Vrt & VrtnarjenjeKako si poenostaviti vrtnarjenje s privabljanjem koristnih živali

Kako si poenostaviti vrtnarjenje s privabljanjem koristnih živali

MORDA VAS ZANIMA

Velikokrat lahko slišimo, kako nekdo reče: saj bi vrtnaril, vendar mi to vzame toliko časa. To je lahko delno tudi res, zagotovo pa si lahko vrtnarjenje tudi poenostavimo.

- Oglas -

Eden izmed načinov, da si vrtnarjenje poenostavimo je, da privabimo koristne živali v/ na vrt. Te nam lahko pomagajo, da nimamo toliko dela z zatiranjem škodljivih živali, kar ima za posledico tudi to, da nam ostane več pridelka, več časa in seveda tudi denarja.

Ptičja hišicaKoristne živali privabljamo na naš vrt na različne načine. Ptice se bodo rade zadrževale na našem vrtu, če jih bomo pozimi hranili, jim postavili krmilnice, v spomladanskih mesecih pa jim na drevesa ali grme pritrdili valilnice. Poleti jim lahko v plitve posode, ki so dovolj široke ali pa kar v čiste podstavke za rože natočimo vodo, saj v vročih dneh tudi one potrebujejo osvežitev.

PikapolonicaPikapolonice privabimo tako, da jim nudimo zatočišča, ki na videz niso nič kaj posebnega. Za to namenimo tanjše deblo oziroma vejo v katero zavrtamo nekaj centimetrov globoke luknje.

ŽabaV bližini vrta si lahko tudi uredimo manjšo mlako. Ta lahko nudi domovanje žabam in krastačam, ki bodo pojedle polže in druge škodljivce. Mlako seveda lepo uredimo. Posadimo lokvanje oziroma kake druge vodne in obvodne rastline. Število požrešnih polžev in gosenic se bo hitro zmanjšalo, če bo prisotna žaba ali krastača na vrtu. Navadne krastače, pa kljub mlaki ne bomo obdržali, če bo zaznala kakršno koli obliko zastrupljanja tal.

- Oglas -

Med koristnimi živalmi so še muhe trepetavke, tančičarice, najezdniki in strigalice. Strigalic se je v preteklosti prijelo prepričanje, da so nevarne človeku. Veliko ljudi je še danes takega prepričanja, čeprav so strigalice v resnici nenevarne človeku in so pravzaprav koristna žival, ki se prehranjuje predvsem z ušmi. Nekateri jim za domovanje tako namenijo cvetlične lončke napolnjene z lesno volno, ki jih obesijo na veje dreves ali grmovja.

Prejšnji članek
Naslednji članek

NAJNOVEJŠE