0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

ŽivaliNajstarejša kopenska žival na svetu stara skoraj 200 let

Najstarejša kopenska žival na svetu stara skoraj 200 let

MORDA VAS ZANIMA

Trenutno najstarejša kopenska žival naj bi se rodila še pred izumom telefona in revolverja. Pred kratkim je namreč praznovala 191. rojstni dan, kot vse kaže, pa bo najverjetneje dočakala tudi tretje stoletje svojega življenja, saj ji vsaj za zdaj zdravje služi relativno dobro.

- Oglas -

Drugi najslavnejši prebivalec otoka Sveta Helena vseh časov?

Najstarejša živeča kopenska žival je sejšelska želva velikanka, znana tudi kot sejšelska kupolasta želva (Dipsochelys hololissa), ki sliši na ime Jonathan. Trenutno živi na južnoatlantskem otoku Sveta Helena, torej tam, kjer je znameniti Napoleon Bonaparte leta 1821 umrl v izgnanstvu. Jonathan naj bi se rodil samo dobro desetletje po Napoleonovi smrti. Ocenjuje se namreč, da je bil želvak rojen davnega leta 1832.

Rojen pred najrazličnejšimi izumi in pomembnimi zgodovinskimi dogodki

Jonathan ni bil rojen samo pred izumom revolverja in telefona, ampak je bil na svetu tudi pred številnimi drugimi izumi. Želvak je na primer starejši tudi od prvih fotografij, ki so bile s pomočjo dagerotipije natisnjene leta 1839, in od prvih poštnih znamk, ki so prišle v obtok leta 1840. Poleg izumov je treba omeniti tudi zgodovinskega dogodke, ki so se odvijali v času, ko je bil želvak Jonathan že na svetu. Želvak je namreč živel v času ameriške državljanske vojne (1861–1865) in med obema svetovnima vojnama.

Najstarejša žival na svetu sejšelska želva velikanka

Elitna rezidenca: želvak lahko prebiva na guvernerjevem vrtu

Kot omenjeno, je Jonathan še vedno relativno zdrav. Izgubil je sicer vid in voh, toda po besedah njegovega veterinarja nima resnejših zdravstvenih težav, zato lahko upravičeno domnevamo, da bo želvak dočakal tudi 200. rojstni dan. Jonathan ni samo trenutno najstarejša živeča kopenska žival, ampak tudi najstarejša želva, ki je kadar koli živela. Na otoku Sveta Helena ga obravnavajo kot nacionalni zaklad, o čemer med drugim priča dejstvo, da je Jonathan upodobljen na kovancu za 5 centov (na otoku, ki spada pod Združeno kraljestvo in na katerem glede na podatke iz leta 2021 živi približno 4500 ljudi, uporabljajo lokalno valuto, ki se imenuje funt Svete Helene). Želvak je zato deležen posebne oskrbe. Živi kar na vrtu guvernerjeve hiše (v času Jonathanovega bivanja na otoku se je zamenjalo že 31 guvernerjev), po katerem se lahko prosto sprehaja in uživa v brezskrbnem življenju.

- Oglas -

Srečo v ljubezni našel šele na stara leta

V 80. letih prejšnjega stoletja je imel Jonathan precej turbulentno obdobje. Takrat naj bi bil zelo razdražljiv, kar se je pripisalo temu, da je bil najverjetneje precej osamljen. Želvak se je umiril, ko je leta 1991 spoznal Frederico. Med želvama naj bi se spletla zelo tesna vez, vendar nista nikoli dočakali potomca. Veterinar je šele 26 let kasneje ugotovil, kaj je bilo najverjetneje krivo za to. Izkazalo se je namreč, da je Frederica v resnici moški. Želvaka, s katerim je Jonathan še vedno najbolj povezan, so tako preimenovali v Frederika. Kot je povedal njegov veterinar, Jonathan kljub svojim letom nima težav z libidom. Pogosto ga opazijo med parjenjem s Frederikom, pa tudi z drugimi želvami, ki živijo na otoku, predvsem z Emmo.

Ali je želvak morda že praznoval 200. rojstni dan?

Povsem mogoče je, da je Jonathan pravzaprav že zakorakal v tretje stoletje svojega življenja. Natančna letnica njegovega rojstva ni znana, zato se moramo pri določanju njegove starosti zanašati na oceno. Znano je, da je Jonathan na otok Svete Helene prispel leta 1882. Takrat je bil že odrasla, povsem razvita želva, zato so strokovnjaki ocenili, da je moral biti star najmanj 50 let. Tako ni izključeno, da se je Jonathan v resnici rodil že pred letom 1832.

Preberite tudi: Kareta – naša pomorščakinja

NAJNOVEJŠE