Naredite si sami: milo z aromo za boljše počutje

Dandanes je vreme izredno spremenljivo in med takšnimi spremembami je težko ostati zdrav. Vsi poskušamo jesti zdravo in uravnoteženo, ampak vseeno nam včasih spodleti in že smo prehlajeni in bolni. Z vsemi obveznostmi, s katerimi se prebijamo čez našo vsakdanjo rutino, si je včasih za prehlad stežka vzeti čas in malo »odležati«. Naredite si čisto svoja pomirjujoča mila za prhanje in si jih privoščite zjutraj pred vašimi vsakodnevnimi obveznostmi.

Izdelava mila

Sestavine:

  • 1 skodelica sode bikarbone
  • 2 žlici soli
  • 3 kapljice evkaliptusovega eteričnega olja
  • 1 kapljico eteričnega olja poprove mete
  • 1/3 skodelice limoninega soka
  • voda po potrebi
  • skodelice za manjše kolačke ali silikonski kalupi

Navodila za uporabo:

V stekleni skledi premešamo sodo bikarbono in sol ter počasi dodajamo limonin sok. Medtem ko kislina reagira s sodo, mešamo. Dodamo nekaj žlic vode, dokler ni masa vlažna in krhka in zlepljena skupaj. Posodice v katere boste maso položili, namažite z mandljevim oljem. Maso v dlaneh sploščite in poljuben del položite v majhne skodelice (približno 3 cm širine).

Posodice z maso pečemo v pečici na 200 stopinj približno 20 do 30 minut, nato pa mila nežno odstranimo iz posodic na pladenj, da se ohladijo.

Med hlajenjem na vsak kos mila kanite kapljico eteričnega olja poprove mete in 3 kapljice evkaliptusovega olja.

Nepokrite kose mila pustite počivati čez noč, da se ohladijo in strdijo.

Shranjevanje:

Mila shranite v steklenem kozarcu. Dlje kot bodo tam, bolj koristna bodo. Če se zdrobijo, lahko dve žlice prahu stresete v svoje milo za telo, učinek bo isti.

Kako uporabimo mila ta tuširanje, da deluje pri prehladu?

Manjšo in tanjšo brisačo pritrdimo na tuš ter notri položimo eno milo, vklopimo tuš na poljubno temperaturo in se prepustimo užitku. Para bo ustvarila dišeče vonjave, ki bodo očistile vaše sinuse in lažje boste dihali.

Majhne molekule v eteričnem olju so zdravilne za naše telo in med vdihavanjem vstopajo skozi sinusne membrane v krvni obtok. Eterično olje poprove mete še posebej dobro deluje pri spodbujanju zdravega delovanja dihal, glavne kemične sestavine evkaliptusovega olja pa čistijo in odpirajo dihalne poti.

Doma pa si lahko izdelate tudi tablete za pomivalni stroj.