0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Ekologija & OkoljeNaprava, ki pretvori gospodinjske odpadke v bioplin za kuhanje

Naprava, ki pretvori gospodinjske odpadke v bioplin za kuhanje

MORDA VAS ZANIMA

Različni odpadki, vključno z biološkimi, so skorajda neizogiben del priprave obrokov. Tudi če skrbno načrtujete svoj jedilnik in pazite na to, da zavržete čim manj hrane, pri kuhanju najverjetneje nastane vsaj nekaj bioloških odpadkov. V mislih imamo predvsem različne sadne in zelenjavne olupke. Zagonsko podjetje s sedežem v Izraelu se je zato odločilo, da poskuša poiskati rešitev, ki bi omogočala izrabo tovrstnih odpadkov. Nastala je naprava, imenovana HomeBiogas, izdelana posebej za gospodinjsko rabo. Gre za napravo, s pomočjo katere je mogoče različne organske odpadke pretvoriti v bioplin, ki se lahko nato uporabi za kuhanje.

- Oglas -

Poleg bioplina vam naprava zagotovi tudi kakovostno organsko gnojilo

Naprava HomeBiogas lahko vsakodnevno proizvede količino plina, ki zadošča za 2–4 ure kuhanja (iz 1 kilograma organskih odpadkov je mogoče pridobiti približno 7 kubičnih metrov bioplina za pripravo hrane). Hkrati pa vam lahko naprava zagotovi tudi do 8 litrov organskega gnojila dnevno. Tako pridobljeno gnojilo je lahko izredno bogato z različnimi esencialnimi hranilnimi snovmi,  zato je zelo dober dodatek za obogatitev prsti na vrtu ali dodatek zemlji, v kateri rastejo vaše sobne rastline.

HomeBiogas

Nadgrajen koncept kroženja organskih snovi, ki pomeni korak dlje od klasičnega kompostiranja

Gre za napravo, ki je zasnovana v skladu s konceptom kroženja organskih snovi, podobno kot na primer kompostniki. Le da v tem primeru odpadki niso spremenjeni zgolj v gnojilo, ampak je dobršen del pretvorjen v energijo za kuhanje, zato gre za še posebej zanimivo, okolju prijazno rešitev. Na dan lahko naprava sprejme oziroma predela do približno 6 litrov najrazličnejših bioloških odpadkov, količina plina, ki ga s tem dobite, pa je praviloma dovolj velika, da lahko brez težav pripravite več obrokov. Tako niti ne potrebujete več drugih virov energije za kuhanje.

Naprava lahko sprejme tudi iztrebke vaših hišnih ljubljenčkov

Ena izmed posebnosti naprave HomeBiogas, zaradi katere gre za še posebej zanimiv in uporaben izum, je povezana z dejstvom, da lahko napravo po želji napolnite tudi z iztrebki hišnih ljubljenčkov (ko na primer čistite mačje stranišče). To je pomembna prednost v primerjavi s kompostiranjem, saj je odlaganje tovrstnih odpadkov na kompost praviloma odsvetovano.

- Oglas -
HomeBiogas

Letni ogljični odtis povprečnega gospodinjstva se lahko zmanjša za približno 6 ton

Odločitev za napravo HomeBiogas lahko vsekakor prispeva k energetsko učinkovitejšemu domu in s tem k razbremenitvi okolja. Letno naj bi bilo možno s pomočjo te naprave zmanjšati ogljični odtis za kar 6 ton. Čeprav začetna investicija ni najmanjša, pa gre za enega tistih nakupov, s pomočjo katerih lahko na dolgi rok prihranite kar precej denarja. Začetni vložek se vam tako prej ali slej v celoti povrne.

Naprava je še posebej primerna za tiste, ki se zanimajo za samooskrbno življenje

Ekipa, ki si je zamislila in izdelala napravo, meni, da je zelo primerna za klasična gospodinjstva, še posebej uporabna pa je lahko za tiste, ki so se odločili za malce drugačno življenje, na primer za bivanje v mini hiški, kar lahko prinese določene težave, povezane z oskrbo z energijo. Če želite živeti čim bolj neodvisno oziroma samooskrbno in sami skrbeti za to, da boste imeli na voljo dovolj energije za osnovna vsakodnevna opravila, kot je priprava hrane, je lahko naprava HomeBiogas zagotovo še posebej dragocena. Sestavljanje naprave naj bi bilo zelo preprosto, podobno pa velja tudi za samo vzdrževanje, vendar pa je praviloma potrebna manjša modifikacija štedilnika, če želite namesto trenutnega vira energije za kuhanje uporabljati bioplin.

.

NAJNOVEJŠE