0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Zdravje & prehranaNa kaj moramo biti pri zdravljenju z domačimi zdravili še posebej pozorni

Na kaj moramo biti pri zdravljenju z domačimi zdravili še posebej pozorni

MORDA VAS ZANIMA

Mnogo bolezenskih stanj, zlasti tistih ne preveč resnih, lahko pozdravimo kar sami doma. Pri nespečnosti prav tako dobro kot farmacevtska zdravila delujejo nekateri čaji, kreme z arniko pomagajo pri hitrejšem celjenju površinskih ran, vsebujejo pa tudi protivnetna sredstva in delujejo kot naravni anestetik. Zmes medu in jogurta lahko osvetli starostne pege, pri artritisu in podobnih bolezenskih stanjih, ki so posledica vnetij, pa zelo dobro deluje ingver, priporoča se ga tudi pri prehladih oziroma za krepitev imunskega sistema.

- Oglas -

Domača zdravila

Tudi resnejše bolezni je marsikdo pozdravil na naraven način, v današnjem času vse prevečkrat posegamo po farmacevtskih zdravilih, ki mnogokrat s seboj prinašajo neželene učinke. Vendar pa – jasno – kdaj ne gre drugače, pri infekcijah, ki jih povzročajo bakterije, nam bo pomagal antibiotik, pri obsežnejši okužbi z glivicami pa antimikotik. Kakorkoli, pri uporabi domačih zdravil vas vselej spodbujamo, saj so mnoga med njimi v uporabi že tisočletja in dokazano pomagajo, vendar pa se moramo zavedati, da moramo biti tudi pri tem previdni. V nadaljevanju preverite, v katerih primerih je previdnost še toliko bolj na mestu.

Nosečnost

V primeru nosečnosti nikoli ne uporabljajte zdravil, dodatkov ali zelišč, ki jih lahko kupite v trgovini, vsaj brez posveta z zdravnikom ali babico ne. Prosite za pomoč izkušenega ljudskega zdravilca, vendar o vsem obveščajte svojega osebnega zdravnika. Nekatera zelišča lahko namreč vplivajo na zdravstveno stanje, rast in razvoj vašega otroka, zlasti takrat, ko zaužijete večje odmerke.

- Oglas -

Zdravila na recept

Tako kot so med seboj nekomplementarna določena zdravila na recept, je lahko z zdravilom na recept “skregano” tudi kakšno zelišče, da ob sočasnem jemanju pride do učinkov, ki so neželeni ali celo škodljivi. Zlasti če imate kakšno kronično bolezen, denimo sladkorno bolezen ali obolelo srce in zdravila jemljete ves čas, bodite pozorni na morebitno medsebojno delovanje zdravila na recept in dodatka ali zelišča. O mnenju povprašajte zdravnika ali pobrskajte po kakšni knjigi, živimo v dobi informacij in prav do vsake se lahko prikopljemo, če smo le dovolj vztrajni.

Alergije

Ljudje, ki imajo alergije, morajo biti prav tako bolj previdni kot vsi ostali. Če spadate mednje, vselej uporabljajte izključno tiste izdelke, na katerih so jasno navedene čisto vse sestavine, pri čimer bodite pozorni, da na kakšno od njih niste slučajno alergični. Mnoge kreme za kožo ali celo nekatera odvajala lahko vsebujejo arašidovo olje, ki pri nekaterih ljudeh z alergijo povzroči zelo hudo reakcijo. Če ste alergični na brezov cvetni prah, vam verjetno škodujejo tudi jabolčni olupki, ki se nahajajo v nekaterih čajih.

Zdravljenje otroka ali dojenčka

Z domačimi zdravili nikar ne eksperimentirajte na svojem otroku, vsako resnejše zdravstveno stanje terja zdravniško obravnavo in pomembno je, da se tega zavedate. Če ima vnete oči, jih seveda lahko izpirate s kamilicami, vendar pa še prej obiščite zdravnika, ki bo pregledal otrokovo kri in morda predpisal antibiotik. Nekatera zelišča in dodatki pa za otroke niso primerna in jim lahko celo škodujejo, zato bodite pri tem še posebej previdni. Domača zdravila resda pomagajo pri marsikateri težavi, vendar pa včasih nespametno samozdravljenje lahko težave tudi povzroči ali vsaj poglobi.

.

NAJNOVEJŠE