Preberite si, kako lahko doma na enostaven način sortirate in zlagate vaše gospodinjske odpadke.

Naredite domačo nalogo
V vašem lokalnem zbirališču odpadkov ali na spletu ugotovite, kaj lahko reciklirate in česa ne.

Preučite vaše odpadke
Ugotovite, kaj največ uporabjlate in določite velikost reciklažnih smetnjakov – če vaša družina popije veliko pijače, potem je dobro imeti malce večji smetnjak za pločevinke in steklenice.

Poenostavite si stvari

Vaš domači ‘reciklažni center’ naj bi bil sestavljen iz dveh delov – prvi del vsebuje vsakodnevne odpadke, drugi del pa stvari, katere lahko imate shranjene dalj časa. Večino vsakdonevnih odpadkov navadno pride iz kuhinje, zato je dobro, da si v kuhinji ustvarite manjši prostor, kamor boste zlagali odpadke v različne zbiralne posode. Tako bo lažje na koncu znositi vse stvari v smetnjake pred vašo hišo, ali do najbližjega zbirnega centra.

Izberite si primeren prostor za skladiščenje
Če so se vaše zbiralne posode oziroma smetnjaki v kuhinji že napolnili, tisti pred vašo hišo pa so polni,  potem je najbolje, da imate nekje prostor, kamor lahko začasno postavite sortirane odpadke. Seveda je tu govora o papirju, steklu, plastenkah, … in ne o organskih kuhinjskih odpadkih.

Smernice recikliranja

Naučite se, kako morate pravilno reciklirati papir, kovino, ličila, ogledala, porabljene baterije in varčne žarnice … Dobro je, da označite kaj gre kam oziroma v kateri smetnjak je primerno odvreči pločevinke, in v katerega jogurtove lončke ali tetrapake.