela že korporacija MTPV, ki že žanje uspehe tega novega okolju prijaznega odkritja.

NAJNOVEJŠE

Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×