Naredite preprost domači reciklažni sistem

  Preberite si, kako lahko doma na enostaven način sortirate in zlagate vaše gospodinjske odpadke.

  Naredite domačo nalogo
  V vašem lokalnem zbirališču odpadkov ali na spletu ugotovite, kaj lahko reciklirate in česa ne.

  Preučite vaše odpadke
  Ugotovite, kaj največ uporabjlate in določite velikost reciklažnih smetnjakov – če vaša družina popije veliko pijače, potem je dobro imeti malce večji smetnjak za pločevinke in steklenice.

  Poenostavite si stvari

  Vaš domači ‘reciklažni center’ naj bi bil sestavljen iz dveh delov – prvi del vsebuje vsakodnevne odpadke, drugi del pa stvari, katere lahko imate shranjene dalj časa. Večino vsakdonevnih odpadkov navadno pride iz kuhinje, zato je dobro, da si v kuhinji ustvarite manjši prostor, kamor boste zlagali odpadke v različne zbiralne posode. Tako bo lažje na koncu znositi vse stvari v smetnjake pred vašo hišo, ali do najbližjega zbirnega centra.

  Izberite si primeren prostor za skladiščenje
  Če so se vaše zbiralne posode oziroma smetnjaki v kuhinji že napolnili, tisti pred vašo hišo pa so polni,  potem je najbolje, da imate nekje prostor, kamor lahko začasno postavite sortirane odpadke. Seveda je tu govora o papirju, steklu, plastenkah, … in ne o organskih kuhinjskih odpadkih.

  Smernice recikliranja

  Naučite se, kako morate pravilno reciklirati papir, kovino, ličila, ogledala, porabljene baterije in varčne žarnice … Dobro je, da označite kaj gre kam oziroma v kateri smetnjak je primerno odvreči pločevinke, in v katerega jogurtove lončke ali tetrapake.

  Povejte svoje mnenje - kometirajte