Zdravje & prehranaKakšne so resnične posledice dela od doma?

Kakšne so resnične posledice dela od doma?

MORDA VAS ZANIMA

V zadnjem letu se je moralo ogromno ljudi spopasti z izzivi, ki jih prinaša delo od doma. Čeprav je možnost, da lahko svoje delo opravljate kar doma, po eni strani seveda privilegij, saj lahko tako precej lažje zaščitite svoje zdravje, je tovrstna oblika dela zagotovo povezana tudi z nemalo izzivi. Raziskovalci z univerze v ameriški zvezni državi Južna Karolina so odločili za podrobnejšo analizo vplivov spremenjenih delovnih okoliščin. Zanimal jih je tako vpliv na telesno kot na duševno zdravje.

V zadnjem letu so se pri mnogih pojavile nove zdravstvene težave

- Oglas -

Raziskava, v katero je bilo vključenih 1000 ljudi, ki so v preteklem letu zaradi pandemije delo večino časa opravljali od doma, je bila objavljena v reviji Journal of Occupational and Environmental Medicine. Pri kar 64 odstotkih vseh anketiranih posameznikov se je v zadnjem letu pojavila nova težava, povezana s telesnim zdravjem. Številka pa je bila še nekoliko višja, ko so raziskovalci sodelujoče povprašali o negativnih vplivih na duševno zdravje. Kar 75 odstotkov anketiranih je namreč poročalo o novih težavah na tem področju, ki so se pojavile v zadnjem letu.

Manj gibanja in več priložnosti za nezdravo hrano oziroma prenajedanje

Ni sicer jasno, ali so novonastale težave neposredna posledica dela od doma, vendar pa je bila prav to ena največjih sprememb v življenju ljudi, ki so sodelovali v raziskavi. Glede na to, da delo od doma povečuje nevarnost za nezdrave navade, je torej zelo verjetno, da se brez te spremembe v mnogih primerih ne bi razvile zdravstvene težave. Med najpogostejše slabe navade, ki so tesno povezane z delom od doma, spada pomanjkanje gibanja. Podatki namreč kažejo, da se ljudje, ki delo odpravljajo od doma, v povprečju gibajo precej manj od tistih, ki se na delo odpravijo na drugo lokacijo. Hkrati pa to, da delate doma, povečuje nevarnost za pogostejše poseganje po nezdravi, zelo kalorični hrani. Tako ni presenetljivo, da je delo od doma nemalokrat povezano s kopičenjem odvečnih kilogramov.

Posledice dela od doma

Prostorska stiska in motnje – pogoste spremljevalke dela od doma

Raziskava je med drugim razkrila tudi, da je delo od doma prispevalo k preobremenjenosti zaposlenih. Sodelujoči v raziskavi naj bi namreč v povprečju delali kar približno 1,5 ure na dan več kot pred pandemijo, ko so delali v pisarni. To je sicer deloma povezano s tem, da domače okolje povečuje možnost za najrazličnejše motnje, posledično pa za težave z zbranostjo. Delovni dan se zato podaljša, prostega časa pa je vedno manj. Tako je tudi manj možnosti za pravi počitek oziroma za sprostitev, ki je seveda eden izmed temeljev dobrega zdravja. Velika težava za mnoge je bilo to, da doma nimajo na voljo prostora, kjer bi bili lahko med delovnim časom sami. Kar približno polovica vseh anketiranih si mora tako delovni kotiček deliti z drugimi.

Za določene skupine prebivalstva je lahko delo od doma še posebej velik izziv

Ena izmed skupin, pri kateri je bilo pojavljanje težav, povezanih z duševnim zdravjem, še posebej pogosto, so bili anketiranci z majhnimi otroki, saj je bilo usklajevanje delovnih obveznosti in skrbi za otroke povezano s specifičnimi izzivi oziroma z dodatnim stresom. Raziskovalci so ugotovili tudi, da je bilo med tistimi, ki so poročali, da so se v zadnjem letu spopadli z depresijo, število žensk nadpovprečno visoko. Verjetnost za nove zdravstvene težave – fizične ali psihične – pa je bila hkrati večja tudi pri sodelujočih z nižjimi dohodki. Določene okoliščine torej predstavljajo precej večji izziv, ko gre za delo od doma, posledično pa tudi več možnosti za težave z zdravjem.

NAJNOVEJŠE

Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×