Ekologija & OkoljeNasveti za zmanjšanje količine zavržene hrane v gospodinjstvu

Nasveti za zmanjšanje količine zavržene hrane v gospodinjstvu

MORDA VAS ZANIMA

Že od malega nas učijo, da je metanje hrane stran nekaj negativnega. Vendar pa podatki kažejo, da ta nauk upoštevajo le redki. Na eni strani imamo tako ogromno zavržene hrane, na drugi pa še vedno ogromno množico lačnih ljudi. Rešitev seveda ni v tem, da se pri obrokih prisilite, da pojeste več, kot vaše telo dejansko potrebuje. S tem si lahko kvečjemu nakopljete kar precej zdravstvenih težav. Ukrepi, s katerimi lahko zmanjšate količino zavržene hrane, običajno nastopijo že prej. Na srečo gre za nekaj preprostih sprememb, ki pa lahko v seštevku pomenijo ogromno razliko. Z nekaj osnovnimi ukrepi lahko začnete že danes zmanjševati količino hrane, ki jo zavržete v vašem gospodinjstvu.

- Oglas -

Zavržena hrana

Vse se začne že v trgovini …

Eden najosnovnejših ukrepov za zmanjšanje količine zavržene hrane je, da se nakupovanja živil lotevate zelo premišljeno. To pomeni, da vnaprej načrtujete obroke in da nato kupite zares le tisto, kar potrebujete. Uprite se akcijam, če ne gre za izdelek, ki ste ga tako ali tako nameravali kupiti. Mnoge namreč premamijo ugodne cene, nato pa večina teh živil, ki so bila kupljena precej impulzivno, konča v smeteh.

Tudi doma shranjujte živila z upoštevanjem roka uporabe

Morda ste že opazili, da v trgovinah pogosto postavijo v ospredje polic izdelke z najkrajšim rokom uporabe, izdelki z daljšim rokom pa so postavljeni nekoliko bolj zadaj. To je seveda logično, saj bi se sicer najverjetneje zavrglo še precej več hrane. Svetujemo vam, da poskušate ta sistem posnemati tudi doma. Ko torej pridete iz trgovine, pri zlaganju živil na police in v hladilnik upoštevajte njihov rok uporabe. Tako boste vedno najprej uporabili živila, pri katerih se najbolj »mudi«.

Krajši čas spremljajte, katera živila najpogosteje zavržete

Ta ukrep sicer ne pripomore neposredno k zmanjšanju količine zavržene hrane, vendar vam lahko pomaga ugotoviti, kje so v vašem primeru največje težave. Na podlagi teh informacij pa boste nato lažje spremenili svoje navade. Morda se vam sicer zdi, da ne zavržete veliko hrane, vendar vas lahko čisto konkretna dejstva presenetijo. Poskušajte vsaj teden dni spremljati, koliko hrane ste zavrgli in za katero hrano je šlo. To pomeni, da preprosto vzamete list papirja in nanj zapisujete hrano, ki je končala med odpadki.

Obroke načrtujte tako, da bodo vključena živila, ki jih morate čim prej porabiti

- Oglas -

Če boste upoštevali nasvet glede shranjevanja živil z upoštevanjem njihovega roka uporabnosti, boste lažje spremljali tudi, katera živila so tista, ki bi jih bilo dobro čim prej porabiti. Ko načrtujete obroke za prihodnje dni, izberite takšne, pri katerih boste lahko uporabili vse sestavine, ki bi se sicer pokvarile.

Vsaj en obrok na teden naj temelji na »čiščenju hladilnika«

Rezervirajte vsaj en obrok, pri katerem bo »tema« čiščenje hladilnika. To sicer zahteva nekaj eksperimentiranja pri kuhanju, vendar se pogosto prav tako odkrijejo najboljši recepti. Pripravite lahko na primer enolončnico iz različnih vrst zelenjave, ki je sicer ne bi bilo dovolj za samostojen obrok, če bi uporabili le eno vrsto naenkrat. Dobra rešitev so lahko tudi tortilje ali celo pica.

Odkrijte boljše možnosti shranjevanja

Pogosto se živila pokvarijo tudi zaradi neustreznega shranjevanja. Tako je smiselno investirati v posodice, ki omogočajo nepredušno zapiranje, posebno posodo za shranjevanje kruha ipd. Investicija se vam bo zagotovo več kot obrestovala, saj lahko s tem močno zmanjšate količino zavržene hrane.

Pri nalaganju hrane na krožnik bodite realistični

Ko smo lačni, pogosto precenimo, koliko hrane bomo lahko dejansko pojedli. V takih trenutkih se opomnite, da si lahko vedno privoščite dodatno porcijo, če bi bilo to potrebno. Tako bodo morebitni ostanki precej bolj higienični za uporabo v drugih receptih, zato vam jih ne bo treba zavreči, kot bi to najverjetneje storili z ostanki s krožnikov.

V restavracijah razdelite jed s svojimi bližnjimi

Se vam pogosto dogaja, da v restavracijah težko pojeste celotno porcijo? Deljenje jedi na pol ni nekaj, ob čemer bi vam moralo biti nerodno, ampak povsem nasprotno. Poleg tega pa bo morda tako ostal prostor še za sladico. Če ne gre drugače, pa lahko seveda še vedno prosite, da vam ostanke jedi zavijejo, nato pa jih odnesete domov. Ta ukrep se sicer ne nanaša neposredno na vaše gospodinjstvo, vendar je zagotovo koristen, saj se prav v restavracijah zavrže ogromno hrane.

Izobražujte druge

Postali ste pravi mojstri zmanjševanja količine zavržene hrane – kaj pa zdaj? Če opažate, da drugi še vedno dovoljujejo, da ogromno hrane konča v smeteh, vam je ob tem zagotovo precej neprijetno. Seveda to še ne pomeni, da morate začeti z moraliziranjem in vzbujanjem krivde. Namesto tega raje izberite primerno situacijo, da nevsiljivo predstavite preproste možnosti za zmanjšanje količine hrane, ki se znajde med odpadki. Tudi v tem primeru pa je pogosto najboljši pristop pozitiven vzgled, ki bo tudi druge spodbudil k spremembam.

NAJNOVEJŠE

Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×