0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Zdravje & prehranaMlada čebula – izjemno zdrava popestritev solat in drugih jedi

Mlada čebula – izjemno zdrava popestritev solat in drugih jedi

MORDA VAS ZANIMA

Mlada čebula ima ravno prav izrazit okus, zaradi katerega jo imajo pogosto radi tudi tisti, ki sicer niso največji ljubitelji čebule. Za večino ljudi je mlada čebula prava spomladansko-poletna poslastica, ki ne sme manjkati v solatah in številnih drugih jedeh. Dodatek mlade čebule lahko še tako običajen obrok spremeni v eksplozijo okusov, nad katerimi bodo vaše brbončice zagotovo navdušene.

- Oglas -

Najlepše pri tem pa je, da mlada čebula ne poskrbi le za unikaten okus, ampak je tudi zelo zdrava. Še zlasti dragoceno je njeno zelenje, katerega okus naj bi bil na vsakem delu malce specifičen, od najbolj ostrega proti manj intenzivnemu.

Mlada čebula

 

- Oglas -

Preprečevanje zmanjševanja kostne gostote

V mladi čebuli najdemo veliko vitamina C in K. Gre za izjemno pomembna vitamina za naše telo, ki sta med drugim nujna za zdrave kosti. Vitamin C sodeluje pri sintezi kolagena in tako prispeva k temu, da so vaše kosti močne, vitamin K pa je zelo pomemben za preprečevanje zmanjševanja kostne gostote in s tem tudi osteoporoze.

Mlada čebula za zdravo srce

Zaradi antioksidantov, ki jih najdemo v njej, je mlada čebula zelo koristna tudi za preprečevanje oksidativnega stresa v telesu. Vitamin C, eden najpomembnejših antioksidantov v mladi čebuli, pripomore k zniževanju ravni škodljivega holesterola v krvi, ugodno pa vpliva tudi na krvni tlak. Tako uživanje mlade žile posredno zmanjšuje tveganje za različna srčno-žilna obolenja. Pri tem imajo poleg že omenjenega vitamina C pomembno vlogo tudi žveplove spojine.

Pomoč pri prehladu in težavah z dihanjem

Mlada čebula sodi med tista živila, ki so znana po svojih izjemnih protibakterijskih in protivirusnih lastnostih. Tako se pogosto priporoča tudi kot naravna pomoč pri blažitvi simptomov prehlada in gripe. Uživanje mlade čebule lahko namreč sprosti dihalne poti in olajša težave z dihanjem, obenem pa pomaga tudi pri izkašljevanju.

Z mlado čebulo do boljšega vida

Imate težave z očmi? Tudi v tem primeru je mlada čebula eno tistih živil, ki mora biti na vašem jedilniku, seveda pa je uživanje mlade čebule koristno tudi kot preventiva, torej za zmanjševanje tveganja, da bi v prihodnosti prišlo do okvar vida. To je predvsem zasluga karotenoidov, kot sta lutein in zeaksantin, s katerimi je bogata mlada čebula. Poleg tega mlada čebula vsebuje tudi vitamin A, ki je seveda izjemno pomemben za zdrave oči oziroma dober vid. Uživanje mlade čebule lahko tako med drugim zmanjša celo možnost za starostno degeneracijo rumene pege, ki lahko privede tudi do slepote.

- Oglas -

Naravno zniževanje krvnega sladkorja

Izsledki študij razkrivajo, da so lahko žveplove spojine v mladi čebuli koristne tudi za diabetike. Pomagale naj bi namreč pri uravnavanju oziroma zniževanju povišane ravni sladkorja v krvi. To je mogoče, ker določene žveplove spojine v mladi čebuli spodbujajo tvorbo inzulina – hormona, ki je nujen, da lahko celice absorbirajo sladkor oziroma glukozo. Pomanjkanje inzulina lahko tako privede do povišane ravni sladkorja v krvi in s tem tudi do diabetesa.

.

NAJNOVEJŠE