0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Zdravje & prehranaOči razkrivajo pomembne informacije o vašem zdravstvenem stanju

Oči razkrivajo pomembne informacije o vašem zdravstvenem stanju

MORDA VAS ZANIMA

Verjetno vam je znana misel, da so oči okno v dušo. Tako lahko pogled v oči razkrije ogromno o tem, kako se nekdo počuti, poleg tega pa oči pogosto razkrijejo tudi, ali nam nekdo laže. Oči pa lahko opozarjajo tudi na določene težave z zdravjem, ki jih pogosto spregledamo. Znotraj alternativne medicine obstaja celo posebna disciplina, imenovana iridologija. Gre za diagnostično metodo, ki na podlagi parametrov kot je barva oči, vzorci in druge lastnosti šarenice pomagajo pri odkrivanju morebitnih zdravstvenih težav. Katere so torej najbolj tipične bolezni oziroma težave z zdravjem, ki jih lahko razkrivajo vaše oči?

- Oglas -

Oči

Težave z živčnim sistemom – možna tudi multipla skleroza

Je vaš vid pogosto zamegljen? Občutite bolečino v očeh, ki morda celo zatekajo? To so simptomi, ki opozarjajo, da vaš živčni sistem ni v najboljšem stanju. Ena izmed najresnejših bolezni, povezana z naštetimi znaki, je multipla skleroza. V tem primeru imajo namreč možgani težave s pošiljanjem signalov do oči, zaradi česar se pojavijo težave z vidom. Bolniki lahko zaznavajo tudi pekoč občutek in srbečico.

Preverite stanje svoje ščitnice, če imate nenavadno izbuljene oči

Nepravilno delovanje ščitnice ima izjemno velik vpliv na vaše zdravstveno stanje. Ščitnica pogosto vpliva na lase, kožo, telesno težo, utrujenost ipd., v nekaterih primerih pa tudi na oči. Če opažate, da so postale vaše oči nenavadno izbuljene, je vsekakor smiselno, da čim prej obiščete zdravnika in preverite, v kakšnem stanju je vaša ščitnica.

- Oglas -

Povišan krvni tlak vpliva tudi na krvne žilice v mrežici

Vse več ljudi se spopada s kronično povišanim krvnim tlakom, ki je velikokrat posledica neustrezne prehrane in pomanjkanja gibanja. Eden izmed delov telesa, ki opozarjajo ne hipertenzijo, so tudi oči. Mrežnica je sestavljena iz krvnih žilic, po katerih se do očesa prenašata kri in kisik. Zaradi previsokega krvnega tlaka lahko pride tudi do poškodb teh žilic, ki velikokrat tudi otečejo. Tako je dotok kisika moten, kar lahko vpliva na težave z vidom.

Diabetična retinopatija, ki lahko privede celo do slepote

Eden izmed glavnih vzrokov za slepoto je t. i. diabetična retinopatija. V začetnih fazah prihaja do poškodb krvnih žil, tkivo pa se tanjša. Mrežnica oteče, pogosto pa je prisoten tudi izloček iz oči. Če ne ukrepamo pravočasno, obstaja visoko tveganje, da oslepimo. Medtem ko določene bolezni prizadenejo le eno oko, je za diabetično retinopatijo značilno, da napade obe očesi hkrati.

Zabuhlost pod očmi lahko opozarja na oksidativni stres v telesu

Pozorni morate biti tudi na okolico svojih oči. Opažate, da je predel pod očmi pogosto otečen? T. i. vrečice pod očmi so lahko povezane s pomanjkanjem spanja, prekomernim zadrževanje vode v telesu ipd. Včasih pa so tudi znak oksidativnega stresa, ki je posledica negativnega vpliva prostih radikalov. Če želite preprečiti tovrstne težave, je najboljši ukrep, da uživate čim več hrane, bogate z antioksidanti.

.

NAJNOVEJŠE