0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Ekologija & OkoljeNaravna kopališča: Kje se Slovenci najraje kopamo v naravi?

Naravna kopališča: Kje se Slovenci najraje kopamo v naravi?

MORDA VAS ZANIMA

Še preden se začnejo vročinski valovi, ko bo znova treba poiskati zavetje pred žgočim soncem, ležanje v senci pa za konkretno osvežitev ne bo dovolj, poglejmo nekaj naravnih kopališč, kjer hitro in relativno poceni lahko skočite v občutno hladnejšo vodo kot v bazenih in prijetno preživite skoraj pregovorno pasje vroče poletne dni. Saj ne, da bi imel kaj proti Blejskemu ali Bohinjskemu jezeru, a Slovenci imamo vsaj še 1298 jezer. Izpustili smo tudi kopališča ob slovenski obali, najdaljšo slovensko riviero pa našli na Kolpi. V Sloveniji  je sicer uradno določenih 48 kopalnih voda na površinskih vodah, 30 kopalnih območij in 18 naravnih kopališč.

- Oglas -

Uvod v brezskrbno ohladitev …

Agencija Republike Slovenije za okolje (ARSO) ugotavlja, da se v poletni vročini številna mesta ob slovenskih rekah, jezerih, pa tudi ribnikih in gramoznicah spremenijo v priložnostna kopališča. Tako imenovana »divja« kopališča so brez upravljavcev in reševalcev iz vode, ki skrbijo za varnost in nudijo prvo pomoč, dvomljiva je tudi kakovost kopalne vode. V odvzetih vzorcih vode v mikrobiološkem laboratoriju med drugim ugotavljajo prisotnost dveh bakterij, ki sta pokazatelja morebitnega fekalnega onesnaženja, ustreznost posameznega vzorca vode pa je ocenjena glede na priporočila Nacionalnega inštituta za javno zdravje. Zaradi fekalno onesnažene kopalne vode so najpogostejše okužbe prebavil, akutne febrilne okužbe dihal ter okužbe ušes, sluhovoda, oči in kože.

Kočevsko jezero

Kočevsko jezero, eden manjših, a iz leta v leto bolj priljubljenih krajev, se razteza na površini 3500 kvadratnih metrov, v njem pa lahko uživa do sto sprostitve potrebnih. Urejenih je 10 parcel za avtodome in prikolice ter 9 parcel šotorišč; uporaba prostora je lahko tudi drugačna, vse parcele pa so opremljene z elektriko. V objemu zelenja, brez, javorjev, zelišč in sadnih grmovnic se skriva 5 lesenih »glamping« hišic za 4 osebe, ki so oblikovane po vzoru nekdanjih enostavnih gozdnih koč delavcev v kočevskem gozdu. Seveda so tu še urejene sanitarije, pralnica in sušilnica perila ter dobro opremljena kuhinja z notranjo in zunanjo jedilnico. Za zabavo najmlajših obiskovalcev je urejeno večje otroško igrišče iz naravnih materialov, na zelenici pa je dovolj prostora za družabne igre ali igre z žogo, tu so dobrodošli tudi hišni ljubljenčki. V neposredni bližini kampa je eno najčistejših jezer v Sloveniji, ki je nastalo na dnu rudniške kotanje, v kateri so do leta 1979 z dnevnim kopom kopali rjavi premog, danes z njim upravlja Ribiška družina Kočevje. Globoko je tudi do 40 metrov, obala je dolga približno tri kilometre, na njej pa najraje uživajo ljubitelji plavanja, deskanja, jadranja, čolnarjenja, potapljanja in ribolova. Kamp je izvrstna izhodiščna točka tudi za izlete v naravo, denimo za sprehod po naravoslovni učni poti ali odkrivanje Kočevja …

Preverili smo, katera so tista, nekoliko manj oblegana, a vseeno priljubljena naravna kopališča v Sloveniji. Več si preberite v junijski reviji Bodi eko.

Revija Bodi eko, junij 2019
.

NAJNOVEJŠE