Na “koncu sveta” se je pojavil veliki skrivnostni krater

Potnike helikopterja je pred kratkim na polotoku Yamal, imenovanem tudi “konec sveta” v severni Sibiriji presenetil pogled na ogromen krater premera 80 metrov. Ogromno luknjo so tudi posneli in hitro se je posnetek znašel tudi na omrežju YouTube in pritegnil mednarodno pozornost in špekulacije o njenem nastanku. Nihče ni povsem prepričan, kako globoka luknja, ali kako je nastala, čeprav so ruske oblasti že imenovale predstavnike Ruske akademije znanosti in druge strokovnjake, da raziščejo, kaj je povzročilo to veliko anomalijo.

krater2

krater1

Seveda so se med ugibanji pojavile tudi teorije o velikanskem meteoritu, ki je padel na zemljo, ena izmed teh pa pravi tudi, da so luknjo izvrtali vesoljci, ki so želeli vzeti vzorce zemeljskega jedra.

Nekateri pravijo, da glede na geološke znake, je luknja stara že vsaj dve leti, drugi menijo, da je zaradi obarvanega peska morala nastati pod ekstremno vročino.

Predstavnica Siberian Timesa Anna Kurchatova poroča, da prvi izsledki potrjujejo, da vztok za nastanek ni meteorit. Kurchatova meni, da je vzrok lahko bližina nahajališč zemeljskega plina, saj je območje še pred 10.000 leti prekrivalo morje, zato se pod površino nahajajo zaloge peska, soli in metana, ki se je ujel med ledene ploskve pod zemljo in se je zaradi vse višjih temperatur ozračja začel taliti, kar je povzročilo vse večji pritisk na površje in posledično eksplozijo.