0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Zdravje & prehranaNaravna pomoč pri zaprtju: 10 učinkovitih pripravkov za spodbuditev prebave

Naravna pomoč pri zaprtju: 10 učinkovitih pripravkov za spodbuditev prebave

MORDA VAS ZANIMA

Počasna prebava? Brez skrbi, za vas imamo rešitev – in to ne le ene, ampak kar 10 popolnoma naravnih pripravkov, ki jih lahko preizkusite. Zagotovo boste med njimi našli pripravek oziroma kombinacijo pripravkov, ki bodo spravili vašo prebavo v pogon …

- Oglas -

1. Topla voda z limono

Citronska kislina v limoninem soku stimulira prebavni sistem, zato so pripravki z limoninim sokom odlična naravna možnost za spodbuditev prebave. Obenem pa lahko prispevajo k učinkovitejšemu razstrupljanju telesa. Priporočamo, da limonin sok kombinirate s toplo vodo. Tako ga boste lažje popili, poleg tega pa je topla voda prav tako zelo koristna za stimulacijo prebavil.

2. Olivno olje z limoninim sokom

Motorno olje poskrbi za optimalno delovanje motorja, olivno olje pa za optimalno delovanje vaše prebave. Če vas muči zaprtje, lahko preprosto zaužijete 1 žlico olivnega olja, ki bo učinkovalo kot mazivo in poskrbelo za to, da se bo začela vsebina vašega prebavnega trakta premikati proti izhodu. Če olivno olje težko zaužijete samostojno, mu lahko dodate nekaj kapljic limoninega soka.

3. Pomarančni smuti z lanenimi semeni

Lanena semena spadajo med najboljša naravna odvajala, saj gre za odličen vir vlaknin. Mleta lanena semena lahko pred zaužitjem namočite v vodi, še boljša možnost pa je pomarančni smuti, saj boste telesu tako zagotovili dodatno dozo vlaknin.

- Oglas -

4. Gel aloe vere

Gel, ki se skriva v listih aloe vere, se najpogosteje uporablja kot pomoč pri oteklinah, za vlaženje kože in za spodbujanje obnove kože po poškodbah. Seveda pa to ne pomeni, da gel ni koristen tudi v številnih drugih okoliščinah. Med drugim gre za odlično naravno odvajalo. Če boste uporabljali svež gel iz listov aloe vere, upoštevajte, da gre za precej koncentrirano obliko, vsaj v primerjavi s sokom aloe vere, ki ga lahko kupite v trgovinah. Tako ni dobro, da naenkrat zaužijete več kot 2 žlici, saj je lahko odvajalni učinek sicer premočan.

5. Kava

Pretiravanje s kofeinom zagotovo ni zdravo, toda če imate radi kavo, si lahko praviloma brez slabe vesti privoščite skodelico ali dve na dan – posebno takrat, ko vas muči zaprtje. Kava je namreč znana po tem, da spravi prebavo v pogon.

6. Kompot iz suhih sliv

Ena od najbolj priljubljenih naravnih metod za premagovanje zaprtja je pitje kompota – ali soka – pripravljenega iz suhih sliv. Suhe slive so odličen vir sorbitola, ki poskrbi za to, da blato ni pretrdo in da se lažje izloči. Pri tem upoštevajte, da lahko čezmeren vnos sorbitola privede do driske.

7. Napitek z grenko soljo

Sol absorbira vodo v neposredni okolici, kar lahko poskrbi za mehkejše blato. Tovrsten učinek je sicer značilen tudi za navadno sol, vendar je še boljša izbira grenka sol, ki vsebuje veliko magnezija – minerala, ki je med drugim zelo pomemben tudi za učinkovito prebavo.

- Oglas -

8. Čaj iz regratovih listov

Za pripravo čaja se sicer običajno uporabljajo regratove korenine, toda če se spopadate z zaprtjem, je bolje, da si pripravite čas iz regratovih listov (za 250 mililitrov vode uporabite približno 1 žlico posušenih listov). Listi so namreč bogati s snovmi z blagim odvajalnim učinkom. Napitek je posebno koristen za osebe, pri katerih je zaprtje povezano s pogostim uživanjem procesirane hrane.

9. Melasa

Melasa velja za zdrav nadomestek sladkorja. Vsebuje veliko mineralov, vključno z magnezijem. Z melaso si lahko zato pomagate tudi pri spopadanju z zaprtjem. Preprosto skuhajte skodelico čaja po izbiri in mu dodajte 1 žličko melase.

10. Soda bikarbona

Soda bikarbona sprosti napetost v prebavnem traktu, kar poskrbi za izločanje presežka plinov in za lažje odvajanje blata. Potrebujete približno 50 mililitrov tople vode, v katero stresite 1 žličko sode bikarbone. Dobro premešajte in popijte.

.

NAJNOVEJŠE