Ekologija & OkoljeV marcu so nadzirali čezmejno pošiljanje odpadkov in našli kršitelje

V marcu so nadzirali čezmejno pošiljanje odpadkov in našli kršitelje

MORDA VAS ZANIMA

Sporna pošiljka je bila na poti iz Italije v Bolgarijo, ko so jo na mejnem prehodu Fernetiči zasegli slovenski policisti.

S projektom podpirajo krožno gospodarstvo in preprečujejo nezakonite trgovine z odpadki

- Oglas -

Na Ministrstvu za okolje in prostor (MOP) so sporočili, da so inšpektorji za okolje Inšpektorata RS za okolje in prostor (IRSOP), predstavniki Finančne uprave RS (FURS) in Policije v marcu nadzirali čezmejno pošiljanje odpadkov. Akcijo so izvedli v okviru projekta SWEAP (Shipments of Waste Enforcement Actions Project), ki ga sofinancira sklad Evropske komisije LIFE in usklajuje mreža IMPEL. Projekt traja od septembra 2018 do junija 2023, njegov namen pa je podpreti krožno gospodarstvo s preprečevanjem nezakonite trgovine z odpadki v Evropski Uniji (EU). Kako bodo dosegli te cilje? »Z večjo usposobljenostjo inšpektorjev in organov pregona, s krepitvijo sodelovanja na nacionalni in mednarodni ravni, z razvojem inovativnih orodij in tehnik ter z ustvarjanjem podatkov o pregledih v EU,« so zapisali.

Pošiljka je trenutno zadržana

Nadzirali so dva mejna prehoda, Obrežje in Fernetiče ter avtocestno počivališče Lukovica, našli pa so enega kršitelja. Skupno so pregledali več kot dvajset pošiljk, nepravilnosti pa so ugotovili na mejnem prehodu Fernetiči, kjer so zasegli nezakonito pošiljko, poslano na predelavo iz Italije v Bolgarijo. Pošiljka ni bila opremljena z ustrezno klasifikacijsko oznako odpadka – v dokumentih je bilo namreč navedeno, da naj bi bile v pošiljki čiste, nekontaminirane odpadne kovine, neustrezno je bil naveden tudi prevoznik, uporabljen pa je bil neveljaven dokument. Procedura obveščanja pristojnih organov Italije in Bolgarije glede vračila pošiljke je že stekla, zaenkrat so jo skupaj z dokumentacijo zadržali, vozilo in priklopnik pa v spremstvu FURS odpeljali na prostor za začasno skladiščenje nezakonitih pošiljk.

Preberite tudi: Repair Café – Ko odpadki dobijo novo življenje

NAJNOVEJŠE

Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×