fbpx
Domov Ekologija & okolje Ne kupujte ustekleničene vode

Ne kupujte ustekleničene vode

Zaradi razkužila za roke dobila hude opekline

Ker pri uporabi razkužila ni bila dovolj pazljiva, je povzročila požar, zaradi katerega je steklenička z razkužilom eksplodirala, sama pa je staknila hude opekline.

5 koristi vsakodnevnega pitja soka rdeče pese

Pesin sok velja za izjemno zdrav napitek. Po mnenju mnogih strokovnjakov za zdravo prehrano ga je priporočljivo uživati čim bolj pogosto, po možnosti vsak dan.

Delo od doma: 7 nasvetov za več produktivnosti in pozitivnosti

Možnost dela od doma je v teh časih zagotovo privilegij. Vendar pa to še ne pomeni, da tovrstna oblika dela ne predstavlja tudi določenih...

Ko si iz pipe natočimo svežo in hladno vodo, le redko pomislimo, kako dragocena je.

Ustekleničena voda in plastenke

Voda v Sloveniji je zelo kakovostna

Še nimate steklenice za večkratno uporabo? Čeprav je v Sloveniji za oskrbo s pitno vodo dobro poskrbljeno, ponaša pa se tudi z zelo dobro kakovostjo, po ustekleničeni vodi še vedno posežemo pogosteje, kot bi lahko.

Ste se vprašali, kaj se zgodi s plastenko, ko jo odvržete? Prvi minus kupovanja ustekleničene vode je zagotovo plastika, ki ostane po njej. Njena izdelava in reciklaža pa močno onesnažujeta okolje. Ste kdaj celovito razmislili o razlogih, zakaj je bolje piti vodo iz pipe? Poiskali smo še nekaj razlogov za to.

Dostopnost pitne vode

Slovenija je bogata z vodnimi viri. Večino pitne vode črpamo iz podzemnih zalog, okoli tri odstotke prebivalstva pa se oskrbuje s površinskih virov pitne vode. Agencija Republike Slovenije za okolje redno izvaja nadzor kakovosti vode vseh poglavitnih virov in njihove analize kažejo, da sodi pitna voda v Sloveniji večinoma v najvišji kakovostni razred. Nekateri površinski viri so sicer uvrščeni v nižji kakovostni razred zaradi občasnih mikrobioloških onesnaženj.

Čistejše okolje

Ljudje po svetu spijejo za več kot 100 bilijonov dolarjev ustekleničene vode na leto. To je približno 50 bilijonov plastenk. Skoraj 3 milijone litrov nafte se porabi za proizvodnjo plastenk za enkratno uporabo, kar zadostuje celoletni količini goriva za milijon avtomobilov. Proizvodnja ustekleničene vode zahteva do dvestokrat več energije kot proizvodnja vode iz pipe. Za napolnitev plastenke vode potrebujete trikratno količino vode.

Določena količina plastenk se reciklira, a po raziskavah naj bi kar 80 odstotkov plastenk ostalo nerecikliranih. Plastenka pa se razgradi šele po 450 letih. Veliko odpadne plastike konča v oceanih.

Družbena odgovornost

Več kot bilijon ljudi na svetu nima dostopa do pitne vode. Z nakupom vode v plastenki spodbujate podjetja, ki vodo, nujen vir preživetja, spreminjajo v potrošno dobrino. Če ne kupujete ustekleničene vode, tako vsaj malo preprečujete privatizacijo vode.

Vaše zdravje

Čeprav nas prepričujejo, da plastenke ne vsebujejo več nevarnih toksinov, vseeno preverite, kaj vaša plastenka vsebuje. Škodljivi toksini se namreč lahko sproščajo v vodo, vi pa jih tako vnesete v svoje telo.

Prihranite denar

Če povprečna plastenka vode stane 40 centov, vi pa jo kupujete vsak dan, to na mesec nanese 12 evrov. To je približno 150 evrov na leto.

- Oglas -

Najnovejše

Nova odkritja glede povezave med bakrom in Alzheimerjevo boleznijo

Alzheimerjeva bolezen naj bi bila v veliki meri povezana z okvarjeno sposobnostjo telesa za regulacijo ravni bakra v tkivih.

Po 2 mesecih večjega vnosa sadja in zelenjave srce občutno bolj zdravo

Pri ljudeh, ki so 8 tednov uživali s sadjem in zelenjavo bogato prehrano, je bilo bistveno manjše tveganje za poškodbe srca.

5 nasvetov za več REM-spanja

REM-spanje naj bi bilo med drugim zelo pomembno za utrjevanje spominov. Pomanjkanje tega tipa spanja naj bi imelo tako zelo negativen vpliv na učenje oziroma pomnjenje.

Šolanje na daljavo zmanjšuje anksioznost med najstniki

Pouk oziroma šolanje na daljavo je nekaj, s čimer so se v zadnjih mesecih srečali številni šolarji po vsem svetu.

5 »čustvenih stanj« imunskega sistema

Močan imunski sistem bo letošnjo zimo še pomembnejši kot v preteklih letih. Prav zaradi pojava novega koronavirusa so začeli mnogi posvečati precej več pozornosti krepitvi imunskega sistema kot običajno.
- Oglas -
Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×