0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Dom & EnergijaKako začeti z minimalizmom: prvi koraki do preprostejšega in srečnejšega življenja

Kako začeti z minimalizmom: prvi koraki do preprostejšega in srečnejšega življenja

MORDA VAS ZANIMA

Vse več ljudi spoznava, da v resnici ne potrebujejo toliko stvari, kot jih imajo trenutno. Še več: mnogi ugotavljajo, da jih kopičenje materialnega premoženja omejuje in da imajo tako vse manj svobode. V zadnjih letih se tako vse pogosteje govori o minimalizmu. Gre za nekakšno »filozofijo« oziroma odnos do življenja, ki bi ga bilo mogoče strniti z besedami: manj je več. Ljudje se tako odpovedujejo vsemu nepotrebnemu, kar jih v resnici ne osrečuje. V to so lahko zajeta različna področja – oblačila, kozmetika, ličila, spominki, knjige itn. Cilj je, da ste na koncu obdani le še s tistimi predmeti, ki jih zares uporabljate. To pa pomeni tudi manj ukvarjanja s predmeti ter več časa za dejavnosti in ljudi, ki jih imate radi. Se sprašujete, kako začeti z minimalizmom? Na začetku je lahko proces za mnoge precej težak, zato smo vam pripravili nekaj nasvetov, ki vam bomo zagotovo pomagali, da naredite prve korake.

- Oglas -

Minimalizem: kako začeti

Naredite si seznam razlogov, zaradi katerih je minimalizem prava izbira za vas

Ločevanje od številnih predmetov, ki ste jih nakopičili v svojem življenju, vendar danes nimajo več prave vrednosti za vas, je lahko včasih precej težko. Tako je pomembno, da že na začetku sestavite seznam najpomembnejših razlogov, zaradi katerih ste se odločili za minimalizem. To je lahko na primer manj dela s pospravljanjem na dolgi rok, več časa, ki ga boste lahko preživeli s svojimi otroki ipd. Ta seznam vam bo v prihodnje zagotovo večkrat pomagal, da pred sabo ohranite jasen cilj.

Znebite se večjega števila enakih predmetov

Za začetek poglejte, ali imate v svojem domu predmete, ki so zelo podobni ali celo enaki, vendar v resnici potrebujete/uporabljate zgolj enega. Koliko različnih posod, tehtnic, enakih majic, maskar ipd. v resnici potrebujete? Predmete, ki so še uporabni, nato podarite, druge pa zavrzite.

- Oglas -

Določite območje, kjer ne boste kopičili krame

Težko se boste naenkrat znebili vsega, česar ne potrebujete. Začnite zgolj z eno sobo v stanovanju ali celo z nečim manjšim, na primer s svojo nočno omarico. To naj bo območje, kjer odslej ne boste več kopičili nepotrebnih predmetov. Ko boste ugotovili, kako prijeten je pogled na urejen, minimalističen prostor, boste zagotovo lažje nadaljevali.

Predmete, glede katerih oklevate, za nekaj časa skrijte

Pri odločanju, katere predmete obdržati in od katerih se posloviti, se lahko pogosto pojavijo dileme. Če na primer niste povsem prepričani, ali ste res pripravljeni na slovo od določenega kosa oblačila, ga za nekaj časa pospravite v posebno škatlo. Če denimo v naslednjem mesecu ali dveh tega oblačila ne boste pogrešali, se boste lažje sprijaznili s tem, da najverjetneje zgolj krade prostor v vaši omari, medtem ko bi ga nekdo drug morda z veseljem nosil.

.

NAJNOVEJŠE