0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Ekologija & OkoljeNagrade za energijsko najbolj varčne šole

Nagrade za energijsko najbolj varčne šole

MORDA VAS ZANIMA

Philips Slovenija v okviru dolgoročnih načrtov trajnostnega razvoja in varovanja okolja pri programu razsvetljava tudi letos nadaljuje s svojim aktivnim sodelovanjem s slovenskimi eko šolami. Ob koncu šolskega leta tako najbolj prizadevne in energijsko varčne šole zopet nagrajuje s prenovo razsvetljave.

- Oglas -

Philips DayWave vačna svetilaV letošnjem projektu Eko šola sodeluje skupaj 628 vzgojno-izobraževalnih zavodov iz vse Slovenije. Philips Slovenija je v začetku leta sodelujočim pripravil strokovne napotke in priporočila za varčevanje z razsvetljavo, učenci in njihovi mentorji pa so si skozi celotno šolsko leto prizadevali za uresničitev teh nasvetov z vsakdanjim delom na šoli.

Ob koncu šolskega leta in zaključevanju letošnjega projekta Eko šole so pri Philips Slovenija med najbolj prizadevnimi že izbrali tri zmagovalne šole, ki bodo nagrajene s prenovo razsvetljave.

Na prvo mesto se je uvrstila Gimnazija Jurija Vege Idrija, ki bo prejela inovativno Philipsovo razsvetljavo v vrednosti 5.000 eur. Dijaki omenjene šole so navdušili z zelo obsežno, a hkrati tudi zelo uporabno raziskovalno nalogo, saj so za projekt varčevanja z energijo oblikovali posebne zgibanke za dijake in predstavitve, s katerimi so dijake, učitelje in druge informirali in osveščali o njihovih ugotovitvah o pomenu učinkovite rabe energije, še posebno razsvetljave. Pri Philips Slovenija menijo, da je tak pristop lahko za zgled vsem drugim šolam, saj poleg aktivnega vključevanja učencev v varčevanje z energijo podaja tudi koristne napotke, kako se teh aktivnosti lotiti učinkovito.

- Oglas -

Druga nagrada pripada Osnovni šoli Franceta Prešerna Črenšovci, tretja pa Osnovni šoli Toma Brejca Kamnik. Obe šoli bosta za svoj trud prejeli sistem Philipsove razsvetljave v vrednosti 2.500 eur. Dijaki obeh šol so komisijo prepričali s kratkimi, a vsebinsko zelo zanimivimi poročili, v katerih so sistematično predstavili različne možnosti in ideje za varčevanje z energijo na šoli. Prav na osnovi teh meritev in ugotovitev »energetskih detektivov« so na obeh šolah že izvedli tudi nekatere ukrepe za zmanjšanje porabe energije.

Varčna žarnica, sijalka PhilipsPredstavnike Philips Slovenija je prepričala tudi raziskovalna naloga dveh učenk, Mete Gantar in Eme Berčič iz Osnovne šole Poljane nad Škofjo Loko, ki sta pisali o osvetljenosti. Zaradi vsebinske zahtevnosti in izjemnega truda, ki sta ga učenki vložili v izdelavo naloge, ju bodo s strani Philips Slovenija prav tako nagradili s praktično nagrado.

Nagrajenim šolam in tudi ostalim sodelujočim pri projektu Eko šola gre velika pohvala, saj so s svojimi aktivnostmi in projekti svoje sošolce in šolsko osebje celo leto dejavno poučevali in osveščali o pomenu varčevanja z energijo, hkrati pa so s tem tudi spodbujali vedenje za večjo energijsko učinkovitost šol.

Poslanstvo Philips Slovenija, da prek različnih aktivnosti prispeva k osveščanju o varčni rabi energije in o pomembnosti primerne osvetljenosti prostorov, v katerih bivamo, so nedavno udejanjili tudi z donacijo sistema razsvetljave SchoolVision ljubljanski Vegovi šoli. Sistem odlikuje sprotno prilagajanje svetlobe v učilnici – po intenziteti in toplosti oz. hladnosti njene barve – delu in nalogam učencev. Raziskave so namreč pokazale, da razsvetljava ravno s temi parametri pomembno vpliva na produktivnost in koncentracijo učencev.

NAJNOVEJŠE