Aditiv E466 najverjetneje nevarnejši, kot se je verjelo doslej

Aditiv karboksimetil celuloza se uporablja pri izdelavi najrazličnejših živil. Pogosteje se je začel uporabljati v 60. letih prejšnjega stoletja.

Embalaža iz stiropora prispeva k bakterijski rezistenci

Na problematičnost embalaže iz stiropora v povezavi z bakterijsko rezistenco je opozorila študija, ki je bila konec lanskega leta.

Aknasta koža: Značilnosti in pravilna nega

Akne so pogosta kožna vnetna bolezen, značilna predvsem za obdobje adolescence. Vendar pa niso omejene le na čas odraščanja.

Ali so edinci zares sebični in razvajeni?

V prejšnjem stoletju je doktor medicine in psiholog Alfred Adler zasnoval teorijo, v skladu s katero naj bi vrstni red rojstva vplival na naše osebnostne značilnosti.

Maska iz kave in medu za sijočo polt

Bi radi osvežili svoj obraz, nahranili kožo in odstranili odmrle celice? Maska je odlična tudi, ko je vaša koža videti utrujena ali obraz nekoliko zabuhel.

Zaščita las pred spanjem: 5 nasvetov za preprečevanje nepotrebnih poškodb las

Ali ste vedeli, da so poškodbe las med spanjem zelo pogoste, še posebej pri dolgih laseh?

5 nasvetov za kuhinjo brez odpadkov

Kuhinja brez odpadkov se zdi praktično neuresničljiv cilj. Ponujamo vam nekaj idej, kako se lotiti tega projekta.

Hujšanje za različne tipe telesa

Kako shujšati oziroma kaj jesti in kako se gibati, lahko ugotovite precej preprosto, če poznate svoj telesni tip in njegove lastnosti.
Zdravje & prehrana5 zlatih pravil za nabiranje zdravilnih zelišč

5 zlatih pravil za nabiranje zdravilnih zelišč

MORDA VAS ZANIMA

Zapisi o zdravilnih učinkih rastlin segajo daleč v našo zgodovino. Najstarejša zeliščarska knjiga je delo kitajskega cesarja Shin Nonga, ki je živel okrog 3700 let p.n.š. V njej je opisal več kot 200 zdravilnih zeli. Tudi na Slovenskem imamo dolgo tradicijo zeliščarstva, znanje o zdravilnih rastlinah se je prenašalo iz roda v rod, še danes mnogo ljudi samih nabira in suši rastline. Če se boste odpravili v naravo v lov na zdravilne rastline, upoštevajte teh 5 zlatih pravil.

- Oglas -

Nabiranje zelišč

1. Zdravilne rastline nabirajmo v naravi

Vsaka rastlina ima za svojo vrsto značilno rastišče, na katerem uspeva najbolje. Mnogo rastlin na domačem vrtu ne uspeva, saj potrebujejo posebne pogoje, ki jim jih ne moremo ponuditi. Zelišča nabirajte čimdlje od mest in cest.

2. Varujmo naravo

Ko nabiramo zelišča, nikar ne delajmo škode. Pri trganju in nabiranju ne bodimo pohlepni, vzemimo samo toliko, kolikor potrebujemo. Poleg tega je zelo pomembno, da vemo, ali je kakšna rastlina zaščitena ali ne. Vsak dan izumre nekaj novih vrst rastlin in živali in nikar ne bodimo mi tisti, ki še dodatno pripomoremo k temu.

3. Rastline najprej natančno spoznajmo

Mnoge zdravilne rastline so na las podobne kakšni drugi vrsti, ki pa ni zdravilna. Arniko lahko tako mimogrede zamenjamo z vsaj šestimi rastlinami, ki nimajo zdravilnih učinkov. Zato je izjemnega pomena, da nabiramo samo tiste zeli, za katere smo nedvomno prepričani, da so prave.

4. Zelišča naberimo samo za eno leto

- Oglas -

Ne nabirajmo zelišč za več let. Če jih še tako skrbno shranimo, sčasoma izgubijo svoje zdravilne lastnosti. Narava nas z zelišči obdari vsako leto znova – čemu bi jih torej kopičili?

5. Bodimo previdni pri strupenih rastlinah

Poučimo se, kdaj rasejo in cvetijo določene zdravilne rastline, tako bo možnost, da bi jih zamenjali s strupenimi sorodnicami, manjša. Prav tako ne nabirajmo pogojno strupenih rastlin. Če smo v kakršnih koli dvomih, rastlino pustimo pri miru, saj nam narava lahko pomaga, če pa smo malomarni, nam lahko tudi škoduje.

NAJNOVEJŠE

Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×