0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Dom & EnergijaNaravna čistila za preproge, ki jih lahko izdelate sami

Naravna čistila za preproge, ki jih lahko izdelate sami

MORDA VAS ZANIMA

Preproge se lahko umažejo precej hitro. Poleg očitnih madežev pa je tu še nevidna umazanija, ki se kopiči med vlakni in ki lahko ogroža vaše zdravje ter zdravje drugih članov gospodinjstva, vključno z vašimi štirinožnimi sostanovalci.

- Oglas -

V trgovinah so sicer na voljo posebna čistila za čiščenje preprog, ki pa nemalokrat vsebujejo precej problematičnih sestavin. Precej boljša izbira je zato uporaba naravnega, doma izdelanega čistila za preproge.

Pri tem naj opozorimo, da morate doma izdelano čistilo vedno preizkusiti na manjšem, manj izpostavljenem delčku preproge. Ko se prepričate, da čistilo ni razbarvalo ali kako drugače poškodovalo preproge, lahko nadaljujete. Obenem pa je pomembno, da madežev nikoli ne drgnete; če bo pritisk prevelik, se lahko namreč zažrejo še globlje v vlakna. Precej bolj priporočljivo je, da madež nežno popivnate.

Naravno čistilo za preproge št. 1:
VODA + KIS + SOL + ETERIČNO OLJE SIVKE

Alkoholni beli kis je izjemno učinkovit pri odstranjevanju trdovratnih madežev. Priporočljivo je, da kis pred uporabo razredčite z vodo, sicer lahko kislina poškoduje preprogo, posebno če je preproga izdelana iz malce bolj občutljivih materialov. Kis madeže »zmehča«, sol pa nato nase veže umazanijo. Če ste po preprogi polili tekočino, na primer rdeče vino, lahko po madežu najprej posujete sol in počakate, da sol absorbira čim več tekočine. Šele nato uporabite čistilo za preproge v obliki razpršila (navodila za izdelavo vas čakajo v nadaljevanju).

- Oglas -

Za izdelavo čistila sicer zadostujejo voda, alkoholni kis in sol, vendar vam priporočamo, da dodate tudi nekaj kapljic eteričnega olja. Vonj čistila bo tako precej lepši, poleg tega pa lahko določena eterična olja – na primer eterično olje sivke – pomagajo pri uničevanju bakterij.

Potrebovali boste 250 mililitrov alkoholnega kisa, 500 mililitrov vode, 1 žlico soli in približno 15 kapljic eteričnega olja sivke (ali eteričnega olja po izbiri).

Vodo in kis zmešajte v večji steklenici z razpršilko. Nato dodajte sol in eterično olje. Zaprite in dobro pretresite. Čistilo nato popršite po preprogi in steklenico občasno pretresite tudi med pršenjem. Počakajte, da se čistilo posuši, nato ostanke posesajte.

Naravno čistilo za preproge št. 2:
VODA + KIS + SODA BIKARBONA

Pri čiščenju preprog oziroma pri odstranjevanju različnih madežev s preprog si lahko uspešno pomagate tudi s kombinacijo alkoholnega kisa, vode in sode bikarbone. Madež najprej prekrijte s sodo bikarbono, ki ji lahko po želji dodate nekaj kapljic eteričnega olja po izbiri. Tako se ne boste znebili samo madeža, ampak tudi neprijetnih vonjav.

Počakajte najmanj eno uro, najbolje pa čez noč. Nato zmešajte alkoholni kis in vodo (v razmerju 1 : 2) ter mešanico popršite po sodi bikarboni. Ko soda bikarbona in kis reagirata, madež nežno popivnajte s suho krpo. Posesajte ostanke. Postopek lahko po potrebi ponovite.

- Oglas -

Naravno čistilo za preproge št. 3:
SOL + BORAKS + KIS

V manjši posodici zmešajte sol, boraks (natrijev borat) in alkoholni kis (razmerje med sestavinami naj bo 1 : 1 : 1). Tako boste dobili pasto, ki jo nanesite neposredno na preprogo. Priporočamo, da med izdelavo in uporabo tega čistila uporabljate rokavice, saj lahko boraks razdraži kožo.

Nato čistilo nežno vtrite v madež in počakajte nekaj ur (oziroma vsaj toliko časa, da se čistilo posuši). Pri tem pazite, da se v prostoru medtem ne bodo zadrževali otroci ali hišni ljubljenčki, saj bi bilo lahko zaužitje tega čistila zanje nevarno. Posesajte in po potrebi madež nežno zdrgnite še z rahlo vlažno krpo.

.

NAJNOVEJŠE