Redno pitje kave je lahko koristno za vaše srce

Študija, ki je bila predstavljena na letošnjem kongresu Ameriškega združenja za kardiologijo, prinaša dobre novice za ljubitelje kave. Ne le da zmerno uživanje kave...

Kaj je krivo za slabost med vožnjo?

Nekateri ljudje imajo med vožnjo tako hude težave s slabostjo, da se ne morejo osredotočiti na nič drugega.

Ajurvedski nasveti za boljše duševno zdravje

Eden od glavnih ciljev ajurvedskih tehnik je vzpostavljanje ravnovesja med telesom, umom in dušo.

Začinite svoje zdravje s super začimbami

Začimbe in zelišča so zagotovo nekakšno superživilo. V njih so namreč skoncentrirane številne izjemno koristne snovi.

Rastline, ki ugodno vplivajo na centralni živčni sistem

V rastlinah najdemo veliko sestavin, ki delujejo na centralni živčni sistem in imajo pogosto pomirjevalni ali stimulativni učinek na naše telo.

Ali vas občasno preseneti nadpovprečno močna menstruacija?

Menstruacije so večinoma precej šibke, spremljajoči »simptomi« pa mili, občasno pa vas kljub temu preseneti zelo močna menstruacija.

Narava lahko poskrbi za bistveno manj zastrašujoče bolnišnice

Profesorica krajinske arhitekture se je posvetila vprašanju, kako narediti bolnišnice bolj prijazne za obiskovalce.

Helena Ošep: Klepet ob skodelici alpskega čaja

Helena Ošep se ukvarja s pripravo čajnih mešanic, ki so posebne zaradi izrazite arome, značilne za rastlinje alpskega okolja.
Vrt & VrtnarjenjePrivabite metulje v svoj vrt z okrasnimi rastlinami

Privabite metulje v svoj vrt z okrasnimi rastlinami

MORDA VAS ZANIMA

Sodite med ljudi, ki radi opazujejo letenje metuljev? Občudujete, ko prosto letijo in se lahkotno usedajo na cvetove? Opazovati njihovo lahkotnost in barvitost je namreč naravnost sproščujoče in navdihujoče. Metulji so očarljiva bitja, ki si jih želimo tudi na našem vrtu. Da je uporaba insekticidov in ostalih kemikalij na vrtu in okolici škodljiva za okolje ter seveda tudi za živali, med njimi metuljev ni potrebno posebej poudarjati.

Metulji v vrtu
So vam všeč metulji? Privabite jih v svoj cvetlični vrt.
- Oglas -

Metulji se radi zadržujejo tako v lično urejenem predelu vrta kot tudi bolj na »divjih« področjih ob robovih le-tega. Poznamo pa tudi nekatere rastline, ki slovijo ravno po tem, da privabljajo metulje. Te rastline so astere, ognjič, sončnice, sladki grah, verbene, svilnica, lilije, cinije, metuljnik, gajlardija. Nekatere so res višje rastline, metuljem pa so všečne tudi nekatere dišavnice kot so na primer koromač, koper in peteršilj, vendar imajo premočan vonj, če jih sejemo v skupinah, zato jih sejemo v mešane posevke s cvetjem. Med naštetimi so tri take rastline, ki so manj poznane.

Metuljnik – metuljev grm; kot že samo ime pove, tudi privablja metulje. Cvetovi neustavljivo privlačijo metulje, pa ne samo zaradi barve in oblike cvetov, temveč tudi zaradi medičine, ki jo nabirajo tudi na že malo rjavečem cvetju. Sadimo ga spomladi. Ustrezajo mu sončne zavetrne lege, skromnejša prst, ki ni mokra. Sadimo ga lahko posamično ali v skupinah. V poletni vročini odlično uspeva, cveti pa nam vse od julija pa do jeseni.

metuljnik metuljev grm
Metuljnik ali metuljev grm je med najbolj znanimi rastlinami, ki privabljajo metulje.

Najbolj razširjen in priljubljen je davidov metuljnik (Buddleja davidii). Da nam grm obilno cveti in s tem privablja metulje (in druge žuželke), ga je potrebno obrezovati. Če grmov ne obrezujemo, lahko zrastejo tudi 2‒3 metre visoke rastline. Pred zimo grm prikrajšamo, da sneg in veter krhkih stebel ne polomita preveč. Spomladi pa ravno tako prikrajšamo vse in zredčimo pregoste veje. Po cvetenju pa je potrebno odstraniti odcvetele cvetove. Tako spodbudimo grm k novemu cvetenju celo v istem letu, če je le to ugodno leto.

Svilnica
Tudi svilnico imajo metulji radi.

Poznamo tudi več sort metuljk , ki se razlikujejo po barvi cvetov, tako najdemo bele, rožnate, rdeče vijoličaste, skoraj črne in skoraj modre. Metuljke  se rade tudi same zasejejo, tako da lahko mlade sejančke dobimo pri komu, ki ima že te rastline, in nam tako ni potrebno po nakupih.

- Oglas -

Svilnica – cveti od junija do septembra, barva cvetov je oranžna, zraste do 50 cm višine. Raste na sončnih in polsenčnih legah, potrebuje normalno vlažna rastišča, prenese tudi občasno sušo, zadovoljna je s povsem navadno vrtno zemljo, ki ima nevtralen pH (6‒7). Sejemo jo tako, da ni gosteje kot 10‒12 rastlin na m². Primerna je tudi za rezano cvetje. Sejemo lahko tako na vrtovih kot v večja korita in posode.

Gajlardija ‒ sejemo jo od aprila do junija, cveti pa nam med junijem in septembrom. Ustrezajo ji sončne lege, revna in suha tla. Zraste do višine 25 cm, primerna je za vrt, večje posode in korita, grobove, tudi kot rezano cvetje. Gostota, ki ji ustreza je, od 7 do 10 rastlin na m².

Želimo vam veliko uspeha pri setvi in sajenju teh rastlin ter veliko metuljev.

Vas zanima tudi, kako si lahko poenostavimo vrtnarjenje s privabljanjem kosristnih živali v vrt?

NAJNOVEJŠE

Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×