Nega podplatov: Do lepih in urejenih podplatov kar doma

Zakaj bi zapravljali čas in denar za pedikuro, če si lahko stopala uredite kar sami doma? Če ne veste, kako se lotiti postopka, le nadaljujte z branjem.

Vsem so všeč ženske z urejenimi stopali, žal pa nam današnji tempo življenje in obutev ne omogočata prav dobrih pogojev za naravno lepoto stopal. Ker pa se ne smemo pritoževati, brez da bi kaj spremenili, se lotite pedikure doma. Vse, kar potrebujete, je lavor oziroma večjo plastično posodo, v kateri boste namakali stopala, sol, malo olja, strgalo za pete, piling (lahko zmešate malo sladkorja in olja ali medu), pilice in škarjice oziroma ščipalnik za nohte.

Nega stopal

V lavor si naredite kopel za stopala tako, da si vanj nalijte vročo vodo, dodate malo olja in soli. Vanj lahko kapnete tudi malo eteričnega olja. Blizu si postavite vso orodje, s katerimi si boste kasneje pomagali pri negi. Stopala namakajte najmanj 15 minut in največ 30 minut. Najboljši nasvet je, da zaključimo kopel, preden se voda shladi. S strgalom si odstranite vso odmrlo kožo. To predvsem okoli pet, palca in na predelu pod mezinčkom. Kjer je koža premehka za drgnjenje s pilo, si naredite piling. Piling naj bo domač – narejen iz medu ali olja ter sladkorja. Vanj pa lahko dodate tudi avokado, saj bo vaša stopala nahranil z vsemi mikroelementi, ki jih potrebuje vaša koža. Noge po nekajminutni masaži s pilingom odmočite.

Obrišite si stopala v mehko brisačo ter se lotite nege nohtov. Previdno odstranite odvečno kožico okoli nohtov in z brisačo jo zdrgnite z nohtov, saj se včasih lahko razraste tudi na njih. S pilico si odstranite morebitno nečistočo pod nohti in jih po potrebi skrajšajte s škarjicami ali ščipalnikom. Nohte kasneje oblikujte s pilico. Stopala obrišite.

Če imate težave s trdo in suho kožo, si na stopala nanesite kremo ali olje ter jih zavijte za pol ure v sveže nogavice, da koža posrka vlago vase in ohranja stopala mehka še dolgo časa.

Za piko na i si nohte namažite z zaščitnim lakom za nohte ter nanj dodajte še kakšen barven lak, ki bo poudaril vaš ten kože. Ko se lak posuši, je domača pedikura zaključena.

Skrb za stopala naj se ne konča pri pedikuri. Vnaprej poskrbite za primerno obutev, primerne nogavice in copate.

Preberite si tudi, kaj vaša stopala povedo o vašem zdravju.