Ne kupujte ustekleničene vode

  Ko si iz pipe natočimo svežo in hladno vodo, le redko pomislimo, kako dragocena je.

  Ustekleničena voda in plastenke

  Voda v Sloveniji je zelo kakovostna

  Še nimate steklenice za večkratno uporabo? Čeprav je v Sloveniji za oskrbo s pitno vodo dobro poskrbljeno, ponaša pa se tudi z zelo dobro kakovostjo, po ustekleničeni vodi še vedno posežemo pogosteje, kot bi lahko.

  Ste se vprašali, kaj se zgodi s plastenko, ko jo odvržete? Prvi minus kupovanja ustekleničene vode je zagotovo plastika, ki ostane po njej. Njena izdelava in reciklaža pa močno onesnažujeta okolje. Ste kdaj celovito razmislili o razlogih, zakaj je bolje piti vodo iz pipe? Poiskali smo še nekaj razlogov za to.

  Dostopnost pitne vode

  Slovenija je bogata z vodnimi viri. Večino pitne vode črpamo iz podzemnih zalog, okoli tri odstotke prebivalstva pa se oskrbuje s površinskih virov pitne vode. Agencija Republike Slovenije za okolje redno izvaja nadzor kakovosti vode vseh poglavitnih virov in njihove analize kažejo, da sodi pitna voda v Sloveniji večinoma v najvišji kakovostni razred. Nekateri površinski viri so sicer uvrščeni v nižji kakovostni razred zaradi občasnih mikrobioloških onesnaženj.

  Čistejše okolje

  Ljudje po svetu spijejo za več kot 100 bilijonov dolarjev ustekleničene vode na leto. To je približno 50 bilijonov plastenk. Skoraj 3 milijone litrov nafte se porabi za proizvodnjo plastenk za enkratno uporabo, kar zadostuje celoletni količini goriva za milijon avtomobilov. Proizvodnja ustekleničene vode zahteva do dvestokrat več energije kot proizvodnja vode iz pipe. Za napolnitev plastenke vode potrebujete trikratno količino vode.

  Določena količina plastenk se reciklira, a po raziskavah naj bi kar 80 odstotkov plastenk ostalo nerecikliranih. Plastenka pa se razgradi šele po 450 letih. Veliko odpadne plastike konča v oceanih.

  Družbena odgovornost

  Več kot bilijon ljudi na svetu nima dostopa do pitne vode. Z nakupom vode v plastenki spodbujate podjetja, ki vodo, nujen vir preživetja, spreminjajo v potrošno dobrino. Če ne kupujete ustekleničene vode, tako vsaj malo preprečujete privatizacijo vode.

  Vaše zdravje

  Čeprav nas prepričujejo, da plastenke ne vsebujejo več nevarnih toksinov, vseeno preverite, kaj vaša plastenka vsebuje. Škodljivi toksini se namreč lahko sproščajo v vodo, vi pa jih tako vnesete v svoje telo.

  Prihranite denar

  Če povprečna plastenka vode stane 40 centov, vi pa jo kupujete vsak dan, to na mesec nanese 12 evrov. To je približno 150 evrov na leto.

  Povejte svoje mnenje - kometirajte

  1 komentar

  1. Hvala za zanimiv članek, vendar! ˝Še nimate steklenice… kupovanja ustekleničene vode…˝. Verjetno precej bolše kot iz plastenke (verjetno bi prišel prav nov izraz /beseda uplastenjene ali uplasteničene… sliši se morda smešno ali pač, venar smiselno).

  Comments are closed.