Zdravje & prehranaNasveti za preprečevanje srčnega infarkta

Nasveti za preprečevanje srčnega infarkta

MORDA VAS ZANIMA

So v vaši družini srčni infarkti zelo pogosti? Potem se verjetno zavedate, da morate biti še posebej pazljivi. Pogosto obstaja povečana nevarnost za srčni infarkt v poletnih mesecih, ko so temperature zelo visoke. Na srečo pa lahko z določenimi ukrepi močno zmanjšate tveganje …

- Oglas -

Srčni infarkt

Poskrbite za zdravo prehrano

Uživajte čim manj močno procesirane hrane, ki jo raje nadomestite s svežimi, osnovnimi živili. Zmanjšajte vnos sladkorja, podobno pa velja za umetna sladila. Ko si zaželite nečesa sladkega, je najboljša izbira kos svežega sadja. Izogibajte se transmaščobam in posegajte po zdravih virih maščob, kot so avokado, oreščki ipd. Poskrbite tudi, da bo vaša prehrana vsebovala dovolj maščobnih kislin omega-3. Svetujemo vam še, da uživate dovolj živil, ki so bogata z vitaminom C in E ter z betakaroteni. Omenjena živila pomagajo pri zaščiti sten arterij, zmanjšajo negativen vpliv prostih radikalov in znižujejo raven škodljivega LDL-holesterola v krvi.

Telovadba naj bo na sporedu vsak dan

Čeprav verjamemo, da je vaš urnik precej natrpan, pa to ne bi smel biti izgovor, zaradi katerega zanemarjate gibanje. To se vam lahko namreč zelo hitro maščuje. Med drugim je prav pomanjkanje telesne aktivnosti eden glavnih dejavnikov tveganja za srčni infarkt. Vsak dan si vzemite približno pol ure za zmerno intenzivno telovadbo.

Uživajte čim manj soli

Naše telo sicer potrebuje natrij, vendar v zelo majhnih količinah. Za odraslo osebe dnevno zadostuje že količina natrija, ki se skriva v približno četrtini žličke soli. Žal pa mnogi močno pretiravajo z uživanjem soli. Preveč natrija predstavlja nevarnost za oženje arterij, posledično pa pride to povišanja krvnega tlaka, kar lahko sčasoma vodi tudi do srčnega infarkta, še posebej če ste že genetsko bolj nagnjeni k težavam s srčno-žilnim sistemom kot večina populacije.

Poskrbite za zdravje svojih prebavil

- Oglas -

Morda se sprašujete, kaj imajo vaša prebavila s preprečevanjem srčnega infarkta. Čeprav se zdi to na prvi pogled precej nenavadno, pa obstaja pri ljudeh z resnejšimi težavami, povezanimi s prebavili, kot je na primer sindrom razdražljivega črevesja, povečano tveganje za srčni infarkt in kap. Ukrepajte torej pravočasno in poskrbite, da bo vaš prebavni sistem v čim boljšem stanju. Eden izmed osnovnih ukrepov je zagotovo ta, da zaužijete dovolj probiotikov.

Vzemite si čas za spanje in sprostitev

Pomanjkanje spanja lahko vpliva na raven adrenalina in kortizola v telesu. Če boste poskrbeli za dovolj spanja, boste tudi s tem zmanjšali nevarnost, da vas doleti srčni infarkt. Podobno pa velja za sproščanje. Poskusite z jogo ali z meditacijo. Kadar smo sproščeni, je namreč tudi naše srce precej bolj umirjeno …

NAJNOVEJŠE

Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×