0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

RubrikeZanimivostiMravlje nas lahko naučijo, kako postati boljši vozniki

Mravlje nas lahko naučijo, kako postati boljši vozniki

MORDA VAS ZANIMA

Naslednjič, ko se boste znašli v prometnem zamašku, pomislite, kaj bi v tem primeru storile mravlje.

- Oglas -

Skupina raziskovalcev iz Nemškega Inštituta tehnologije v Dresdenu preučuje vedenje voznikov, ki ravnajo po principu mravelj in s tem razbremenijo morebitne prometne zamaške.

Omenjena raziskovalna ekipa se je osredotočila na mravlje in njihov kolektivni odziv na morebitne prepreke. Ekipa je naredila preizkus s tem, ko je mrvljam nastavila dve poti, narejeni iz sirupa, pri čemer je eno pot ‘do nagrade’ naredila veliko bolj ozko kot drugo.

Ko je po pričakovanjih ožja pot postala preveč obremenjena so mravlje sporočile ostalim mravljam, da naj spremenijo smer – mravlja, katera je prišla z ožje poti je mravljo, katera je bila namenjena po tej poti porinila v drugo smer.

S tem so mravlje preprečile morebitne zamaške. Naslednja stopnja raziskave je bila seveda bolj zahtevna – z več hodniki in različnimi težavnosti, vendar so mravlje v vsakem primeru ravnale enako, kot pri prvi nalogi.

- Oglas -

Predstavljajte si torej avtomobile, ki bi bili zmožni podobnih sposobnosti, kot mravlje. Če bo znanstvenikom uspelo narediti kaj na tem področju, lahko to pomeni konec cestnih zamaškov.

.

NAJNOVEJŠE