0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Vrt & VrtnarjenjeNasveti za (jesensko) sajenje okrasnih čebulnic

Nasveti za (jesensko) sajenje okrasnih čebulnic

MORDA VAS ZANIMA

Prečudovit okrasni vrt zahteva precej načrtovanja in pravilno razporeditev opravil. Če želite, da bodo prihodnjo pomlad vaš vrt preplavile dehteče okrasne cvetlice, ki bodo privabljale občudujoče poglede, je pozna jesen čas, da se lotite sajenja čebulnic. Za vas imamo nekaj koristnih nasvetov, s pomočjo katerih bodo rezultati sajenja zares izjemni.

- Oglas -

Izberite primerno mesto za sajenje

V povprečju naj bi imele čebulnice na voljo vsaj približno šest ur sončne svetlobe na dan. Pri sajenju torej poiščite mesto, kjer bo to mogoče. Bližina dreves sicer ni nujno težava, če gre za okrasne čebulnice, kot so na primer narcise, ki cvetijo že zelo zgodaj pomladi, ko listja na drevesu še ni toliko, da bi ustvarjalo izrazitejšo senco.

Poskrbite za ustrezno pripravo gredic

Sajenje čebulnice se zdi na prvi pogled precej preprosto. A kot pri mnogih drugih opravilih je tudi tu potrebna ustrezna priprava. Z gredic, kamor nameravate posaditi okrasne čebulnice, odstranite plevel in zemljo prekopljite, da jo nekoliko zmehčate. Praviloma je dobro dodati tudi kompost za povečanje količine esencialnih hranil v prsti. Vendar pa količina komposta oziroma izbranega gnojila ne sme biti čezmerna, saj lahko pretirana koncentracija hranil škoduje občutljivim čebulicam.

Zagotovite jim primerno prst

Za okrasne čebulnice je načeloma najprimernejša rahlo kisla prst. Pred sajenjem se prepričajte, da je prst na določenem območju zares primerna za izbrano vrsto čebulnic. Ni sicer nujno, da jih posadite neposredno na gredicah. Med drugim jih je možno saditi tudi v lonce oziroma v korita. Tako boste lažje nadzorovali kakovost prsti. Seveda pa pride ta možnost v poštev tudi tam, kjer na gredicah ni dovolj prostora za okrasne cvetlice.

- Oglas -
Sajenje čebulnic

Prvo zalivanje naj bo takoj po sajenju

Upoštevanje napotkov za pravilno zalivanje je eden izmed dejavnikov, ki imajo največji vpliv na to, kako bodo rastline uspevale. To seveda velja tudi za okrasne čebulnice. Ko gre za prvo zalivanje, je priporočljivo, da se izvede čim prej po sajenju.

Pozneje se izogibajte pretiranemu zalivanju

Čeprav je dobro, da se čebulnice po sajenju zalijejo čim prej, pa morate biti pozneje pri zalivanju precej zmerni oziroma previdni. Čebulice so namreč sposobne shraniti precejšnje količine vode, zato potrebujejo relativno malo zalivanja. Če gre za okrasne čebulnice v koritih, ki jih padavine ne dosežejo, ali pa za obdobje z zelo malo padavinami, se priporoča zalivanje največ enkrat na teden. Pretirano zalivanje lahko povzroči gnitje čebulic.

Poskrbite za učinkovito drenažo

V povezavi z zalivanjem je treba omeniti tudi drenažo. Ustrezen drenažni »sistem« namreč poskrbi, da morebitna odvečna voda hitro odteče. Pri zagotavljanju ustrezne drenaže za okrasne čebulnice si pomagajte z materiali, kot sta pesek in glina.

Upoštevajte priporočljivo globino

Da bodo imele okrasne čebulnice na voljo dovolj prostora za razvoj, morate pri sajenju izbrati ustrezno globino. Večinoma se priporoča, da izberete globino, ki je približno trikrat večja od dolžine oziroma premera posamezne čebulice. Za še posebno bujno podobo okrasnega vrta lahko čebulice sadite tudi v plasteh.

- Oglas -

Včasih je čebulice pred sajenjem dobro postaviti v hladilnik

Idealen čas za sajenje okrasnih čebulnic, ki bodo cvetele spomladi, naj bi bil takrat, ko pričakujemo, da bodo začela tla zamrzovati čez približno mesec in pol, oziroma v obdobju, ko so povprečne temperature v nočnem času med približno 4,5 stopinje in 10 stopinjami Celzija. Na območjih z nekoliko višjimi temperaturami, kjer tla ne zmrzujejo, je priporočljivo, da čebulice pred sajenjem za nekaj tednov postavite v hladilnik. Za cvetenje večine okrasnih čebulnic, ki jih sadimo jeseni, je namreč zelo pomembno obdobje izrazite ohladitve oziroma zelo nizkih temperatur. Če se odločite za hlajenje čebulic v hladilniku, pazite, da jih ne boste shranili v bližini sadja. Plini, ki jih oddaja sadje, lahko namreč povzročijo propadanje vaših čebulic.

Čebulice morate pri sajenju obrniti v pravo smer

Poleg izbire primerne globine za sajenje okrasnih čebulnic je treba paziti tudi na to, da čebulice pravilno obrnete, preden jih položite v zemljo in zasujete s prstjo. To pomeni, da mora biti ožji, »koničast« del obrnjen navzgor. Ko jih zasujete z zemljo, morate tako paziti, da ne poškodujete tega občutljivega dela. Obstaja sicer nekaj redkih izjem – pri zlaticah in vetrnicah mora biti tako zašiljen del čebulice pri sajenju obrnjen navzdol, ne navzgor.

Jeseni sadimo okrasne čebulnice

Pazite, da bodo čebulice zares kakovostne

Uspevanje okrasnih cvetlic je sicer močno odvisno od pravilnega sajenja in nege, vendar pa so osnova kakovostne čebulice. Tako se vse začne že z nakupom. Prepričajte se, da so čebulice, ki jih nameravate kupiti, resnično kakovostne. Pomembno je predvsem, da so čvrste in polne oblike (ne smejo biti torej izsušene in mehke na otip). Hkrati pa se prepričajte, da na njih ni vidnih sledi plesni ali gnitja.

Izberite primerne okrasne čebulnice za jesensko sajenje

Niso vse primerne za sajenje v jesenskem času. Preden se odločite za nakup, tako preverite, kdaj je najboljši čas za sajenje posameznih čebulnic. Podobno velja seveda tudi za sajenje čebulnic v drugih letnih časih. Tipične okrasne čebulnice, ki jih sadimo jeseni, so na primer narcise, tulipani, hijacinte in perunike.

Počakajte na ustrezen čas za dodajanje gnojila

Kot smo že omenili, mora priprava gredice oziroma prsti za okrasne čebulnice vključevati tudi dodajanje gnojila. Snov, ki je še posebno pomembna za uspevanje čebulnic, je fosfor, ki je ključen za hitro rast korenin. V jesenskih in zimskih mesecih nato dognojevanje ni potrebno, saj gre za obdobje mirovanja oziroma »zimskega spanja« čebulic. Kompost oziroma gnojilo lahko ponovno dodate z nastopom pomladi oziroma takrat, ko nad zemljo opazite prve poganjke. Vendar pa se morate izogibati dognojevanju med samim cvetenjem, saj lahko s tem zavrete rast čebulnic.

Za še posebno prijeten vonj izberite »dišeče čebulnice«

Okrasne čebulnice, ki preplavijo vrt v spomladanskih mesecih, so lahko prava paša za oči. Težko si je zamisliti boljši okras za okolico naših domov. Trud, ki ste ga vložili jeseni, bo zagotovo poplačan s prekrasnim okrasnim vrtom v obdobju ponovnega prebujanja narave. Če želite, da bodo okrasne cvetlice na vašem vrtu razvajale tudi druge čute, ne zgolj vid, pa vam priporočamo, da se osredotočite predvsem na t. i. dišeče čebulnice. Kot pove že njihovo ime, gre za čebulnice s posebno izrazitim in prijetnim vonjem. Odlična izbira so na primer hijacinte in perunike, seveda pa tudi narcise.

.

NAJNOVEJŠE