Prepiri med partnerjema so lahko koristni

Prepiri so lahko koristni za okrepitev vezi med partnerjema – če seveda niso povezani z nespoštljivostjo in nasilnim obnašanjem.

Redno pitje kave je lahko koristno za vaše srce

Študija, ki je bila predstavljena na letošnjem kongresu Ameriškega združenja za kardiologijo, prinaša dobre novice za ljubitelje kave. Ne le da zmerno uživanje kave...

Kaj je krivo za slabost med vožnjo?

Nekateri ljudje imajo med vožnjo tako hude težave s slabostjo, da se ne morejo osredotočiti na nič drugega.

Ajurvedski nasveti za boljše duševno zdravje

Eden od glavnih ciljev ajurvedskih tehnik je vzpostavljanje ravnovesja med telesom, umom in dušo.

Začinite svoje zdravje s super začimbami

Začimbe in zelišča so zagotovo nekakšno superživilo. V njih so namreč skoncentrirane številne izjemno koristne snovi.

Rastline, ki ugodno vplivajo na centralni živčni sistem

V rastlinah najdemo veliko sestavin, ki delujejo na centralni živčni sistem in imajo pogosto pomirjevalni ali stimulativni učinek na naše telo.

Ali vas občasno preseneti nadpovprečno močna menstruacija?

Menstruacije so večinoma precej šibke, spremljajoči »simptomi« pa mili, občasno pa vas kljub temu preseneti zelo močna menstruacija.

Narava lahko poskrbi za bistveno manj zastrašujoče bolnišnice

Profesorica krajinske arhitekture se je posvetila vprašanju, kako narediti bolnišnice bolj prijazne za obiskovalce.
Ekologija & okoljeNaravna kopališča: Kje se Slovenci najraje kopamo v naravi?

Naravna kopališča: Kje se Slovenci najraje kopamo v naravi?

MORDA VAS ZANIMA

Še preden se začnejo vročinski valovi, ko bo znova treba poiskati zavetje pred žgočim soncem, ležanje v senci pa za konkretno osvežitev ne bo dovolj, poglejmo nekaj naravnih kopališč, kjer hitro in relativno poceni lahko skočite v občutno hladnejšo vodo kot v bazenih in prijetno preživite skoraj pregovorno pasje vroče poletne dni. Saj ne, da bi imel kaj proti Blejskemu ali Bohinjskemu jezeru, a Slovenci imamo vsaj še 1298 jezer. Izpustili smo tudi kopališča ob slovenski obali, najdaljšo slovensko riviero pa našli na Kolpi. V Sloveniji  je sicer uradno določenih 48 kopalnih voda na površinskih vodah, 30 kopalnih območij in 18 naravnih kopališč.

Uvod v brezskrbno ohladitev …

- Oglas -

Agencija Republike Slovenije za okolje (ARSO) ugotavlja, da se v poletni vročini številna mesta ob slovenskih rekah, jezerih, pa tudi ribnikih in gramoznicah spremenijo v priložnostna kopališča. Tako imenovana »divja« kopališča so brez upravljavcev in reševalcev iz vode, ki skrbijo za varnost in nudijo prvo pomoč, dvomljiva je tudi kakovost kopalne vode. V odvzetih vzorcih vode v mikrobiološkem laboratoriju med drugim ugotavljajo prisotnost dveh bakterij, ki sta pokazatelja morebitnega fekalnega onesnaženja, ustreznost posameznega vzorca vode pa je ocenjena glede na priporočila Nacionalnega inštituta za javno zdravje. Zaradi fekalno onesnažene kopalne vode so najpogostejše okužbe prebavil, akutne febrilne okužbe dihal ter okužbe ušes, sluhovoda, oči in kože.

Kočevsko jezero

Kočevsko jezero, eden manjših, a iz leta v leto bolj priljubljenih krajev, se razteza na površini 3500 kvadratnih metrov, v njem pa lahko uživa do sto sprostitve potrebnih. Urejenih je 10 parcel za avtodome in prikolice ter 9 parcel šotorišč; uporaba prostora je lahko tudi drugačna, vse parcele pa so opremljene z elektriko. V objemu zelenja, brez, javorjev, zelišč in sadnih grmovnic se skriva 5 lesenih »glamping« hišic za 4 osebe, ki so oblikovane po vzoru nekdanjih enostavnih gozdnih koč delavcev v kočevskem gozdu. Seveda so tu še urejene sanitarije, pralnica in sušilnica perila ter dobro opremljena kuhinja z notranjo in zunanjo jedilnico. Za zabavo najmlajših obiskovalcev je urejeno večje otroško igrišče iz naravnih materialov, na zelenici pa je dovolj prostora za družabne igre ali igre z žogo, tu so dobrodošli tudi hišni ljubljenčki. V neposredni bližini kampa je eno najčistejših jezer v Sloveniji, ki je nastalo na dnu rudniške kotanje, v kateri so do leta 1979 z dnevnim kopom kopali rjavi premog, danes z njim upravlja Ribiška družina Kočevje. Globoko je tudi do 40 metrov, obala je dolga približno tri kilometre, na njej pa najraje uživajo ljubitelji plavanja, deskanja, jadranja, čolnarjenja, potapljanja in ribolova. Kamp je izvrstna izhodiščna točka tudi za izlete v naravo, denimo za sprehod po naravoslovni učni poti ali odkrivanje Kočevja …

Preverili smo, katera so tista, nekoliko manj oblegana, a vseeno priljubljena naravna kopališča v Sloveniji. Več si preberite v junijski reviji Bodi eko.

Revija Bodi eko, junij 2019

NAJNOVEJŠE

Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×