0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Zdravje & prehranaČičerikina moka je lahko zelo poceni, če jo izdelate sami!

Čičerikina moka je lahko zelo poceni, če jo izdelate sami!

MORDA VAS ZANIMA

Čičerikina moka je postala v zadnjih letih za marsikoga skorajda nepogrešljiva sestavina v kuhinji. To velja še posebej za ljudi, ki so alergični na gluten. Če spadate med tiste, ki redno uporabljajo čičerikino moko, verjetno veste, da gre sestavino, ki ni ravno najcenejša – še posebej v primerjavi s klasično pšenično moko. Vendar pa lahko na srečo občutno zmanjšate stroške, in sicer tako, da se izdelave čičerikine moke lotite sami. Postopek je zelo preprost, zanj pa potrebujete le nekaj minut …

- Oglas -

Brezglutenska čičerikina moka z nižjo kalorično vrednostjo in z manj OH

Preden vam opišemo postopek izdelave čičerikine moke doma, si na kratko oglejmo, kateri so tisti najpomembnejši razlogi za priljubljenost te sestavine. Kot je bilo omenjeno že uvodoma, gre za moko, ki je zelo primerna tudi za ljudi, ki so alergični na gluten, torej za osebe s celiakijo, hkrati pa tudi za vse, ki se želite glutenu izogniti zaradi drugih razlogov.

Čičerikina moka je obenem zelo priljubljena med tistim, ki poskušajo zmanjšati količino zaužitih ogljikovih hidratov. Tako gre za dodatek, po katerem posega veliko ljudi, ki so se odločili za LCHF-dieto. Poleg tega, da vsebuje manj ogljikovih hidratov kot pšenična moka, ima čičerikina moka tudi manj kalorij. Po drugi strani pa vsebuje več vlaknin in beljakovin, zato poskrbi za dolgotrajnejši občutek sitosti.

Moka iz čičerike

Za izdelavo moke potrebujete le suho čičeriko

Čičerikina moka je praviloma precej dražja od primerljive količine suhe čičerike. In ker je suha čičerika edina sestavina, ki jo potrebujete za izdelavo moke, je logično, da je priprava čičerikine moke doma precej cenejša opcija. Hkrati je to precej varnejša izbira za ljudi s celiakijo. Tako boste lahko namreč brez skrbi, saj boste lahko prepričani, da čičerikina moka ni bila v stiku z glutenom. Včasih so lahko namreč pri celiakiji problematične že zelo majhne količine glutena v živilih (če se odločite za nakup že pripravljene čičerikine moke, morate zato vedno preveriti, ali gre za različico, ki je resnično primerna tudi za osebe s celiakijo).

- Oglas -

Da bi lahko iz suhe moke pripravili čičeriko, boste potrebovali močnejši kuhinjski mešalnik oziroma »multipraktik«, ki je primeren za suho mletje brez tekočine. Izberite najvišjo možno hitrost oziroma moč in meljite suho čičeriko tako dolgo, da dobite teksturo, podobno moki (običajno sta dovolj približno dve minuti). Nato presejte čičerikino moko skozi sito, da izločite večje delčke, ki jih lahko zmeljete s pomočjo kavnega mlinčka. Moko shranjujte v nepredušno zaprti posodici, v kateri lahko počaka vsaj dva meseca.

Raznolike možnosti uporabe čičerikine moke

Čičerikino moko lahko uporabite za pripravo najrazličnejših jedi, tako slanih kot sladkih. Običajno se uporablja kot zamenjava (dela) klasične pšenične moke, pri čemer pa morate paziti na razmerje. Če belo moko zamenjujete s čičerikino, lahko praviloma uporabite precej manjšo količino. Še posebej dobro se obnese v sladicah, ki vsebujejo malce močnejše začimbe, na primer cimet, muškatni orešček ali kardamom. Uporabite pa jo lahko seveda tudi za peko kruha in podobnih jedi.

Uporaba čičerikine moke je zelo razširjena tudi v bližnjevzhodni kuhinji – med drugim jo lahko uporabite tudi za pripravo falafla. Hkrati gre za moko, ki lahko v mnogih receptih zelo uspešno nadomesti jajca, saj deluje kot vezivo, podobno kot na primer namočena lanena semena. Še ena izmed številnih možnosti uporabe čičerikine moke pa je, da iz nje pripravite maso, podobno tisti za palačinke. V to maso pomočite poljubno zelenjavo, ki jo nato ocvrite ali popecite. Zelenjava bo imela tako hrustljavo zapečeno skorjico, zato bo zagotovo teknila tudi tistim, ki ne spadajo med največje ljubitelje zelenjavnih jedi.

.

NAJNOVEJŠE