0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

RubrikeZanimivostiMobilno aplikacijo preplavili uporabniki, ki mlada dekleta »učijo anoreksije«

Mobilno aplikacijo preplavili uporabniki, ki mlada dekleta »učijo anoreksije«

MORDA VAS ZANIMA

Mobilna aplikacija Kik, ki je v osnovi sicer namenjena komuniciranju, si je že v preteklosti prislužila kar nekaj negativne pozornosti javnosti. Glavni razlog za to je bilo dejstvo, da zaradi anonimnosti uporabnikov omogoča precej lahke zlorabe pedofilom. Zdaj pa so pri Guardianu  ugotovili, da je začelo aplikacijo uporabljati tudi večje število nekakšnih »trenerjev anoreksije«. Ti prežijo na mlade, ki so nagnjeni k motnjam hranjenja, predvsem na dekleta,  ki si jih nato poskušajo v zameno za nasvete povsem podrediti.  Aplikacija naj bi imela sicer trenutno kar 300 milijonov uporabnikov po vsem svetu.

- Oglas -
kik messaging app on iPhone 7 screen

Stroga navodila za hujšanje in kazni v primeru prekrškov

Čeprav pravila prepovedujejo tovrstne aktivnosti, pa se je znotraj aplikacije Kik po ugotovitvah Guardiana oblikovalo večje število skupin, katerih glavni namen je promoviranje motenj hranjenja oziroma anoreksije. Ko se mladi, ki se ubadajo predvsem s tem, kako shujšati, pridružijo tem skupinam, »trenerji anoreksije« navežejo stik z njimi praktično v nekaj minutah.

Kot že omenjeno, so žrtve predvsem dekleta. Ta začnejo nato dobivati zelo stroga navodila glede hujšanja. Če na primer na določen dan presežejo »dovoljen« vnos kalorij, jih čaka kazen, ki včasih pomeni tudi zahtevo po pošiljanju golih fotografij.

»Trenerji anoreksije« izkoristijo obupanost pri dekletih, ki se spopadajo z motnjami hranjenja

Pri Guardianu so ugotovili, da je mogoče v mobilni aplikaciji Kik odkriti najmanj 71 skupin, namenjenih promociji anoreksije. Če se želijo pridružiti zaprti skupini, morajo dekleta navesti svojo starost, višino ter trenutno in želeno telesno težo. Mlada dekleta pogosto izdajo tudi precej drugih podatkov o sebi, medtem ko sama ne vedo, s kom se v resnici pogovarjajo.

- Oglas -

Dekleta, ki so pripravljena pristati na vse to, so običajno zelo obupana, saj so v večini primerov že precej močno zabredla v vrtinec motenj hranjenja – in prav na takšne žrtve prežijo »trenerji anoreksije«. Predstavniki razvijalca aplikacije razkrite podatke komentirajo z besedami, da jih lahko uporabniki, ki se ne počutijo varne med uporabo Kika, o tem obvestijo oziroma da lahko prijavijo neprimerno vsebino. Vendar pa so pri Guardianu med drugim odkrili, da je eden izmed »trenerjev«, ki vodijo skupine za promocijo anoreksije, uporabnik aplikacije že več kot tri leta.

NAJNOVEJŠE