0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Zdravje & prehranaAli ste vedeli, da lahko nekatera zdravila spremenijo barvo urina?

Ali ste vedeli, da lahko nekatera zdravila spremenijo barvo urina?

MORDA VAS ZANIMA

Znano je, da je barva urina tesno povezana s količino zaužite tekočine. Odtenek lahko sicer nekoliko variira, vendar je urin pri zdravih ljudeh, ki niso dehidrirani, precej svetle rumene barve. Po drugi strani pa se dehidracija pogosto kaže v obliki motnega, temno rumenega urina.

- Oglas -

Seveda pa količina vode oziroma tekočine, ki jo popijemo, ni edino, kar lahko vpliva na barvo našega urina. Nenadna sprememba barve urina je lahko denimo simptom različnih bolezni. Poleg tega pa je lahko sprememba barve stranski učinek specifičnih zdravil. Če niste seznanjeni s to informacijo, se lahko nekega dne ob pogledu na svoj urin močno ustrašite. Včasih se namreč zaradi zdravil urin obarva v zelo nenavadne odtenke …

Rdeča barva urina

Rdeča barva urina je lahko znak prisotnosti krvi. Tovrstne spremembe, povezane z barvo urina, lahko na primer spremljajo vnetje sečil. Vendar pa ni nujno, da je za rdeč urin kriva kri. Urin se lahko v rdeč odtenek obarva tudi zaradi nekaterih zdravil. Ena od skupin zdravil, katerih stranski učinek je lahko rdeča barva urina, so antikoagulanti. Gre za zdravila, ki se uporabljajo za preprečevanje krvnih strdkov. V to skupino spadajo učinkovine, kot sta varfarin in heparin.

Za rdečo barvo je lahko kriva tudi uporaba odvajal, ki vsebujejo seno (naravno barvilo oz. rastlinski pigment, ki se med drugim uporablja tudi za barvanje las). Ko govorimo o zdravilih, ki lahko vplivajo na obarvanje urina v rdeč odtenek, moramo omeniti tudi fenazopiridin – zdravilo z lokalnim analgetičnim vplivom na sečila.

- Oglas -

Seveda pa je lahko rdeča barva urina povezana tudi s hrano, ki ste jo uživali. Rahlo rdečkast odtenek urina najpogosteje povzročijo živila, kot je rdeča pesa.

Zelenkasta ali modra barva urina

Če tega še niste videli na lastne oči, se vam zdi morda povsem neverjetno, da bi se lahko urin obarval v moder ali zelen odtenek. Vendar je to popolnoma realistična možnost, tovrstne spremembe barve urina pa so pogosto povezane prav z zdravili.

Ena od učinkovin, ki so lahko krive za modro ali zeleno barvo urina, je denimo amitriptilin. Gre za učinkovino, ki se uporablja za zdravljenje depresije, pa tudi za zdravljenje fibromialgije in nevropatske bolečine.

Za moder/zelen odtenek urina pa je lahko med drugim kriv tudi indometacin, ki se pogosto predpisuje osebam z revmatoidnim artritisom in osebam s putiko.

- Oglas -

Oranžna barva urina

Za oranžno barvo urina je lahko kriva snov, imenovana sulfasalazin, ki se uporablja kot učinkovina v protivnetnih zdravilih. Tovrstna zdravila se pogosto predpisujejo bolnikom s kroničnimi vnetnimi črevesnimi boleznimi (najpogostejši obliki tovrstnih bolezni sta Chronova bolezen in ulcerozni kolitis).

Med možne krivce za oranžno barvo urina denimo spada tudi učinkovina nitrofurantoin, ki se običajno uporablja za antibiotično zdravljenje okužb sečil. Urin pa lahko postane oranžen tudi zaradi uporabe prehranskih dopolnil, predvsem zaradi t. i. B-kompleksa (vitamini iz skupine B).

Rjava barva urina

Eden od najpogostejših vzrokov za obarvanje urina v rjav odtenek je uporaba antibiotikov, kot je metronidazol. Omenjeni antibiotik se najpogosteje uporablja pri zdravljenju spolno prenosljive okužbe sečnice ali okužbe nožnice z bičkarjem Trichomonas vaginalis. Metronidazol pa lahko pomaga tudi pri črevesnih parazitih in pri okužbah z bakterijo Clostridium perfringens.

Rjava barva urina je lahko obenem simptom različnih bolezni, predvsem nepravilnega delovanja oziroma poškodbe jeter. Vzrok pa je lahko po drugi strani tudi precej nedolžen (za rjavkasto barvo urina je lahko denimo krivo zaužitje večje količine fižola).

.

NAJNOVEJŠE