Preprost trik za vse, ki zvečer težko zaspite

Koliko časa običajno mine od vašega odhoda v posteljo do trenutka, ko potonete v zaslužen spanec?

Se je 6. množično izumrtje že začelo?

Naš planet je bil priča petim množičnim izumrtjem, ki so bila povezana z naravnimi fenomeni, neodvisnimi od človeka.

Služila s prodajo svojih vetrov, na koncu pa pristala v bolnišnici

Stephanie Matto, ki je zaslovelav priljubljeni resničnostni oddaji 90 dni do poroke, se je pred nedavnim lotila zelo nenavadne poslovne dejavnosti.

Za multiplo sklerozo je najverjetneje kriv virus Epstein-Barr

Multipla skleroza je kompleksna avtoimunska bolezen, za katero je značilno propadanje mielinskih ovojnic, ki obdajajo živčne celice. Imunski sistem začne namreč mielin zaznavati kot...

Katera zelišča odpravijo kandido?

Kandida pa v telesu sprošča strupe, kar lahko privede do različnih črevesnih težav, kot so vnetja, izmenične diareje in zaprtja.

Blaž Švab: Peti je treba tudi o odnosu do dežele, v kateri živiš

Blaž Švab, ki je z nastopanjem povezan že od mladih let, je skozi svoje delo dozorel in vlogi pevca dodal tudi mnoge druge kvalitete, zaradi katerih je priljubljen tako pri mlajših kot starejših generacijah.

Vpliv kemikalij na delovnem mestu na plodnost

V zadnjih desetletjih se v strokovni in laični javnosti vse več govori o številnih primerih neplodnosti, ki prizadene pare v reproduktivni dobi.

Ateroskleroza precej razširjena med odraslimi

Ateroskleroza je izjemno razširjena težava pri odraslih – tudi pri tistih brez diagnosticirane srčne bolezni oziroma očitnih simptomov.
Zdravje & prehranaMlada čebula – izjemno zdrava popestritev solat in drugih jedi

Mlada čebula – izjemno zdrava popestritev solat in drugih jedi

MORDA VAS ZANIMA

Mlada čebula ima ravno prav izrazit okus, zaradi katerega jo imajo pogosto radi tudi tisti, ki sicer niso največji ljubitelji čebule. Za večino ljudi je mlada čebula prava spomladansko-poletna poslastica, ki ne sme manjkati v solatah in številnih drugih jedeh. Dodatek mlade čebule lahko še tako običajen obrok spremeni v eksplozijo okusov, nad katerimi bodo vaše brbončice zagotovo navdušene.

- Oglas -

Najlepše pri tem pa je, da mlada čebula ne poskrbi le za unikaten okus, ampak je tudi zelo zdrava. Še zlasti dragoceno je njeno zelenje, katerega okus naj bi bil na vsakem delu malce specifičen, od najbolj ostrega proti manj intenzivnemu.

Mlada čebula

 

Preprečevanje zmanjševanja kostne gostote

V mladi čebuli najdemo veliko vitamina C in K. Gre za izjemno pomembna vitamina za naše telo, ki sta med drugim nujna za zdrave kosti. Vitamin C sodeluje pri sintezi kolagena in tako prispeva k temu, da so vaše kosti močne, vitamin K pa je zelo pomemben za preprečevanje zmanjševanja kostne gostote in s tem tudi osteoporoze.

Mlada čebula za zdravo srce

- Oglas -

Zaradi antioksidantov, ki jih najdemo v njej, je mlada čebula zelo koristna tudi za preprečevanje oksidativnega stresa v telesu. Vitamin C, eden najpomembnejših antioksidantov v mladi čebuli, pripomore k zniževanju ravni škodljivega holesterola v krvi, ugodno pa vpliva tudi na krvni tlak. Tako uživanje mlade žile posredno zmanjšuje tveganje za različna srčno-žilna obolenja. Pri tem imajo poleg že omenjenega vitamina C pomembno vlogo tudi žveplove spojine.

Pomoč pri prehladu in težavah z dihanjem

Mlada čebula sodi med tista živila, ki so znana po svojih izjemnih protibakterijskih in protivirusnih lastnostih. Tako se pogosto priporoča tudi kot naravna pomoč pri blažitvi simptomov prehlada in gripe. Uživanje mlade čebule lahko namreč sprosti dihalne poti in olajša težave z dihanjem, obenem pa pomaga tudi pri izkašljevanju.

Z mlado čebulo do boljšega vida

Imate težave z očmi? Tudi v tem primeru je mlada čebula eno tistih živil, ki mora biti na vašem jedilniku, seveda pa je uživanje mlade čebule koristno tudi kot preventiva, torej za zmanjševanje tveganja, da bi v prihodnosti prišlo do okvar vida. To je predvsem zasluga karotenoidov, kot sta lutein in zeaksantin, s katerimi je bogata mlada čebula. Poleg tega mlada čebula vsebuje tudi vitamin A, ki je seveda izjemno pomemben za zdrave oči oziroma dober vid. Uživanje mlade čebule lahko tako med drugim zmanjša celo možnost za starostno degeneracijo rumene pege, ki lahko privede tudi do slepote.

Naravno zniževanje krvnega sladkorja

Izsledki študij razkrivajo, da so lahko žveplove spojine v mladi čebuli koristne tudi za diabetike. Pomagale naj bi namreč pri uravnavanju oziroma zniževanju povišane ravni sladkorja v krvi. To je mogoče, ker določene žveplove spojine v mladi čebuli spodbujajo tvorbo inzulina – hormona, ki je nujen, da lahko celice absorbirajo sladkor oziroma glukozo. Pomanjkanje inzulina lahko tako privede do povišane ravni sladkorja v krvi in s tem tudi do diabetesa.

NAJNOVEJŠE

Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×